ANGINA PECTORIS PATIENT WOUT


Donderdagmorgen 9:45 uur 9 december 2010
Een afspraak in het DIAC bij de cardioloog om te testen waar die druk op mijn borst vandaan kwam die ik de afgelopen tijd voelde tijdens het fietsen. Wij er op de fiets naar toe. Dat werd dus anders dan gedacht. Geen lunch in de Leidse Hout en daarna een kerstboom kopen bij molen de Valk.
Gelijk bij het eerste hartfilmpje was dat duidelijk. Ik mocht niets meer doen en werd in een wielstoel naar de hartbewaking gebracht! Aan de monitor gehangen, infuus aangebracht en voorzien van pillen.
Even later kwam de cardioloog langs en verwachtte dat komende dinsdag een hartcatheterisatie meer duidelijkheid zou brengen in mijn toestand. Dat zou dus een heel lang weekeinde worden.
Donderdagmiddag kwam de cardioloog nogmaals langs en zei dat hij de volgende ochtend zelf een hartcatheterisatie kon doen! Dat was goed nieuws.

Vrijdagmorgen na een bijna slapeloze nacht
9:00 uur hartcatheterisatie via de polsader. Na afloop was duidelijk dat er minstens één dichtgeslibte kransslagader was en dotteren noodzakelijk. Het DIAC mag niet dotteren van de minister dus werd er gebeld. Ik kon nog dezelfde dag terecht bij het OLVG: het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis! Dus in de ambulance naar Amsterdam. Mia en Meisha, arts in opleiding, gingen mee!
Maar in de grote stad is alles dus iets anders. Ik werd afgeleverd in mijn ziekenhuisjasje en boxer in een ¨Dotterlounge¨! Daar waren we dan, ik nauwelijks gekleed, moslima Meisha en Mia (met camera).

Kort overzicht verder verloop vrijdag en zaterdag....
17:00-19:00 uur Dotterbehandeling. Stent in kransslagader gezet. Tweede stent in kleine ader mislukt
20:00 uur Gesprek met ¨Nurse-practitioner¨ (begeleidend-arts?). Missschien tweede behandeling nodig. Moet daarvoor elke dag injectie met anti-stollingsmiddel nemen gedurende twee weken.
21:39 uur Terug met ambulance. In het DIAC weer aan de monitor.
Zaterdag
Nog niet naar huis. Bloedtesten moeten uitwijzen of slagader niet beschadigd is.
18:00 uur Mag naar huis. Moet wel zeven verschillende medicijnen slikken en spuiten!!

Dat is snel gegaan....
Zondag en daarna
Zondag naar apotheek om medicijnen te halen (Mia). Ook nog naar ziekenhuis voor injectiespuiten die niet in de apotheek in voorraad waren. Kreeg daar ook twee extra medicijnen mee. Eind van de middag ingenomen. Kreeg 's avonds laat ineens twee ontstoken enkels! Snelle controle op het grote internet liet zien dat perindopril psoriasis kan verergeren. Omdat ik al een pil tegen hoge bloeddruk slik, en mijn bloeddruk niet echt hoog is, heb ik deze pil niet meer genomen tot na mijn enkels genezen waren.
Mijn bloed zat nog vol met antistollers en verdunners, dus: bloeduitstortingen, bloeden bij krabben, bloedneuzen, het kleurde nogal rood op en rond mij...
Zelf injecties toedienen ging makkelijk en meestal(...) pijnloos. Kon dus alleen niet goed lopen. Dat was balen. Ik wilde graag lopen en fietsen want ik voelde me goed.
Pas donderdag begon ik echt te beseffen wat er allemaal was gebeurd. En merkte dat er het afgelopen jaar veel vaker dan ik dacht signalen waren dat het niet goed zat! Zaterdag waren mijn enkels bijna genezen en kon ik eindelijk gaan fietsen. Alleen, met tien centimeter sneeuw..... Maar dat mag de pret niet drukken, in tegendeel. De blauwe plekken nemen af en de prikwondjes zijn bijna allemaal genezen. op naar de afspraak met de cardioloog in januari.dacht ik....(2010-12-20)
Maar eerst toch voor een tweede dotter-operatie naar het OLVG. Dáárom had ik dus veel spuiten meegekregen, bleek bij navraag bij de cardioloog, om die kleine ader soepel te maken. Binnenkort dus op herhaling. Wacht nu op een oproep, die een dag voor de operatie komt. Maar eerst nog Kerst vieren??
Ben toch ook Perindopril gaan slikken. De enkelontstekingen waren genezen, dus een nieuwe poging. En nu drie dagen verder merk ik geen bijverschijnselen. Dus met al deze voorgeschreven medicijnen moet het lukken :-)!!
Ga nu zoveel mogelijk naar buiten en merk dat ik weer zuurstof heb(uit mijn bloed krijg). Geen pauze meer na een kwartier wandelen....


