Achtergrond - Voordat je een valkparkiet koopt...

Valkparkieten zijn ontzettend leuke huisdieren. Ze zijn vriendelijk, passen zich makkelijk aan, zijn speels en makkelijk te verzorgen, ze kosten niet veel, enz. Je zou een valkje dus al gauw in een opwelling kunnen kopen.

Vraag jezelf het volgende af:

  1. Valkparkieten zijn sociale dieren en leven in het wild in grote groepen. Daarom kun je ze het beste per minimaal 2 houden. Maar ook al zijn ze met z'n tweeen, toch hebben ze aandacht nodig en moeten ze kunnen rondvliegen. Kun je ze dat bieden?
  2. Valkparkieten worden gemiddeld 15 jaar of ouder. Ben je bereid zo lang voor ze te zorgen?
  3. Valkparkieten hebben een ruime kooi nodig en deze zijn niet goedkoop. Ook hebben ze goed voer nodig en als ze ziek worden kost de dierenarts ook geld. Heb je goed over alle kosten nagedacht?
  4. Valkparkieten moeten dagelijks vers voer en schoon water hebben. Minimaal 1 keer per week moet de kooi grondig schoongemaakt worden. Heb je daar tijd voor en zin in?
  5. Tijdens het rondvliegen poepen ze vaak op de meubels en de vloer. Ook vinden ze het leuk om aan je meubels te knagen. Kunnen jij en je huisgenoten daar tegen?
  6. Kinderen kunnen snel hun belangstelling voor het huisdier verliezen. Ben jij dan bereid de verzorging voor de valkjes op je te nemen?
  7. Heb je een betrouwbare oppas voor je valkjes voor vakanties?
  8. Heb je al andere huisdieren en gaat dat goed samen met valkparkieten?
  9. Valkparkieten kunnen de hele dag door geluid en (als je pech hebt) lawaai maken. Kunnen jij en je huisgenoten daar tegen?
  10. Zijn er huisgenoten allergisch voor (stof uit) veren? Zijn sommige huisgenoten misschien niet zo dol op vogels? Zijn jullie erg op je rust gesteld? Of ben je eigenlijk niet zo vaak thuis en zijn de valkjes op zichtzelf aangewezen? Denk daar allemaal eerst goed over na om te voorkomen dat er voor de beestjes al gauw weer ander thuis moet worden gezocht.