Zoek hier Zoek op internet

powered by FreeFind
Mijn site index Olivetti Envision P75

Klassieke computers

Tips, uitbreidingen en downloads

Een site van Wim Wubs te Stadskanaal


Standaard configuratie:


Misstaat niet in een stereo rack:


'Enigszins' aangepast aan eigen behoeften:

Toegevoegd: AMDK5 P100 processor, 64Mb EDO RAM, ATI RAGE PRO 8Mb PCI videokaart, AWE-64 Gold ISA geluidskaart, CD-Brander, externe 56k6 modem en verwisselbare HD voor snel switchen tussen meerdere besturingssystemen.


Omschrijving:

De Olivetti Envision P75 is een stijlvolle, geruisloze, antracietkleurige PC met de vorm en grootte van een CD-speler.
Omdat de verkoop is geflopt (oorspronkelijke prijs in 1995 ca f5000,=) is het apparaat eind 1996 door de Dynabyte keten gedumpt voor ongeveer f1000,= (f1350,= voor het model met modem en mpeg-kaart). De reden dat het apparaat niet liep was de slechte leesbaarheid op een tv scherm en de te hoge prijs, of het was zijn tijd gewoon te ver vooruit.

Het apparaat was verkrijgbaar met een 486 DX4 100 MHz en Pentium 75 MHz processor, een Pentium 133 uitvoering lag in de planning maar is er nooit gekomen.

De leesbaarheid valt trouwens wel mee als de computer via een RGB-SCART-kabel op een TV met RGB-ondersteuning aangesloten wordt, maar dit staat helaas niet duidelijk in de handleiding vermeld. De betere tv's (vaak met meerdere scarts) hebben op één scart RGB-ondersteuning (zie handleiding van de tv). Bij videorecorders wordt het composiet videosignaal gebruikt, maar bij RGB wordt de kleurinformatie gescheiden doorgegeven met als gevolg een scherpere weergave en geen wit-met-gekleurde-randjes. Overigens kan een videorecorder die op de tweede scart van de PC aangesloten kan worden alleen maar composiet opnemen (of bij sVHS s-video, maar dat kent de Envison weer niet).

De grafische interface (Olitutor) waar de pc standaard mee opstart is wel vrij goed te bekijken op een gewone tv. Deze Olitutor geeft een compleet huis weer met verschillende kamers vol met diverse voorwerpen (woonkamer met oa. tv, boekenplank, kantoor met oa. bureau, telefoon, fax, kinderkamer met speelgoed enz.). Al deze voorwerpen starten bij aanklikken een gerelateerd programma. Ook kunnen zelf voorwerpen toegevoegd worden die dan hun eigen programma starten; er is zelf een archiefkast die als een startmenu kan fungeren. Dit is een heel goed gelukte vervanging van het Startmenu en ideaal voor kleine kinderen en ouderen. Standaard is tevens KidDesk geïnstalleerd, een desktopmanager voor meerdere gebruikers en voorloper van de Windows XP multi-user interface. Iedere gebruiker heeft hierbij de beschikking over een eigen bureaublad en eigen wachtwoord. De gebruikers kunnen hun eigen programma's uitvoeren maar niets aan Windows veranderen. Er is een beheerder wachtwoord nodig om weer terug te kunnen gaan naar het standaard Windows bureaublad.

Indien deze PC met een antracietkleurige monitor was aangeboden voor de dezelfde prijs dan was de verkoop vast een stuk beter gegaan. De Envision P75 is voorzien van twee SCART-aansluitingen (één voor de TV en één voor een videorecorder), een draadloos keyboard met ingebouwde muis en een afstandsbediening voor de CD-funkties. Uiteraard kunnen ook een standaard keyboard en SVGA monitor aangesloten worden.

De Envision is voorzien van Win98SE een prima apparaat om mee te internetten en voor licht zakelijk gebruik; ook voor geluid- en eenvoudige videobewerking is deze PC best handig. In een stereorack in combinatie met een AV-versterker oogt het niet onaardig. Is een AWE-64 Gold Soundcard geplaatst dan kan een Dat- of Minidisc-recorder digitaal aangesloten worden. Er is een MIDI in en uit aanwezig waar direct een keyboard of expander op aangesloten kan worden.

