Charter en FAQ nieuwsgroep nl.naturismeNieuwsgroep nl.naturisme charter en FAQ

De FAQ is samengesteld door Harrie Vangangelt. Momenteel worden wijzigingen bijgehouden door de editor: Joop Letteboer

Nl.naturisme-charter wordt elke week gepost in de nieuwsgroep nl.naturisme.

De meest recente versie van deze FAQ is te vinden via deze link.

Commentaar en aanvullingen op de FAQ zijn altijd welkom.

Versie: 17 september 2008

Aanpassingen sinds de versie van 9 september 2007:

 • Links naar webpagina's van Eeltje de Vries over naturistencampings in ItaliŽ verwijderd (pagina's opgeheven) (17-09-2008)
 • Informatie over naturistencamping Les Saules aangepast (27-09-2008)
Aanpassingen sinds de versie van 7 maart 2007:

 • Bezoek- en postadres van de NFN aangepast (09-09-2007)
 • Link verwijderd naar de website van Irma en Marko (website opgeheven) (08-08-2007)
 • Link verwijderd naar Naturistenhotels in Europa (website opgeheven) (04-08-2007)
 • Tekst over naturistenvereniging Oost Nederland aangepast (17-06-2007)
 • Link toegevoegd naar naturistenvereniging Balderhaar (17-06-2007)
 • Link toegevoegd naar naturistenvereniging Naturisten Kano Sport en Recreatie (17-06-2007)
 • Link toegevoegd naar Natuurlijk Naturist (7-3-2007)

Verwijzingen naar terreinen betreffen vrijwel uitsluitend pagina's in het Nederlands. Links naar pagina's die niet in het Nederlands zijn hebben betrekking op overzichten of Italië.

Inhoudsopgave:

A) Nieuwsgroep nl.naturisme

 1. Charter
 2. Aanvullende info
 3. Wat te doen met emp/ecp, spam, spew, mmf, berichten met attachments en overige berichten waar men van vindt dat deze niet in nl.naturisme thuis horen
 4. Wie is wie? in nl.naturisme

B) Naturisme algemeen

 1. Het hoe en waarom van naturisme
 2. Wat is naturisme?
 3. De vrijheid van het naturisme
 4. Naturisme en de wet
 5. Onwaarheden betreffende het naturisme
 6. Wanneer wel en wanneer niet bloot op een naturistenterrein of -camping
 7. Waar worden piercings wel of niet geaccepteerd
 8. Adressen
 9. Naturistische boeken/tijdschriften

C) Naturisme op het Internet

 1. Nieuwsgroepen
 2. Naturisme mailinglists
 3. IRC kanaal '#nl.naturisme' (chatten)
 4. Links naar pagina's over naturisme op het WWW


A1) nl.naturisme charter

Eenregelige omschrijving: "nl.naturisme - Alles betreffende het naturisme".

Het charter van nl.naturisme luidt:

"nl.naturisme biedt aan geïnteresseerden een plek om van gedachten te wisselen over het naturisme in al zijn facetten. Mogelijke onderwerpen kunnen zijn:

 1. Discussies over zowel de voors en tegens van het naturisme, als over alle aspecten die daar mee samengaan.

 2. Het stellen van vragen over, en het uitwisselen van informatie betreffende ervaringen en mogelijkheden op het gebied van het naturisme waar ook ter wereld.

 3. Contacten leggen met andere naturisten" (einde charter).

De nieuwsgroep nl.naturisme is een nieuwsgroep binnen de nl.hiërarchie. Dit impliceert dan ook dat alle algemeen geldende richtlijnen voor nieuwsgroepen binnen de nl.hiërarchie (b.v. posting- en cancelrichtlijnen) van toepassing zijn op nl.naturisme.

De richtlijnen voor nieuwsgroepen binnen de nl.hiërarchie worden regelmatig gepost in nl.announce en nl.newsgroups.

Terug naar inhoudsopgaveA2) Aanvullende info

In principe is de voertaal Nederlands. Een thread in een andere taal is echter best toegestaan. Enig verband met het Nederlandstalig grondgebied en of Nederlandstaligen is dan echter wel wenselijk.

