info

zomer / summer 2009 former season / vorig seizoen next season / later seizoen
stripe info
Duits schijnvliegveld Brakel (SF 37 Kamerun) - 23 augustus 2009
Aan de Oude Tilburgsebaan tussen Riel en Alphen, bij Brakel (gemeente Goirle), tegenover het huidige Kamp de Kiek.

Als onderdeel van de Duitse verdedigingswerken 1940-1945, hebben de Duitsers in de tweede wereldoorlog op deze plaats een schijnvliegveld aangelegd (scheinflugplatz). Ten gunste van het Duitse vliegveld Gilze-Rijen, om de geallieerden in verwarring te brengen.Het schijnvliegveld is waarschijnlijk tussen 1942 en 1944 aangelegd. Van het vliegveld zelf is alleen nog de Gefechtsstand overgebleven, een kleine betonnen bunker ingegraven in een berg zand.

Uit regionaalarchieftilburg.nl komt het volgende bericht:

7 augustus 1940 Op het schijnvliegveld te Alphen en Riel (SF 37 = Scheinflugplatz) (Kamerun) zijn om 1.00 uur 8 brisant en 20 brandbommen gevallen. Geen schade. Geen slachtoffers (van den Hout ea., p. 27).

Met dank aan René Dolfsma voor de exacte lokatie en informatie.

Overigens viel het me erg tegen hoeveel informatie ik kon vinden over deze bunker. Ik kwam wel een gekke website tegen over Duitse schijnvliegvelden met waanzinnige foto's: www.luftarchiv.de/gerat/attrappe.htm.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Onweer boven Tilburg - 20 augustus 2009


Donder en bliksem.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Gorp en Roovert - 18 augustus 2009


Met een buizerd, veel libellen (waaronder de zeldzame kempense heidelibel - Sympetrum depressiusculum) en waterjuffers, waterlelies en een kuifeend.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Kuifeend - 17 augustus 2009


Kuifeend (Aythya fuligula), vrouwtje. Mogelijk hybride.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Roodborsttapuit - 16 augustus 2009


Een koppeltje roodborsttapuiten (Saxicola torquata).

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Gorp en Roovert - 8 augustus 2009


Gefilmd aan een vennetje, met een grote bonte specht en jonge kuifeenden.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Kunstpodium T - 4 augustus 2009
Sinds vandaag staat mijn werk weer in mijn atelier, de expositie in Kunstpodium T is afgelopen. Het was een erg geslaagde tentoonstelling en ik heb behoorlijk wat bezoek gehad, ondanks de komkommertijd.Een registratie van de expositie vindt u hierboven.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
De Grote Prijs der Meierijbaan - 19 juli 2009
Een tijdrit van 1500 meter.

Tilburg, 19 juli 2009.

Op de brug over het Wilhelminakanaal aan de meierijbaan in Tilburg, was vandaag de finish van de wielerronde 'de Grote Prijs der Meierijbaan', die voor het eerst dit jaar werd gehouden. Een registratie van de race en de renners nadien, met daarin de overwinning, maar ook de pijn van een slopend parcours met een serieuze col aan de finish.

Helaas was de wedstrijd niet een onverdeeld succes: na de ronde klaagde menig renner dat de vertrektijden later bleken dan vooraf aangegeven. Vanwege deze vertraging waren de sportdranken reeds naar de kuiten gezakt, wat elke serieuze poging om een gooi naar de (overigens schitterende) beker te doen onmogelijk maakte. Hopelijk kan ondanks dit incident organisator Ad Roefs volgend jaar eenzelfde sterk veld renners bij elkaar krijgen.

Enkele bezoekers klaagden over het geluidsniveau van de speakers ter plekke: de presentator op het parcours, Nick J. Swarth, bracht zeer bevlogen verslag uit van de wedstrijd.

