info

summer / zomer 2010 former season / vorig seizoen next season / later seizoen
stripe info
Schaapsven - 1 augustus 2010
Al heeft Gorp en Roovert een bijzonder plekje in mijn hart, ik ga ook weleens vreemd. Enkele tijd geleden verving ik het zuiden van Tilburg voor het oosten en kwam schitterende plekken tegen, tussen Moergestel en Oisterwijk. Dit zijn de Oisterwijkse bossen, grenzend aan de Campina. Ik heb me nooit gerealiseerd hoe dichtbij dit gebied was, dichterbij dan de meeste plekken die ik in Gorp en Roovert bezoek.

Het eerste 'verslag' is het Schaapsven. Het Schaapsven is voor een deel dichtgegroeid met waterlelie en gele plomp, terwijl op een aantal plaatsen langs de oevers het waterdrieblad overheerst. Er liggen ook veeneilandjes met gagel en zachte berk.

In een hoek grote karpers die hun bek boven het water uitstaken. Verder libellen, waterlopers en kikkers. Het enige wat mij stoorde was de drukte, de aanwezigheid van mensen, vooral op de fietspaden. Ik ben niet zoveel mensen gewend. Ondanks die drukte zag ik op de terugweg een bunzing, veel konijnen, wat hazen en een buizerd. En laat ik dan net niet filmen...

Oisterwijk Moergestel Schaapsven

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Bosbeekjuffers - 18 juli 2010
Bosbeekjuffers (Calopteryx virgo) en een enkele weidebeekjuffer (Calopteryx splendens), gefilmd aan de ley in Gorp en Roovert (Land van de Hilver, Noord-Brabant).Bosbeekjuffer

De bosbeekjuffer (Calopteryx virgo) is een 45 tot 49 mm grote Juffer die in vrijwel heel Europa voorkomt. Door het verdwijnen van zijn biotoop, langzaam stromende (bos)beken met een hele goede kwaliteit van het water, is de soort in Nederland sterk achteruit gegaan en staat dan ook op de Nederlandse Rode lijst (libellen) als bedreigd.

Uiterlijk

De bosbeekjuffer is te verwarren met de weidebeekjuffer, waarmee hij samen voor kan komen. De vleugels van mannetjes bosbeekjuffer zijn helemaal donker en die van de weidebeekjuffer aan de basis en de top doorschijnend. De vleugels van de vrouwtjes zijn bruinig respectievelijk meer groen doorschijnend van kleur.

Gedrag en voortplanting

De bosbeekjuffer vliegt van mei tot begin augustus. Vanaf zitposten verdedigen de mannetjes hun territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.

Voor de balts laat het mannetje de rode stip aan de onderkant van zijn achterlijf aan een passerend vrouwtje zien. De balts verschilt per soort van de familie Beekjuffers. Het vrouwtje zet na de paring, die zo'n vijftien minuten duurt, de eitjes met haar ovipositor (legbuis) af in waterplanten. Ze begeeft zich daarbij soms helemaal onder water.

De ontwikkeling van larve tot imago duurt minimaal twee jaar.

Bosbeekjuffers die ziek worden, vliegen weg van hun territorium. Dit is gebleken uit onderzoek in Finland, waar deze dieren bewust ziek werden gemaakt. De zieke exemplaren vlogen tot vier keer zo ver weg als de gezonde. Onduidelijk is nog wat de verklaring voor dit fenomeen is.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/BosbeekjufferGorp en Roovert Bosbeekjuffer Bosbeekjuffers juffers juffer

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Reekalfje - 15 juli 2010
Daar is ie dan: het eerste reekalfje op film van 2010. Ineens zie je ze overal, ze mogen eindelijk mee met moeder.Gefilmd in Gorp en Roovert.

Gorp en Roovert Rovert Ree Reetje Reeen Reekalf Reekalfje kalf kalfje

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Gorp en Roovert - waterlelies - 21 juni 2010
Waterlelies, de koningin van het water.Gefilmd in Gorp en Roovert.

Gorp en Roovert Rovert Waterlelies Water Lelie

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Het wonderbeeldje van De Biest - 13 juni 2010
Het kapelletje van het 'Wonderbeeldje' van Biest-Houtakker (gemeente Hilvarenbeek), ofwel 'Het wonderbeeldje uit het Spruitenstroompje'.Verzamelde informatie
Aan de Bevertbrug in de Biestsestraat over het Spruitenstroompje, is een legende verbonden.

