WORKSHOP GEHAAKTE HOEDJES:

door Loes Snoodijk

Je hebt nodig:

Dun karton,

een stukje leer,bont, stof, of ,zoals Monique Janssen heeft gedaan, een stukje hobby rubber.

borduurzijde van DMC in een bijpassende kleur

haaknaald 0.60 (0.75 kan ook)

een puntig schaartje

Tacky Glue of andere lijm

dikke stopnaald

prikpen en -mat

versiersels, o.a. reepje leer, lint,kraaltjes, roosjes, rozetjes enz.       

Knip een rondje met een doorsnede van 2 2,5 cm. uit karton en leer. Het karton wordt later gebruikt om het hoedje aan de binnenkant te verstevigen. je kunt het hoedje groter of kleiner maken door het rondje groter of kleiner te maken. Je moet dan natuurlijk wel meer of minder gaatjes prikken.
Prik met de prikpen gaatjes in het leren rondje, ongeveer 28. Omdat de gaatjes in het leer snel weer dicht gaan zitten doe ik 3 gaatjes tegelijk die ik dan eerst omhaak en daarna prik ik pas weer 3 nieuwe gaatjes.

1e toer: omhaken met n gespleten draadje van de borduurzijde. Insteken in het gaatje,* 1 v. 2 l. insteken in het volgende gaatje*. De toer eindigen met een hv in de eerste v.     De eerste toer is het moeilijkst omdat je soms best wel kracht moet zetten om je haaknaald door het leer te krijgen. Maar daarna gaat het net zo eenvoudig als ieder ander haakwerk.

1 v.= 1 vaste. 1 hv.= 1 halve vaste. 1l. = 1 losse. 1st. = 1 stokje. 1 dst.= 1 dubbelstokje

het eerste st. van een nieuwe toer bestaat uit 2 l. het eerste dst. bestaat uit 3 l.

 

2e toer.* 2 st. om de 2l. van de vorige toer * eindigen met een hv. in het eerste st.   

3e toer. * 2 st. tussen de 2 st. van de vorige toer *  eindigen met een hv. in het eerste st.

  Eventuele volgende toeren hetzelfde als de 3e toer. Het ligt aan de hoogte van het hoedje hoeveel toeren je wilt maken. Dat moet je zelf even bekijken. Deze toeren eindigen met een gaatjes toer, waar het lintje doorheen geregen moet worden.

Gaatjestoer.*1 dst. tussen de st. van de vorige toer, 2 losse. * eindigen met een hv. in het eerste stokje. Als je een smal lintje door de gaatjes wilt rijgen kun je beter een st. in plaats van een dst. haken, de gaatjes worden dan wat kleiner.

 

Rand:

1e toer *5 st. om de 3 l. van de vorige toer.*  eindigen met een hv. in het eerste stokje.  

2e toer  hv. op de eerste twee st. van de vorige toer 5 st. in het derde st.   *5 st. in het derde st. van de volgende  5 st. * eindigen met een hv.in het eerste st.

Ook bij de rand ligt het aan de grootte van de rand hoeveel toeren je maakt. Je kunt b.v. in de derde toer in plaats v. 5 st. ook 7 st. haken de rand wordt dan iets meer gegolfd.

Lijm het kartonnen rondje in de binnenkant van het hoedje en snij een smal reepje leer. Het beste kun je daarvoor een wieltje gebruiken.     

Rijg het reepje door de gaatjes en lijm de uiteinden vast. Je kunt de uiteinden lang laten of heel kort afknippen. Versier het hoedje met roosjes, strikjes, pompoentjes, kraaltjes, veertjes enz.  Je kunt het hoedje eventueel verstevigen met textielversteviger of een papje van Crackfree. Voorzichtig met een kwastje aan de binnenkant het DMC vochtig maken. Je kunt beter geen spuitbus gebruiken i.v.m. vlekken op het leer.

En dit is dan het resultaat!

VEELSUCCES! 

 

 

 

terug naar index