Al met al een geslaagde avond.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Expositie Kunstpodium T - 17 juli 2009
Van 23 juli tot en met 2 augustus 2009 exposeer ik bij Kunstpodium T in Tilburg. Samen met Kyrhan Bernadina, een jonge vrouw die net afgestudeerd is aan de kunstacademie in Utrecht. De uitnodiging vindt u hieronder.

De galeriehouders wilden per sé onderstaand schilderij op de poster/flyer/uitnodiging: Boy Saint 250906, waar ik erg blij mee ben. Met het idee voor dit werk heb ik maanden in mijn hoofd gelopen. Van een jongen met een vis erboven, ik kreeg het niet uit mijn kop. Achteraf blijk ik niet de enige en nu staat hij dus op een poster. Geweldig.

flyer expositie 23 juli 2009

Ik exposeer recent werk, dat wil zeggen werk van de afgelopen jaren. Met name schilderijen van Ophelia's en Flora's, vrouwen die min of meer in de natuur verdwijnen. Ook zijn er een aantal werken op papier te zien. Allemaal naast een heel uitbundige beeld van Kyrhan, waar ik helaas geen foto van heb.

Ter gelegenheid van de expositie werden we beiden geinterviewd door John Geerts van Artyshocking. U kunt het mijne hier lezen, het interview met Kyrhan vindt u hier.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Riels Laag - 12 juli 2009
Tussen de drukte door vond ik zaterdag toch nog even tijd om op de fiets te springen. Ik besloot een tochtje te maken langs het Riels Laag (ofwel de Aervoortsedijk) en via Landgoed het Ooievaarsnest en de Regte Heide weer terug naar Tilburg te gaan.

Vlakbij Riel staat een gigantisch trekpaard, een kolos ter grootte van een auto. Andere kolossen waren er ook: koeien, in alle soorten en maten.Zoals altijd staan de bijzonderste momenten niet op film. Dit keer was het een ransuil die nog geen twee meter van me af opvloog uit een lage boom. Ik hoorde de eerste vleugelslagen, daarna niets meer. Hij vloog recht over mijn hoofd en zocht een veilig heenkomen in dichter bos. Erg indrukwekkend.

John Geerts, Tilburg
http://tilburgers.nl/?p=904
Toeval bestaat niet. 11 april dit jaar liep ik door het Riels Laag ;-)

Groetjes,
John

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Slapstick atelierbezoek - 10 juli 2009
Iedereen heeft ongeluksdagen. Dagen waarin je pech blijft hebben. Dan gaan er dingen mis of dingen stuk. Soms ben je onhandig, soms gebeuren ze gewoon buiten je eigen schuld om. Ik had de afgelopen dagen duidelijk ongeluksdagen.

Voor een aankomende expositie moest ik werk uitzoeken. In mijn atelier vond ik tot mijn grote schrik twee schilderijen die de kat ondergepist had. Volkomen geruineerd, kattepis blijkt zo zuur dat het zelfs door olieverf heenvreet. Een vernield schilderij is een engeltje, ik was er even flink van ontdaan.

Vandaag had ik twee gasten: mensen van een galerie waar ik eind deze maand exposeer, die ik de selectie van mijn werk graag wilde laten zien. Ik zat op een rookstoel, een erfstuk, een flink eikenhouten gevaarte dat ik altijd onverwoestbaar achte. Midden in het gesprek viel het hele ding ineens uit elkaar. Voor de ogen van mijn bezoek smakte ik met stoel en al tegen de grond. Ik ving mezelf op, maar kon niet voorkomen dat de leuning dwars door een schilderij vloog. Een flinke scheur in het doek. Recent werk.

Gelukkig heb ik vandaag de schade kunnen herstellen. Doubleren, dat wil zoveel zeggen als een stuk doek achterop het schilderij lijmen. Je ziet er niets meer van. Maar pech heb ik wel gehad. Ik hoop dat morgen rustiger is. En dat de kat ophoudt mijn werk af te zeiken.