Een lied uit 1644, waarvan een kopie in de kerk van Biest-Houtakker hangt, verhaalt dat op 19 juli 1643 vier 'jongmans' bij de Bevertbrug een Mariabeeldje tegen de stroom op zagen drijven. Zij namen het beeldje uit het water en 'ze gingen met groote schreden naar Beke zeer ras, om te informeren hoe dit Beeld gevonden was'.

De volgende dag werd hierbij een kind dat vanaf zijn geboorte lam was plotseling genezen. Vele wonderbaarlijke genezingen volgden. Na dit wonder werd door de buurtbewoners bij de brug een kapelletje geplaatst voor het beeldje. Ook daaraan is weer een legende verbonden. Bij de brug stonden zeven lindebomen. Het kapelletje was tegen de middelste boom geplaatst en deze boom zou dikker gegroeid zijn dan de andere zes.

Het kapelletje verdween na verloop van tijd en het beeldje ging naar de kerk in Hilvarenbeek, maar de brug bleef nog tot de Franse tijd een bedevaartsplaats. Toen Biest-Houtakker in 1913 een eigen kerk kreeg werd met steun van de bisschop van Den Bosch het beeldje teruggevraagd. Maar de autoritaire Beekse pastoor Jurgens, telg van het Osse botergeslacht, weigerde het af te staan. Na ruim twee eeuwen keerde het op 10 mei 1981 eindelijk terug in De Biest, waar het een plaats in de kerk kreeg.

De eeuwenoude linden werden in de negentiger jaren gekapt voor de aanleg van een fietspad. Enkele jaren geleden zijn in een gezamenlijke actie van bewoners met steun van de gemeente bij de brug zeven nieuwe linden geplant. In 2006 bouwde de Onze Lievevrouwe Gilde een nieuw wegkapelletje op deze plaats waar een kopie van het beeldje in geplaatst werd. Het kapelletje wordt druk bezocht en de plek is een rustplaats voor passerende fietsers geworden.

Bron: www.biest-houtakker.eu

De Biest Biest-Houtakker Tilburg Hilvarenbeek Wonderbeeldje wonder beeldje mariabeeldje maria Beke Beekse kapel kapelletje wegkapel katholiek katholieke pelgrim pelgrims pelgrimsoord

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Makaraba Match! - 11 juni 2010
Een expositie van 11 Zuid-Afrikaanse Makaraba supportershelmen en 11 Makaraba's, door Nederlandse kunstenaars gemaakt.Te zien tijdens het WK voetbal van 11 juni t/m 11 juli 2010 bij de VVV in de nieuwlandstraat te Tilburg.De Makaraba Match is een project van kunstenaar Sander van Bussel, i.s.m. Stadspromotie Tilburg, Cultural Development Trust en Mundial Productions.

Deelnemende kunstenaars:
Jeroen de Leijer
Peter Pontiac
Luuk Bode
Stephan de Weert
Ivo van Leeuwen
Jan de Bie
Martijn de Boer
Nine
Fluitsma
Studio Smack
Cynthia Dekeyser
Sander van Bussel

muziek: Taiwa Jazz Band Tembisa, Johannesburg

Bron: www.biest-houtakker.eu

Tilburg Makaraba macaraba Vuvuzela Makarapa pletterpet pletter petpelgrimsoord

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
St. Josefkapel, Hilvarenbeek - 6 juni 2010
De St. Josefkapel aan de Klein Westerwijksestraat in Biest-Houtakker, gemeente Hilvarenbeek.Verzamelde informatie
De St. Jozefkapel nabij Biest-Houtakker stamt uit ongeveer 1870. We zijn hier op het hoogste punt, dat in vroegere tijden begrensd werd door twee stroompjes: de Ley en de Hilver. Volgens de overlevering hebben hier ooit de wegen gekruist van twee heiligen, namelijk St. Servatius en St. Willibrordus. De kapel wordt dan ook aanvankelijk toegewijd aan St. Servatius, maar raakt rond 1500 ernstig in verval. Want blijkens een brief uit in 1549 door Karel V geschreven vanuit Spanje en bewaard in het archief van de Hilvarenbeekse parochie, geeft hij toestemming tot wederopbouw van de kapel. Van 1600 tot 1800 doet de kapel ook dienst als schuilkerk, omdat na de Reformatie de Katholieken geen erediensten meer mogen houden in de St. Petruskerk van Hilvarenbeek.

