Na school en studie ben ik twintig jaar als kleuterleidster en hoofd van scholen werkzaam geweest. Vooral bij het organiseren en bij kleuters lag mijn hart. Met name hun spontaniteit, enthousiasme en onbevangenheid en het creatieve inspireerde en stimuleerde me.Toch heb ik vanwege de steeds meer ambtelijke uitvoering van het vak en het niet meer verdedigbaar werken met de kleuters besloten daar voorlopig een punt achter te zetten.

Vanaf 1989 tot 2002 volgde ik schilderlessen en allerlei workshops en werkte ik samen met andere kunstenaars uit andere disciplines. Vanaf 1999 ben ik volledig met de beeldende kunst bezig. En tot nu toe geen seconde spijt, al mis ik het werken met kinderen wel.

Door het werk van mijn vader als predikant ben ik al jong betrokken bij het welzijn van de mensen. Ik heb veel leed meegemaakt en dat heeft me gevormd en diep geraakt en is een wezenlijk deel van mijn levensvisie geworden.

Dat je ondanks teleurstellingen, etc. toch steeds weer positief en opbouwend moet blijven opstellen. Vandaar het contrasterend en intensief kleurgebruik en ook de vormgeving in mijn werk. Er is zoveel wat op je pad komt en het is steeds weer een uitdaging om daar vorm aan te geven en er iets van jezelf aan toe te voegen.  Neem het goede mee, leer van je fouten, sta open voor verandering, laat je verrassen en durf vooral te leven en er iets moois van te maken, alleen of samen met anderen.

Daarom wil ik me ook niet beperken tot het maken van schilderijen, maar in heel veel disciplines werkzaam zijn.

Mijn werk is op tal van plaatsen te bekijken, zoals: De Bron ( pkn.kerk)  te Nieuwegein, etalage Dorpsstraat 20 te Nieuwegein en de Kunstuitleen te Nieuwegein. Daarnaast exposeer ik veel als gastexposant.

Tegenwoordig werk ik steeds meer in opdracht, omdat ik het leuk vind om aan de persoonlijke wensen van de mensen vorm te geven. Dit kan van een geboortekaartje, keramiek, glas tot aan een schilderij.

 

Marja Koopmans

Nieuwegein, 7 mei 2008