Kung-Fu - Xanda (Tai Chi, Pa-Kua, Chin-na, Tien Shan Pai)

Kung Fu, is de oudste en meest effectieve en fascinerende manier van zelfverdedigen, te noemen. Kung Fu is een traditionele Chinese gevechtskunst, een unieke stijl van het kickboksen, gebaseerd op oude Kung Fu en Karate technieken. Het doel van Kung Fu is, het geleidelijk aan trainen van je lichaam en geest om een goede gezondheid te krijgen en het leren je op een effectieve manier te verdedigen. Kung Fu is een complete zelfverdedigingskunst. Het trainen met verschillende wapens wordt enkel aangeleerd aan de gevorderde studenten die al een goede basis hebben.

Kung Fu wordt al duizenden jaren beoefend door de Chinezen en is het resultaat van de wijsheid van oude Chinezen met tot doel, in hoofdzaak de militaristische (Xanda) en overlevingseisen die nodig waren in die tijd. Vele tempels in China waaronder ook de bekende Shaolin tempel, hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwikkelen en verspreiden van het Kung Fu, welke de voorloper is van alle andere stijlen van gevechtskunsten uit het oosten.

Kung Fu:

  • Is een nog niet geëvenaarde complete gevechtskunst.

  • Is een heel effectieve manier van totale fysieke training.
  • Voorziet je op een verbazend gemakkelijke manier, van zelfvertrouwen.
  • Het is een heel opwindende sport, of je nu deelneemt aan wedstrijden of niet.
  • Zet je verborgen mentale en fysieke mogelijkheden om in een niet te stoppen kracht voor zelfverdediging.

Kung Fu kan gerust op een aangename manier beoefend worden door mannen en vrouwen, jong en oud.

 

Tai Chi is een beweging- en energieleer, waardoor het lichaam meer energie krijgt en lichaam en geest in balans komen. Tai Chi is gebaseerd op de vijf elementenleer. In de vijf elementen oefeningen wordt direct invloed uitgeoefend op de meridianen (energiebanen) en organen. Het werd al eeuwen terug beoefend in het oude China.

De elementen zijn:

  • Water - Nieren en blaas
  • Hout - Lever en galblaas
  • Vuur - Hart en dunne darm
  • Aarde - Maag, milt en alvleesklier
  • Metaal - Longen en dikke darm

Tai Chi kan dus door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of gezondheidsproblemen. Tai Chi is een helend proces en komt de gezondheid, lichamelijk en geestelijk, ten goede.
 

Pa-Kua betekent, letterlijk vertaald acht trigrammen. Trigrammen zijn filosofische symbolen om de relatie tussen de microkosmos (in het menselijk lichaam) en de macrokosmos (in het heelal) weer te geven.

De vloeiende en cirkelachtige beweging van het lichaam verbeelden de trigrammen in de I Ching, het boek der veranderingen.

De posities brengen de energie van het lichaam in balans en creëren een gevoel van innerlijke harmonie. Pa-Kua vermeerdert dus de circulatie van innerlijke energie.

De houdingen van Pa-Kua, correct aangenomen, transformeert het lichaam in een krachtige antenne, geschikt om universele krachten te ontvangen. De universele krachten wachten slechts op het juiste voertuig, zodat zij zich kunnen manifesteren.

De geoogste voordelen voor de gezondheid en algemene vitaliteit worden duidelijk gevoeld en uiten zich meer dan in andere vormen van vechtkunst of vechtsport.

De bewegingen van de Pa-Kua stimuleren de circulatie van innerlijke energie en hebben grote invloed op sexuele energie (of essentiele) welke weldadig rond het lichaam circuleert door het te transformeren.
 

Chin-Na (gewrichtsklemmen) betekent gewrichten ver plooien met behulp van hefboomtechnieken. Dit veroorzaakt extreme pijn, maar maakt het mogelijk uw tegenstander moeiteloos onder controle te krijgen zonder hem te kwetsen. De Chinese Chin-Na technieken liggen aan de basis van de klemmen in het Japanse Aikido en Jiu Jitsu.

Chin-Na is dus geen aparte gevechtskunst of stijl op zich en kan daarom gemakkelijk worden overgenomen en gebruikt in de meeste andere (ook niet-Chinese) gevechtskunsten. Tegenwoordig is Chinese Chin-Na bijna volledig verdwenen: de meeste Kung Fu/Wushu-stijlen besteden er nauwelijks nog aandacht aan.
 

Tien Shan Pai (天山派) is een noordelijke stijl van het Kung Fu waarbij de nadruk ligt op ritme, de demonstratie van kracht door krachtige klappen van de handen, het uitstromen van die kracht vanuit het hele lichaam, de coördinatie van de handen en voeten, alsmede weringen en slagen, hoge trappen en lage vegen, alsmede klem en werp technieken. Het bevat behalve de sierlijke bewegingen met lege handen en ook vormen met wapens.

Tien Shan Pai als zelfverdediging wordt gekenmerkt door hoek aanvallen die zijn gekoppeld aan meerdere weringen. Als één wering mislukt, kan de tweede overnemen. Voetwerk wordt als essentieel beschouwd bij het tegengaan van aanvallen. Tien Shan-Pai richt zich op lage en snelle zijwaartse bewegingen, samen met de snelle "onverwachte" bewegingen om de tegenstander te misleiden.

 (Ref. Tien Shan Pai - http://en.wikipedia.org/wiki/Tien_Shan_Pai).

De lessen in Tien Shan Pai zullen worden gegeven op de sportschool (de dag wordt bepaald afhankelijk van de aanmeldingen).
Voor extra informatie of voor uw aanmelding, kan u contact opnemen met de sportschool.
Tel/Fax (070) 355 66 07 - Dhr. W.P. Wiersma.

Emailen kan ook:
E-mailadres
: wisudoryu@ziggo.nl