In de 19e eeuw raakt de kapel opnieuw in verval en wordt in 1910 gerestaureerd en tot Mariakapel gemaakt. Sindsdien is zij reeds vele malen gerestaureerd en veranderd. Tijdens het bevrijdingsoffensief in WOII is het in de ochtend van 25 oktober 1944 de oprukkende Prinses Irene Brigade, die hier in Westerwijk en het daarachter liggende bosgebied in gevecht raakt met de Duitsers van de 256 Volks Grenadiers Division in aanloop op de moeizame bevrijding van Tilburg vanuit het zuidoosten. Het kapelletje loopt schade op en wordt opnieuw hersteld in 1967. Het is een Tilburgse familie die daarvoor het nodige geld levert en vraagt om de kapel nu toe te mogen wijden aan St. Jozef. Dit gebeurt en nu vinden we er een beeld van St. Jozef.

Hilvarenbeek Biest-Houtakker Bies St Josefkapel Jozefkapel sint josef jozef kapel kappeltje chapel katholieke Klein Westerwijksestraat Westerwijkse straat Wester wijk wijkse Westerwijk

Moeder
Wat ontzettend mooi en devoot gefilmd Martijn, maakt echt indruk op mij.
Je moeder.

schrijf commentaar/write comment (email)
Archive/Archief


select season / selecteer seizoen:
search archive / doorzoek archief:


Google:       Yahoo:       MSN:to top / naar boven
blogbutt
© copyright www.martijndeboer.com  

non-meta indexing
----------------------------------------------------------------
www.martijndeboer.com Martijn de Boer m d b Enigma AEnigma Noord Brabant Holland Nederland Netherlands Dutch Tilburg Breda Eindhoven Korvelseweg Korvel Museum Musea Gallery Show Shows expo expositie exposities exposition expositions work canvas waterverf aquarel watercolor watercolors olie olieverf olieverfschilderijen schilderij schilderijen olieverfschilderij oil oilpaint oilpainting oilpaintings painting paintings potlood pencil pencils pen inkt tekening tekeningen pastel pastels order orders opdrachten artwork kunstwerk Exhibition Exhibitions Tentoonstelling Tentoonstellingen kunst art drawing drawings schilder painter schilders painters kunstenaar artist kunstenaars artists galerie gallery werk work ontwerp ontwerpen design webdesign weblayout webbuilding creation logo logos meubels meubeltjes meubelen furniture objecten object objects figuratief realistisch realistic naakt naakten nude nudes portretten portraits model models modellen buste landschappen landscapes beeldbewerking digital imaging webcam live cam feed camera ezel easel atelier studio da Vinci Velasquez Bouguereau

----------------------------------------------------------------  blog entries 01-08-10
18-07-10
15-07-10
21-06-10
06-06-10
13-06-10
11-06-10


archive / archief

  rss feed subscribe to RSS feed
abonneren op RSS feed

raw xml
Add to Google

  navigation homepage
over mij/about me
live webcam feed

Martijn op YouTube
Playlist fietsen
Playlist Mieterse Tijd

Martijn op Flickr

Martijn op MySpace (muziek)

  contact email
guestbook


  YouTube
Bekijk laatste video /
View last video

  bronnen / sources cubra.nl
argument-tilburg.nl
historietilburg.nl


  downloads favourite programs
ziepod
izarc
trillian
avast

  links cubra.nl
flickradio.nl
robvanhouten.blogspot.com
theaterrobvanhouten.nl
annecura.nl
lulligvoorje.nl
kunst-art.eigenstart.nl
argument-tilburg.nl
atelierdekok.nl
schilderijenvoorkinderkamers.nl
shaart.com
freewebs.com/sclmystictimes
kunst.ikwilhet.nu
013.pagina.nl
camathome.com
deadculture.com
kieks-photos.com
fleuren-partners.nl
maartenfleuren.nl
antiques-and-design-lights.com
artolive.com
Weblog Martijn de Boer, beeldend kunstenaar
home/home
webcam
naar webcam / to webcam
nieuw/new

nikita 19022010

portrait teshia 16022010

holly 19022010

Gevallen Danseres 2009 / Fallen Dancer 2009

Slapende Jongenskop / Head of a Sleeping Boy 2009

schilderijen / paintings - portret / portrait 030709

schilderijen / paintings - portret / portrait 020709

tekeningen - drawings - pagina 63

Rillende Nar / Shivering Jester

tekeningen - drawings - pagina 62

tekeningen - drawings - pagina 61

tekeningen - drawings - pagina 60

tekeningen - drawings - pagina 59

tekeningen - drawings - pagina 58

Martijn de Boer op Flickr/Martijn de Boer on Flickr
reekalfjes 4
Nieuwkerk - De Dolmen 2008 - Toen en nu
Schedel Ree (6)
Martijn de Boer op YouTube/Martijn de Boer on YouTube
bekijk film / watch movie
bekijk film / watch movie
bekijk film / watch movie