Kiek, Arnhem
Jezus wat een ongeluk LOESSIE!!!
Keep it cool MARTIJN!

xxkiek

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Staren - 22 juni 2009
Ongeveer een jaar geleden had ik een gesprekje met de opzichter van Gorp en Roovert. Al maanden stak ik trouw mijn hand op als hij me in zijn Jeep passeerde en voor hem was het blijkbaar tijd eens te vragen wat ik allemaal aan het doen was in zijn bos. Snel kwamen we op mijn filmpjes op YouTube.

Hij zei dat hij alleen 'spektakelfimpjes' keek en nog nooit iets van me had gezien. "Wel over je gehoord", voegte hij er snel aan toe. Ik dacht altijd dat de meeste YouTube-bezoekers vooral filmpjes uit hun eigen omgeving zochten, zelf doe ik dat ook het meest. Al ben ik niet vies van spektakel, het leukst op YouTube vind ik filmpjes van plaatsen die ik ken.Iemand zei ooit dat mijn filmpjes zo lang duren. Dat is wel waar, geloof ik. Mijn filmpjes zijn geen vlotte, spannende spektakelfilmpjes. Het bos is een plek van rust en stilte, van ontspanning. Ver weg van de drukte van de stad, vol met geluid, uitlaatgassen en drukte. Ik struin heel mijn leven al in bossen en zou meteen met filmen stoppen als mijn camera dat zou veranderen.

In een tijd waarin bedrijfsuitjes worden georganiseerd waar werknemers een middagje met koeien knuffelen, vind ik dat er best plek is voor rustgevende, bijna meditatieve filmpjes. Ik vind het fijn om 's nachts met een wijntje even naar een paar fimpjes te kijken, da's heerlijk rustgevend. En ja, inderdaad een beetje slaapverwekkend.

Ik heb weleens met mensen in het bos gewandeld die heel vreemd reageerden op die rust. Sommigen werden helemaal manisch en begonnen veel te praten of zelfs hard te roepen. Ik heb een keer met een klarinetist gewandeld die waanzinnige muziek ging spelen, keihard op de heide, omdat hij de stilte niet kon verdragen.

Aanvankelijk dacht de opzichter van Gorp en Roovert dat ik insekten filmde, ik stond toevallig net boven een bloemetje gebogen, toen hij zijn four-wheel drive naast me parkeerde. "Nee", zei ik, "vooral reeen en zo" en ik schepte op, dat ik wel tot op twee meter van een ree had gefilmd. En over die keer dat ik geritsel hoorde in de rododendrons en er eentje zo dichtbij kwam, dat ik hem aan kon raken. "Dan moet je vast veel geduld hebben", zei hij. "Ja, dat heb ik wel."

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Grazen - 21 juni 2009
De eerste dag van de zomer en ik werd meteen beloond met de kans een ree van dichtbij te filmen, terwijl ze rustig aan het grazen was. Ik zag haar in de verte in een gerooid stuk bos en sloop op knisperende bladeren en krakende takjes zo stil mogelijk dichterbij. Een flinke boom gebruikte ik om uit haar zicht te blijven.Vanaf een hellinkje aan de bosrand filmde ik deze beelden, het was nog een heel karwei om onhoorbaar het statief aan te passen aan het schuine vlak. Rechts van me kwamen twee reekalfjes aangewandeld die ik vanaf mijn plekje niet kon filmen. Ik zat onhandig met het statief te klooien op die schuine helling, ze hadden me meteen door en zetten het op een lopen. Helaas... een professional ben ik nog lang niet.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Swinge bij Dinge - 20 juni 2009
Een duiveltje en een engeltje in de damestoiletten van Swinge bij Dinge. Een jeugdwerk. Ooit heb ik die geschilderd, ik kende een schoonmaker en ging na sluitingstijd, gewapend met verf en kwasten de vreselijk stinkende toiletten in. Het licht was rampzalig en de geur ondraaglijk.