Software als Office 97 en Coreldraw 7 kan probleemloos worden gedraaid (met min. 24Mb RAM). Video cd's zijn vloeiend af te spelen (uitvoering met Mpeg1 decoder). Deze PC heeft een echte standby-mode waarin het apparaat onbeperkt kan blijven staan (opstarten duurt slechts enkele seconden).

Het apparaat is ook in te zetten als een mooie, stille server en wordt tegenwoordig, vaak helemaal compleet, al voor een paar euro aangeboden.


Hardware:

De CPU heeft een grote cooler zonder fan; ook de voeding is fanloos waardoor alleen de harde schijf te horen is
(in het midden van de kast zit een geruisloze 80mm fan tbv. een luchtstroom van de voorkant naar de achterkant).
In het front zitten twee luidsprekers en een blauw fluorescerend display die naast de CD tracks en tijd ook evt. errors aangeeft.

Het standaard EDO geheugen van 8Mb is uit te breiden tot 72Mb (2x32Mb bijplaatsen).

De Pentium75 is te vervangen door een AMDK5 P90: stel jumpers 19, 20 en 22 in op resp. open, dicht, open (busfreq. 60 MHz).
Op de standaard 50MHz is een AMDK5 al sneller dan de P75.

P75 vervangen door AMDK5 P100: stel jumpers 19, 20 en 22 in op resp. dicht, open, dicht (66 MHz).

Zie ook datasheet Envision 400/P75/P100

Om de PC stevig 'up te graden' kan een Pentium 233 MMX (Overdrive) of AMD K6-III 400MHz geplaatst worden. Deze processoren hebben hun eigen multipliër waardoor ze op de volle snelheid draaien. Hiervoor is wel een adapter-printje met super-socket-7 voor de MMX-processor nodig die weer in de P75 socket-7 gestoken wordt. Ook is een zwaardere voeding noodzakelijk.

PowerLeap™ PL-ProMMX upgrade adapter

Nieuwe geluidskaart plaatsen (bv. AWE64 Gold (ISA):

Geluidskaart on board (Mozart) kan mbv ICU diskettes uitgeschakeld worden.
De MIDI-poorten werken na het deaktiveren van de Mozart drivers nog steeds.

De Envision kan enorm opgewaardeerd worden met een andere videokaart (bv. Diamond Stealth 2000 Turbo Pro met 4Mb of ATI Rage Pro met 8Mb). De adressen en IRQ van de onboard video kaart (met slechts 1Mb) worden probleemloos overgenomen. Tip: als geen hoge refresh frequentie ingesteld kan worden geef als monitor eens een ander type op (als er lichte randen ontstaan zet dan de frequentie lager!).

850 MB Harde Schijf kan direkt vervangen worden door 6,4 GB en vermoedelijk ook door een 8,4 Gb (niet getest).


Nieuwe PCI kaarten worden automatisch door Windows gedetecteerd.
ISA kaarten kunnen met 'nieuwe hardware' in het configuratiescherm worden gedetecteerd.
Wordt de kaart niet gevonden wijzig dan een IRQ of adres instelling mbv. jumpers op de kaart zelf of voeg een kaart toe mbv. de ICU-configuratie tool.


Software:

De nieuwste BIOS versie is 2.06 en kan hieronder worden gedownload.

De speciale Olivetti installatie kan vervangen worden door een standaard Windows95B- en Windows 98 installatie.
De standaard installatie bevat Windows 95A en ondersteunt dus geen partities groter dan 2Gb!

De standaard Trident video/TV-drivers (1.13) ondersteunen géén DirectX!

Om alles uit de on-board video kaart te halen dient de Trident TGUI 9440 of -9470 video driver geïnstalleerd te worden (ondersteunt DirectX!) voor gebruik met een gewone monitor. Deze drivers ondersteunten geen TV weergave via SCART! Het beeld is in DOS (en natuurlijk veilige Windows mode) goed, maar in Windows onleesbaar.

