Home      Fysiotherapie  Manuele Therapie  Podotherapie Haptonomie AandoeningenPraktijk informatie

 

 

Podotherapie


     

Podotherapie is een therapie waarmee klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten, behandeld kunnen worden, met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomende uit afwijkingen in de voet(stand).

De binnen de podotherapie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties, alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.

 

Voorbeelden van klachten die met podotherapie kunnen worden behandeld;

Standsafwijkingen van de voeten/enkels zoals doorgezakte voeten, platvoeten, holvoeten. 

Voorvoetklachten: een pijnlijke voorvoet door een te hoge druk ter hoogte van het uiteinde van één of meerdere 

   middenvoetsbeentjes. 

Sportblessures: bijvoorbeeld pijnlijke achillespezen of scheenbeenklachten.

Klachten elders in het lichaam zoals in de knie, de heup of de rug,  veroorzaakt  door een verkeerde voetstand 

Hielspoor (fasciďtis plantaris):

Een veel voorkomende klacht is een pijnlijke plek onder de hiel. Dit is de plaats waar een sterke bindweefselplaat, de fascia plantaris, onder de voet aanhecht. Als deze aanhechting geďrriteerd en ontstoken raakt, spreekt men van fasciďtis plantaris. De fascia plantaris is een structuur die loopt vanaf de voorkant van het hielbeen tot aan de bal van de voet

Door een verkeerde stand van de voet kan er onnodig veel trek ontstaan op de fascia plantaris tijdens het staan en lopen.  Als het proces van blesseren blijft optreden, kan er een botuitwas (hielspoor) gevormd worden door het lichaam. 

In deze praktijk wordt podotherapie voornamelijk ter ondersteuning van reeds ingestelde fysiotherapie toegepast.

 

   
  het voetonderzoek het maken van voetafdrukken de inspectie op  een podoscoop. een ganganalyse  het opmeten van  de  voeten het vervaardigen van de inlegzool

                                     

Top