Ik heb ze daarna slechts een paar keer teruggezien, als man kwam je nooit in de dames-WC. Het viel me op dat er allemaal teksten omheen waren geschreven, veel meer dan op de foto's te zien zijn. Erg grappige, sommige met pijltjes naar de figuurtjes. Veel later, toen Swinge een broodjeszaak was geworden, vertelde iemand me dat alles opnieuw was geschilderd, maar dat het engeltje en duiveltje heel netjes waren uitgespaard.

Deze twee foto's kende ik helemaal niet, ik had ze nog nooit gezien. Zelf had ik nooit de moeite genomen ze vast te leggen. Ineens doken ze op, op de Hyves-sites van Swinge bij Dinge, speciaal opgericht voor de grote reunie in La Vida. Op het feest kwamen een paar mensen die ik niet kende naar me toe. Ze noemden de figuurtjes legendarisch en vroegen of ik ze had geschilderd. Achter de DJ op het podium, kwamen ze af en toe voorbij, geprojecteerd op een scherm.

engeltje


duiveltje

Het feest was erg leuk. De rode draad van de avond was toch hoe oud mensen waren geworden. Of juist niet. Mensen zeiden dat ik niks veranderd was. Maar af en toe keek ik wat rond en kwam er ineens een engeltje of duiveltje voorbij, geprojecteerd op het grote scherm achter de draaitafel. Mijn anonieme jeugdwerkjes.

Ik schaamde me bijna voor mijn schildertechniek van destijds en hoopte dat ik wél veranderd was. Maar dan moest ik weer glimlachen: mijn gedachten gingen terug naar die nacht in de damestoiletten, met rampzalig licht en de geur ondraaglijk.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Roodborsttapuit - 16 juni 2009
Ik hoop snel een nieuw filmpje te maken van ze, maar tot dan eentje van vorig jaar (zie onder, ongeveer op 3:15). Ze zijn terug: de roodborsttapuiten. Je ziet ze niet zo veel in Nederland (ze staan zelfs op de rode lijst), maar als ze er zijn kun je ze niet missen. Hun verschijning is exotisch met de schitterende kleuren. Het mannetje weliswaar, het vrouwtje is gewoon bruinig.

Misschien nog veel opvallender dan hun verenkleed, en iets waar ik me elk jaar weer over verbaas: hun roep klinkt als zoenen. Een geluid als een serie korte kushandjes. Zoals bouwvakkers zoengeluiden naar passerende vrouwen maken, precies zo eigenlijk. Anders dan bij passerende vrouwen, kun je roodborsttapuiten wel lokken met zoengeluiden. Ze zijn erg nieuwsgierig en brutaal en komen tot op een paar meter naar de zoeners gluren. Dan pas zie je goed hoe mooi deze kleine vogeltjes zijn.

Wat misschien niet iedereen weet: veel trekvogels vliegen in de winter helemaal naar Afrika, naar een gebied ten zuiden van de Sahara. Ze maken een enorme omweg via de Nijl en vliegen dan een lange reis over de woestijn. Zelfs vogels zoals roodborstjes doen dit. Onze roodborsttapuit overwintert in Zuidwest-Europa en reist dus iets minder. En toch arriveert hij veel later dan de meeste vogels in Nederland.

Vorig jaar stelden biologen een probleem vast: door de klimaatsveranderingen begint het voorjaar vroeger in Nederland. Roodborsttapuiten, die later dan andere vogels terugreizen, missen zo hun voornaamste bron van voedsel: rupsen. En daardoor kunnen ze hun jongen niet voeden en is men bang voor het voortbestaan van dit vogeltje. Dat zou toch jammer zijn.

In ieder geval hebben de koppeltjes roodborsttapuiten die ik ken het overleefd. Net als elk jaar zitten ze weer steevast op dezelfde paaltjes en takjes, herkennen ze hun vaste plekje in Holland. Altijd een mannetje en een vrouwtje, ik vermoed dat ze hun hele leven bij elkaar blijven. En ik fiets elk jaar weer langs ze, volop zoenend.no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
a Froggy Life - 13 juni 2009
Nog steeds wordt er hard gewerkt in de bosbouw. Hele stukken bos worden onder handen genomen en gerooid. Meestal is dat een akelig gezicht, maar soms zie je daardoor plekken die je altijd al voorbij bent gelopen maar nooit goed kon bekijken.

