Home      Fysiotherapie  Manuele Therapie  Podotherapie Haptonomie AandoeningenPraktijk informatie

 

 

        Manuele Therapie "methode Marsman"

 

Een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie volgens de methode Marsman heeft gevolgd, zal na vragen over de klachtengeschiedenis en het lichamelijk onderzoek specifieke mobilisatie technieken uitvoeren. 

Door middel van het Marsman denkpatroon kunnen houdingen en bewegingen worden geanalyseerd en aan dysfuncties van het onderzochte individu worden gerelateerd. Aan de hand van houdings- en bewegingskenmerken wordt een typediagnose gemaakt. Met de kennis van de typediagnose, het klachtenpatroon en de gevonden gestoorde beweeglijkheid, kan het kinematisch inzicht worden vergroot en eventueel een behandeling worden ingesteld.

Het doel van de therapie is zowel het herstellen/verminderen van de gestoorde beweeglijkheid en pijn als wel het verbeteren van vaardigheden van de dagelijkse activiteiten (werk, thuis, sport).

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die behalve pijn, gepaard gaan met slechter kunnen bewegen. De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt makkelijker. Voorbeelden van klachten die kunnen worden behandeld zijn: 

  • hoofd- en nekpijn en het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen/handen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek

De grondlegger van deze methode  was de manueeltherapeut Jaap Marsman, van oorsprong fysiotherapeut.
Marsman ontwikkelde een theorie gebaseerd op enkele eenvoudige bewegingswetten die gerelateerd werden aan de voorkeursbewegingen van het individu. Aan de hand van voorkeursbewegingen, driedimensionaal passief bewegingsonderzoek in verschillende uitgangshoudingen en palpatie, werd het voorkeurspatroon van een patiŽnt bepaald. De behandeling bestaat uit passieve mobilisatie van bewegingsbeperkingen, andere dan het individuele voorkeurspatroon, zodat  het totaal functioneren van de wervelkolom zal verbeteren en de uitstralende pijn in arm of been zal verdwijnen.

                                            

 

  Website van de Marsman Stichting

 

 

Top