23-5-2012 NEW Bestellen? stuur een e-mail naar ZEQ-Attack onder vermelding van cd Uit Vrije Wil.
Prijs €19,95 + portokosten €2,50 (in NL). Wij sturen een email terug met de nodige gegevens.

listen to demo songs

Voorwoord album

Als jonge theologiestudent duizelde het mij lang geleden toen ik mij moest bezig houden met vraagstukken over de goddelijke voorbeschikking en de vrije menselijke wil. Als onderhand stevig geschoolde academische filosoof blijf ik nog steeds verdwalen in discussies over de wilsvrijheid. Het lukt mij nauwelijks hierin vooruitgang te boeken. Soms denk ik dat ik mijn pogingen om de wilsproblematiek wijsgerig te doorgronden maar beter kan staken. Is er een uitweg uit deze impasse?

Misschien wordt die indirect geboden door de Zwitserse analytische filosoof Peter Bieri. Hij schreef met Het handwerk van de vrijheid het meest heldere en toegankelijke boek dat ik ken over de wil. Maar kennelijk was hij van mening dat hij er als filosoof toch niet helemaal uit kwam, want onder het pseudoniem Pascal Mercier schreef hij daarnaast de meeslepende roman Nachttrein naar Lissabon. De hoofdpersoon hieruit, een leraar klassieke talen, breekt in een soort totale vrijheid los uit zijn beschermde docentenleventje. Ongetwijfeld een superieur staaltje van een radicale vrije wilsbeschikking. Toch wordt hij hierna ook weer, min of meer achter zijn rug om, door zijn omgeving in richtingen geduwd die hij niet vrij kiest. Zo zit onze menselijke conditie kennelijk in elkaar.

Dat kun je niet alleen mooi in een roman verwoorden. Ook de liedteksten van Peter Schoorl lijken uitermate geschikt om deze boodschap over te brengen. Pas wie er verschillende keren aandachtig naar geluisterd heeft, zou daarna de wijsgerige uitleg van de teksten moeten lezen. Die is zeker verhelderend omdat Schoorl hier redenerenderwijs de achtergrond van zijn liederen probeert uit te leggen, maar ze blijft secundair. Net als de roman van Mercier blijven voor mij de liederen zelf op het eerste plan staan. Geniet er dus van, luister er goed naar zou mijn raad en aanbeveling zijn. Daarna mag er best nog gefilosofeerd worden.

Hans Achterhuis

 

back