10 december 2010 rechts

Voor eerste behandeling

Na eerste behandeling

 
5 januari 2011 links

Voor tweede behandeling

Na tweede behandeling

(wat is wat?)

De tweede dotterbehandeling....(2011-01-05)
Dus eerst kerst en nieuwjaar gevierd. Kreeg dinsdag 4 januari het telefoontje dat ik de volgende ochtend werd verwacht. Nerveus en opgelucht. Ondanks de spoorwegen die weer eens niet goed deden wat ze moeten doen, waren we op tijd in het OLVG. Na aanmelden moest ik drieeneenhalf uur wachten voor de behandeling. Om half drie naar de behandelzaal.
Wist van de vorige keer nog het een en ander. De behandeling ging echter niet zo soepel als de vorige keer. Kreeg pijnlijke verkramping in de slagader in mijn rechter/arm (lees folder) en omdat de te behandelen ader moeilijk te bereiken en nauw was en er drie stents moesten worden gezet was de druk op mijn hart/borst zeer heftig.... Maar het lukte prachtig.
De cardioloog gaf na afloop ter plekke uitleg hoe het was gedaan. Maar ik voelde me als een dweil en tegen de aanhoudende kramp kreeg ik nitro-spray onder mijn tong. Terug in de lounge ging ik bijna out, maar na wat koffie, water, liggen, staan, een paracetamol, ging het wat beter. Nog steeds pijn op de borst, uitstraling via mijn armen en ook hoofdpijn.
Afrondend gesprek met de nurse-practitioner die zei dat al deze verschijnselen behoren te verdwijnen de komende 24 uur en ik hoefde niet meer de innohep te injecteren(!). Na nog een aantal uren ter controle in de lounge eidelijk naar huis. Lekker naar buiten, metro en trein en thuis een koud pilsje!!


De volgende ochtend na slecht slapen, heel moe wakker geworden. Nog steeds hoofdpijn, heel vage zeurende druk op de borst en pijn in de rechter-arm. Half slapend aan tafel zitten was te doen. Maar in de loop van de dag verdwenen bijna alle nare gevoelens. Alleen nog een lichte hoofdpijn aan het eind van de middag! En nu, weer een dag verder, voel ik me fantastisch!


wordt vervolgd??


   stent
Dotterbehandeling (PCI) en stent
Bij mij ging dit via de pols, niet via de lies. Veel prettiger.

Animatie


Medicijnen     


Vlekje ..

vlekje??

Rood

Veel bloed dus!
Met al die antistolling en bloedverdunning in het bloed was een heel klein wondje na een tijdje....!


Bloedneus

Acht februari 2011 kreeg ik ineens een zeer heftige bloedneus. Op werk uiteraard. Gelukkig heb ik een collega die niet in paniek raakte en zei dat haar kinderen dat vroeger soms ook hadden. En soms wel een uur lang. En in de trein tijdens de avondspits kreeg ik de volgende dag natuurlijk weer een bloedneus! De weken daarna nog steeds. Onder de douche; als ik iets zwaars tilde; als ik mijn neus snoot. Maar het werd steeds minder hevig.
Voor alle zekerheid had ik Nozohaem gekocht voor het geval ik weer in de trein (of vliegtuig) een bloedneus zou krijgen. Dat hielp :-), eind maart is het helemaal over. Kan weer gewoon mijn neus snuiten. (2011-06-19)
Maart 2012. Enkele keren een bloedneus(links) na te hard snuiten van mijn neus. Langste keer ongeveer een half uur.
April 2012: geen bloedneuzen meer.

Bijwerkingen medicijnen

Een heel belangrijke bijwerking! Sinds half december 2010 heb ik helemaal geen last meer van mijn gewrichten. De Artritis Psoriatica (AP) wordt blijkbaar onderdrukt. Door de Ascal?

Voor meer zie hieronder en op : de Psori-Pages


Psoriasis

Veel medicijnen, veel geprik in mijn huid en alle stress, ik had verwacht dat mijn psoriasis heftiger zou worden. Maar het tegendeel lijkt het geval! Behalve tot nu toe een pijnlijke enkel is alles rustig. Mijn vlekken lijken zelfs af te nemen. Voor meer zie: de Psori-Pages

Links

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis OLVG
Website: Cardiologie
Dotterbehandeling OLVG (pdf 1346kb)
Nazorg dotterbehandeling OLVG (pdf 907kb)


Diaconessenhuis Leiden DIAC
Website: Cardiologie

 

Pagina bijgewerkt:
mm/dd/jaar - tijd