Korenmolen

CERES
Copyright © Alle rechten voorbehouden. Molen CERES AJR
Home. Brood. Geschiedenis. Contact. Techniek.

De techniek van het malen.


Het graan wordt in de kaar gestort en via de schuddebak komt dit graan in het midden van de maalstenen.

De graankorrels rollen tussen de stenen. De onderste steen, ´ligger´ligt vast op de steenzolder en de bovenste steen ´loper´draait rond.

De stenen zijn beide van groeven voorzien het `scherpsel´of ´bilset´genoemd. De stenen liggen opgesloten in een houten kuip. Tussen de buitenkant van de stenen en de binnenkant van de kuip is een ruimte van enkele centimeters. Het gemalen graan verlaat de stenen als meel langs de gehele omtrek van de stenen. De buitenkant van de loper heeft een z.g. ´jagertje´een stukje dik leer, die bij iedere omwenteling van de steen het meel meeneemt naar een opening in de kuipbodem. Daar valt het meel via de meelgoot naar beneden en wordt in zakken  tot  20 kg opgevangen. Of gaat via een tweede meelgoot de buil door waar de bloem, zemelen en gries er wordt uitgezeefd. Dit gebeurd op de maalzolder.

MEER TECHNIEK