De mpeg-kaart werkt wel samen met nieuwere video drivers (bij vervormd beeld 65000 kleuren selecteren!).


Algemene Tips:

Roep de BIOS op door direct na een koude start de spatiebalk in te drukken.

Het draadloze toetsenbord springt vrij snel in de standby-modus en reageert dus niet meer; door de 'FN'-toets te drukken komt het toetsenbord weer tot leven.

De herstel cd kan alleen geïnstalleerd worden als er op de HD één partitie aanwezig is (de cd-rom wordt alleen als station D: herkend); om toch meer partities te kunnen houden of krijgen is een trucje nodig: Backup evt. data van de partites D: en hoger met Drive Image of Ghost naar CD, verwijder met fdisk de logische dosstations (stations letters) uit de uitgebreide dospartitie en installeer na een reboot de herstel cd. Als de installatie is voltooid kan de uitgebreide dospartitie mbv fdisk weer van logische dosstations voorzien worden waarna evt. data weer teruggezet kan worden.

De bios instelling 'IDE 32 bit transfer mode' staat om een onduidelijke reden op sommige machines standaard op disabled.
M.b.v. 'Ami Bios Setup' kan deze op enabled gezet worden waardoor de harde schijf stukken sneller wordt.

LET OP: verander nóóit de instelling 'IDE block mode' (standaard op enabled) want dat kan de harde schijf blijvend beschadigen!


downloads:


1. Bestandsoverzicht herstel cd

2. Olihelp bestanden (542KB)

3. ICU Configuratie Setup (2 bootdiskettes voor wijzigen ISA configuraties in CMOS) (1,8MB)

3a. Standaard ICU-settings (versie met modem- en mpeg-kaart)

3b. ISA/PCI-kaart problemen

4. Ami Bios Setup (extra instellingen) (1,1MB)

5. Bios 2.06 (131KB)

5a. Bios updaten informatie!

6. Mpeg installer 1.0 (243KB)

7. Originele Trident 1.13 driver met TV utilities (ondersteunt geen DirectX !) (479KB)

8. Trident 9440 driver (DirectX , geen TV ondersteuning! (wel in DOS)) (154KB)

9. Mozart Sound system (2 diskettes DOS/Win9x) (979KB)

10. Recovery disk 2.0 rebuid 2.1 (bootdisk voor recovery CD) (520KB)

11. Recovery disk 2.0 rebuild 2.4 ( bootdisk voor recovery CD) (1MB)

12. Configuratie Test Programma (590KB)

13. KidDesk Lite 1.0.0 (desktop manager voor meerdere gebruikers) (2,8MB)


Olitutor (Nederlandse leerprogramma Olipilot):

Complete CD (9 MB)

a. Olitutor (2,88MB)

b. AUDIO (unzippen en AUDIO map in Olitutor map plaatsen) (1,5MB)

c. VBrun300 Runtime (losse dll's in Olitutor map plaatsen) (273KB)


Documentatie:

1. Technische Info Envision 400/P75/P100 (pdf 238KB)


Handige Tools:

1. Icon_restore (384KB)

Bewaar de opstelling van je desktop-iconen en herstel deze na resolutieverandering.
Klik rechts op 'deze computer' en kies resp. save- of restore Desktop Icon Layout .


Links:

Wikipedia: Olivetti Envison P75

Olivetti Envison P75 en gelijksoortige drivers

Olivetti technical documents (pdf)

Bios Agent voor achterhalen bios versie en processor type

Driver Guide

AVG Gratis virusscanner met e-mailscan en lage systeembelasting


Zie ook mijn andere sites:

Meer klassieke computers: Commodore 64 pagina met uitbreidingen en downloads

'Elektronica en zo': Interessante links en downloads


Klik hier voor vragen, opmerkingen, suggesties en tips.


Wim Wubs 1996-2010