Het is bijna Kerst dus tijd om iets leuks voor op tafel te maken. Hoewel, dit leuke tafereeltje past natuurlijk overal leuk, op de kast, of als boekensteun tegen een paar boeken aan.

Wat heb je nodig!

een cirkelzaag en een figuurzaag

flexibele steentjes en tegelkit.

verf

karton om straattegels te maken

MDF of triplex ( 8 mm. dik)

Zaag met de cirkelzaag een stukje MDF van 10 x 10 cm. ( de vloer) een van 10 x 16 cm. (de muur) en een van 6 x 9,2 (de zijmuur)

Het patroon is op maat, ca 14 hoog en 10 breed. hoog.  (Kom je er niet uit mail me dan en ik stuur je het patroon in de juiste maat via de mail!)

         

knip het patroon uit, lijm het met fotolijm op je mdf (10 x 16 cm.) en zaag de omtrek van de gevel uit.

Lijm de vloer tegen de muur en het kleine muurtje op de vloer tegen de grote muur.

Verf eerst de achterkant en de randen van het tafereel, daarna kan het metselen beginnen. Knip van een flexibele steen smalle repen van max, 4 mm. de stroken knip je weer in kleine stukjes van ongeveer 1 1,3 cm.  Begin onderaan met metselen. Smeer een klein randje in met tegelkit en  druk je tegeltje er in. Wil je een slordig oud effect neem dan veel kit en laat het lekker tussen de steentjes uitpuilen. Wil je het allemaal netjes gebruik dan niet te veel kit. Het duurt 24 uur voordat het droog is, dus wees voorzichtig. Je kunt altijd nog herstellen door het steentje met tacky glue weer terug op zijn plaats te zetten.  Je kunt natuurlijk ook schuurpapier of andere steentjes gebruiken voor dit tafereel,.

Het vloertje kun je op verschillende manieren maken, maar het leukst is een straat met kartonnen tegels. Knip uit de achterkant van een schetsblok vierkanten tegels van niet meer dan 1,5 x 1,5 cm/. kleiner mag. lijm ze met dezelfde tegelkit op de vloer. als alle tegel er op zitten smeer je de vloer in met tegelkit en maakt meteen daarna weer schoon met een droge doek. je krijgt dan een hard laagje over je vloertje en het ziet er uit als echte tegels.

Maar natuurlijk kun je allerlei materiaal gebruiken.

Van lemax heb je leuke kleine dingetjes om op je tafereel te zetten. Ik zaag de onderkant van die figuurtjes er af met mijn figuurzaag. Een lantarenpaaltje van lemax kun je snel omtoveren tot een lampje met poppenhuisverlichting. Koop met een groepje een streng van die lanterentjes, knip ze los van elkaar. draai voorzichtig het kapje er af en trek het gloeilampje met draadje er voorzichtig uit. Misschien moet je het aan de onderkant een beetje lospeuteren. daarna doe je er een poppenhuislampje in, het kapje er weer op. Een gaatje in de muur om het draadje naar achter te brengen. lijm de lantaren op het vloertje, doe een stekkertje aan het draadje klaar.

Van een tweede tafereeltje kun je een leuk binnentafereel maken, al dan niet in kerstsfeer.

Heb je vragen mail me dan! miniloes@ziggo.nl

veel plezier en hele fijne Kerstdagen. Loes Snoodijk