In nl.naturisme, maar in feite in alle nieuwsgroepen worden veel vaktermen gebruikt. Ook binnen het naturisme heeft men zo zijn eigen uitdrukkingen. Het is dus zeker niet vreemd dat iemand die nl.naturisme voor het eerst bezoekt zich afvraagt waar men het over heeft. Speciaal t.b.v. deze nieuwsgroep heeft Pierre Puts een verklarende woordenlijst samengesteld. Deze lijst is te vinden via  deze link

Vanuit de nieuwsgroep worden regelmatig meetings georganiseerd. Joop Letteboer heeft over deze meetings een webpagina opgezet. Op deze pagina kunt U alles lezen over de bijeenkomsten die tot nog toe georganiseerd zijn door en voor de nieuwsgroep! Er is ook informatie over toekomstige bijeenkomsten en je kunt je tevens opgeven voor de volgende bijeenkomst. Ook deze pagina is te vinden via deze link

Het aantal berichten in de diverse nieuwsgroepen is zo groot dat men in het algemeen de berichten maar vluchtig leest. Is na de eerste 5 à 10 regels van een bericht nog altijd niet duidelijk waar de schrijver naar toe wil, wat de boodschap van het bericht zal zijn en waar het zal eindigen, dan zal de lezer vaak niet meer de moeite nemen om verder te lezen en doorgaan met een volgend bericht. Als je een lang bericht wilt plaatsen, begin dat bericht dan met een korte omschrijving ervan. Een inhoudsopgave of samenvatting bijvoorbeeld. Je vergroot zo de kans dat je ook diegene bereikt voor wie het bericht interessant is.

Wie wil reageren op berichten geplaatst in de nieuwsgroep doet er goed aan zich te houden aan de gewoonten die daarvoor gelden op usenet. Zo is het belangrijk om niet relevante stukken weg te knippen uit het bericht waarop je reageert en (nog belangrijker!) altijd te reageren onder de relevante tekst van het oorspronkelijke bericht. Meer daarover valt te lezen op de webpagina http://www.leerquoten.nl/.

Terug naar inhoudsopgaveA3) Wat te doen met emp/ecp, spam, spew, mmf, berichten met attachments en overige berichten waar men van vindt dat deze niet in nl.naturisme thuis horen

In het geval dat er berichten worden gepost die onder voornoemde categorieën vallen, AUB geen follow-up berichten hierop posten. Stuur de poster een reply via e-mail met het vriendelijke (ik herhaal: vriendelijke) verzoek om een dergelijke posting niet meer in nl.naturisme te plaatsen. De meeste categorieën worden overigens al afgevangen door nl-cancel. Deze zijn namelijk allemaal simpel aan de hand van een technisch criterium te beoordelen. Alleen in het geval van spam is dit niet het geval. In dat geval is namelijk de inhoud van een bericht niet in de haak. In het geval van spam is het beter om een dergelijke posting in eerste instantie te negeren. Blijft echter iemand bezig, dan gaan op een bepaald moment zijn verzamelde werken naar zijn provider met het verzoek om daar een oordeel over te geven.

Terug naar inhoudsopgaveA4) Wie is wie? in nl.naturisme

Er zijn naast de FAQ een aantal webpagina's ter ondersteuning van de nieuwsgroep nl.naturisme. De website 'Wie is wie' geeft wat persoonlijke informatie over de reguliere lezers van en schrijvers in nl.naturisme. Deze pagina is te vinden via  deze link.

Er wordt ook aangegeven wat je moet doen om jouw informatie op deze website te krijgen.

Terug naar inhoudsopgaveB1) Het hoe en waarom van naturisme

Waarom eigenlijk niet? Onder de douche of in bad houd je toch ook geen zwembroek of badpak aan. Oh, maar in het openbaar kunnen anderen je zien! Maar zie jij er dan onder jouw kleren zo veel anders uit dan die anderen? Of wil je misschien beweren dat in dat wat je verborgen wilt houden je persoonlijkheid zit. Je zou als man zijnde eens moeten beweren dat de persoonlijkheid van een vrouw in dat kleine zwarte driehoekje zit, dan krijg je op zijn minst de helft van al die vrouwen op je dak. Maar naakt zijn heeft met seks te maken. Dat is soms waar, maar dat naakt zijn en seks per definitie altijd samengaan is een idee dat slechts is aangeleerd en gewoon niet waar is. De gedachten aan seks gaan trouwens meestal samen met het uitkleden (de striptease). Je kunt daarna echter twee richtingen uit. Kies eens die andere richting en geniet eens van het vrije gevoel en ontdek de voordelen.