In een stuk bos van vrijwel ondoordringbare naaldbomen, zag ik altijd een prachtig vennetje, maar helaas kon ik er nooit dichtbij komen. Ik had ook geen idee hoe groot het was. Toen de naaldbomen gekapt bleken, zag ik dat het een flink stuk water was. Vol leven, een kleine oase in het nogal droge gebied. Met een compleet kikkerorkest en vreemde geluiden van schuwe watervogels. En schitterende waterlelies waarvan de bloemen bijna open waren.no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
De eerste reekalfjes - 12 juni 2009
Een regenachtig, nat weekje. Ik ben weinig in het bos geweest. Jammer. Vooral omdat ik ongeveer een week geleden voor het eerst sporen van reekalfjes zag. Piepkleine hoefjes in de modder, die de voetafdrukken van een normaal formaat ree volgen.

Vandaag zag ik ze, voor het eerst dit jaar. Het was het kroost van de moeder-ree die ik afgelopen jaar ook al volgde. En alweer heeft ze een tweeling. Wat een piepkleine, schattige beestjes.Ik weet nu waar ze zitten en hoop hun route snel te achterhalen. Het leek bijna alsof de moeder-ree me even zuchtend aankeek en dacht "Oh God, daar heb je hem weer". Ik hoop dat ze me inmiddels niet helemaal zat is, en me langzaam dichterbij haar twee spruiten laat komen. Ach, ik ben geduldig. En even later stond ze al ongegeneerd voor mijn neus te poepen.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)stripe info
Even geduld aub - 5 juni 2009
Het verslag van de verkiezingsavond door de NOS, met flitsende graphics voor de statistieken, een stuk of acht live verbindingen met politieke partijen en ga zo maar door. In het rumeurige stadhuis van Den Haag, omgeven door hele etages juichende partijleden, stonden de presentatoren klaar voor deze spannende avond. Helaas: door de herintroductie van het rode potlood bleken de uitslagen lang op zich te laten wachten. Merkbaar geirriteerd probeerden ze er toch nog iets van te maken.

Op basis van - pak hem beet - 23 % van de binnengekomen stemmen (waarbij alleen Rotterdam als enige grote stad) én de 'definitieve prognose' van half tien, werd het slotdebat gehouden. De lijsttrekkers schoven aan tafel en stelden zich op als winnaars of verliezers. Ik vroeg mij af: kan dit wel? Wat een gok.

Mijn twijfels bleken onterecht want ook vandaag, na de officiele uitslag, bleek de prognose te kloppen. Een knap staaltje voorspellen door de NOS. Of was het een flinke dosis geluk? Dat doen de Amerikanen hun niet na.

Wel een puntje van kritiek. Tot twee keer toe viel de verbinding weg en in plaats van hevig discussierende partijbonzen werd de kijker getrakteerd op het 'even geduld aub' scherm. Met dito irritant muziekje. Ferry Mingelen, blijkbaar net terug van een lange pelgrimstocht, liet zich er niet door uit het veld slaan.

Nog even terug op die Amerikanen. Obama was tijdens onze verkiezingsdag met heel andere dingen bezig. Hij pleitte voor een 'nieuw begin' tussen het westen en de moslimwereld. Turkije is de brug naar het oosten, de sleutel naar de verzoening. Even zag ik de parallel met de kruistochten, toen Constantinopel ook zo'n centrale positie kreeg op de weg naar het beloofde land, al was er toen geen sprake van verzoening.

