Alle rechten voorbehouden © Stichting Snoezelhond  KvK 60447141

 

Home Snoezelen Voorleeshond De honden en kat De Stichting DVB FEO In Memoriam
Waarom

Een van de redenen waarom een dierenliefhebber een dier neemt, is dat het dier vreugde brengt. Helaas kunnen niet alle mensen dagelijks genieten van een huisdier. Immers, als je ziek bent, binnen een instelling verblijft of alleen bent, is het niet altijd mogelijk om voor een dier te zorgen.  
Stichting Snoezelhond kan dan samen met de therapiehond een bezoek brengen in het zorgcentrum of, als dat mogelijk is, gewoon thuis.
Dus daarom

Dieren maken mensen blij door hun aanwezigheid. De therapiehond zorgt voor afleiding en voor een ontspannen sfeer.
Het ‘ziek zijn’ of ‘alleen zijn’ verdwijnt even naar de achtergrond. De aanwezigheid van een hond alleen al, zorgt er vaak voor dat (nieuwe ) gespreksonderwerpen ontstaan.
Ook kan een therapiehond van stichting snoezelhond helpen met bijvoorbeeld de fysiotherapie: door het gooien van een balletje dat door de hond weer gehaald (en gebracht) wordt.

Mensen komen eigenlijk automatisch in beweging door het aaien van de hond of dat mensen spontaan weer gaan praten tegen de hond.
Door de aanwezigheid van een hond kunnen er weer allerlei verhalen loskomen over vroeger toen men ook honden of andere huisdieren had.
Wetenschappelijk bekeken

Wetenschappers wereldwijd doen al sinds 1977 onderzoek naar het effect van dieren op het welzijn van mensen.
Het aaien en aanraken van een dier geeft ons namelijk een gevoel van zekerheid, kameraadschap, intimiteit en continuïteit. Maar zijn die gevoelens ook wetenschappelijk te staven? Jazeker!

Aanmaken endorfine
De onderzoeken tonen unaniem aan dat het aaien van een dier een gunstig effect heeft op de bloeddruk en hartslag. Daarnaast verhoogt aaien de aanmaak van endorfine, het welbekende stofje dat een gevoel van genot geeft.

Wanneer een dier wordt ingezet bij de behandeling van patiënten – uiteenlopend van hartpatiënten tot mensen met autisme  of terminale mensen- is het effect helemaal verbluffend: patiënten reageren beter op hun medicijnen, hebben minder slaap- of rustgevende medicatie nodig, verbeteren hun motorische en geestelijke capaciteiten, komen uit hun isolement, voelen zich minder depressief of komen hun depressiviteit zelfs helemaal te boven.

Al deze wetenschappelijk aangetoonde effecten zorgen ervoor dat dieren steeds meer terrein winnen in allerlei (zorg)instellingen.