Misschien is over de pleidooi van Obama nog iets over gezegd door de Nederlandse lijsttrekkers. Dat weet ik niet, ik kon helaas niet alles volgen door het 'even geduld aub' schermpje. Jammer.

no comments yet / nog geen commentaar

schrijf commentaar/write comment (email)
Archive/Archief


select season / selecteer seizoen:
search archive / doorzoek archief:


Google:       Yahoo:       MSN:to top / naar boven
blogbutt
© copyright www.martijndeboer.com  

non-meta indexing
----------------------------------------------------------------
www.martijndeboer.com Martijn de Boer m d b Enigma AEnigma Noord Brabant Holland Nederland Netherlands Dutch Tilburg Breda Eindhoven Korvelseweg Korvel Museum Musea Gallery Show Shows expo expositie exposities exposition expositions work canvas waterverf aquarel watercolor watercolors olie olieverf olieverfschilderijen schilderij schilderijen olieverfschilderij oil oilpaint oilpainting oilpaintings painting paintings potlood pencil pencils pen inkt tekening tekeningen pastel pastels order orders opdrachten artwork kunstwerk Exhibition Exhibitions Tentoonstelling Tentoonstellingen kunst art drawing drawings schilder painter schilders painters kunstenaar artist kunstenaars artists galerie gallery werk work ontwerp ontwerpen design webdesign weblayout webbuilding creation logo logos meubels meubeltjes meubelen furniture objecten object objects figuratief realistisch realistic naakt naakten nude nudes portretten portraits model models modellen buste landschappen landscapes beeldbewerking digital imaging webcam live cam feed camera ezel easel atelier studio da Vinci Velasquez Bouguereau

----------------------------------------------------------------  blog entries 23-08-09
20-08-09
18-08-09
17-08-09
16-08-09
08-08-09
04-08-09
19-07-09
17-07-09
12-07-09
10-07-09
22-06-09
21-06-09
20-06-09
16-06-09
13-06-09
12-06-09
05-06-09


archive / archief

  rss feed subscribe to RSS feed
abonneren op RSS feed

raw xml
Add to Google

  navigation homepage
over mij/about me
live webcam feed

Martijn op YouTube
Playlist fietsen
Playlist Mieterse Tijd

Martijn op Flickr

Martijn op MySpace (muziek)

  contact email
guestbook


  YouTube
Bekijk laatste video /
View last video

  bronnen / sources cubra.nl
argument-tilburg.nl
historietilburg.nl


  downloads favourite programs
ziepod
izarc
trillian
avast

  links cubra.nl
flickradio.nl
robvanhouten.blogspot.com
theaterrobvanhouten.nl
annecura.nl
lulligvoorje.nl
kunst-art.eigenstart.nl
argument-tilburg.nl
atelierdekok.nl
schilderijenvoorkinderkamers.nl
shaart.com
freewebs.com/sclmystictimes
kunst.ikwilhet.nu
013.pagina.nl
camathome.com
deadculture.com
kieks-photos.com
fleuren-partners.nl
maartenfleuren.nl
antiques-and-design-lights.com
artolive.com
Weblog Martijn de Boer, beeldend kunstenaar
home/home
webcam
naar webcam / to webcam
nieuw/new

Gevallen Danseres 2009 / Fallen Dancer 2009

Slapende Jongenskop / Head of a Sleeping Boy 2009

schilderijen / paintings - portret / portrait 030709

schilderijen / paintings - portret / portrait 020709

tekeningen - drawings - pagina 63

Rillende Nar / Shivering Jester

tekeningen - drawings - pagina 62

tekeningen - drawings - pagina 61

tekeningen - drawings - pagina 60

tekeningen - drawings - pagina 59

tekeningen - drawings - pagina 58

tekeningen - drawings - pagina 57

tekeningen - drawings - pagina 56

tekeningen - drawings - pagina 55

tekeningen - drawings - pagina 54

Martijn de Boer op Flickr/Martijn de Boer on Flickr
reekalfjes 4
Nieuwkerk - De Dolmen 2008 - Toen en nu
Schedel Ree (6)
Martijn de Boer op YouTube/Martijn de Boer on YouTube
bekijk film / watch movie
bekijk film / watch movie
bekijk film / watch movie