Voordelen zoals:

 • Officieel is het (gezamenlijk) naakt zijn bij het naturisme een keuze die hoort bij het kiezen voor een natuurlijke manier van leven. Anderen kiezen echter voor het naakt zijn omdat ze zich er gewoon prettig bij voelen. Zeker in een situatie waarbij je je kunt afvragen waarom je nog iets aan zou moeten hebben. Ook in dat geval zie je echter dat, al naakt zijnde in de natuur, er een sterk gevoel van eenheid met die natuur ontstaat. Naturisme helpt dan ook mee aan een breder bewustzijn t.o.v. onze natuur en dat kan in de huidige tijd helemaal geen kwaad.

 • Diegenen die een naturistenterrein/-camping beginnen kiezen hier bewust voor. Diegenen die er naar toe gaan kiezen hier ook bewust voor. Dit houdt o.a. in dat men begripvoller is t.o.v. elkaar, hetgeen de sfeer natuurlijk ten goede komt. Je kunt het ook anders zeggen: je zult op naturistenterreinen geen hooligans tegenkomen.

 • Je kunt een vergelijking trekken met het verkeer. Voor wie zou je meer angst moeten hebben: voor een voetganger of voor een automobilist? Van die laatste wordt sowieso al gezegd dat hij zich agressiever gedraagt omdat hij zich beschermd en anoniem voelt binnen zijn metalen schild. Als naturist zijnde treed je elkaar niet alleen tegemoet met open vizier. Het is zelfs zo dat je in het geheel geen vezeltje stof rond je lijf hebt om je te beschermen. In zo'n geval laten mensen het wel uit hun hoofd om zich agressief op te stellen.

 • Een praktisch voordeel. Als je je gaat douchen hoef je nooit lang te wachten. Diegene die zich doucht ziet in zo'n geval dat er mensen staan te wachten en zal zich altijd haasten. Omdat je geen douchehokjes hebt, heb je ook geen honderden hoekjes die telkens vuil worden. Om nog maar niet te spreken van de mensen die er geen been in zien om, anoniem als ze zijn, in een douchehokje een hoop rotzooi achter te laten.
Terug naar inhoudsopgaveB2) Wat is naturisme?

 • Het naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur. Het wordt gekenmerkt door gemeenschappelijke naaktheid die als doel heeft het bevorderen van zelfrespect, respect voor de medemens en zorg voor natuur en milieu. (Deze "definitie" van naturisme is vastgesteld op een congres van de INF in Agde in 1974).

 • Een nudist is het slechts om het plezier van het naakt zijn te doen.
Vooral vroeger werd hier nogal zwart/wit tegenaan gekeken. Het eerste was goed, het tweede slecht. Tegenwoordig mag je er gerust voor uit komen dat je gewoon van het naakt-zijn geniet. En als je dan ook nog bewust met de natuur en het milieu omgaat, mag je je zonder blikken of blozen een naturist noemen. Kortom: er bestaan vandaag de dag veel soorten naturisme.

Terug naar inhoudsopgaveB3) De vrijheid van het naturisme

Hier wordt nogal verschillend over gedacht. De een ziet naturisme als een vrijheid; de ander zal zeggen dat het (georganiseerde) naturisme geen vrijheid biedt om dat hij/zij niet zijn/haar eigen gang mag gaan.

De vrijheid van het naturisme houdt in, dat je binnen het naturisme vrij bent van de dwang die uitgaat van de kledingetiquette in onze dagelijkse wereld. De kledingetiquette die voorschrijft wat je waar moet dragen en die gekoppeld gaat aan een zeer sterke be-/veroordeling. Er wordt niet voor niets gezegd: "Kleren maken de man". Je wordt dus niet beoordeeld op wie je bent, maar op wat je draagt.

De vrijheid van het naturisme houdt niet in dat je je niet aan regels hoeft te houden. Zo gauw twee of meer mensen gezamenlijk iets organiseren, worden er afspraken gemaakt waar een ieder zich aan te houden heeft. Zo ook binnen het naturisme. De een ziet het b.v. als een vrijheid om zijn/haar kleren uit te mogen doen. De ander kan dit als een verplichting zien omdat het vaak zelfs van je verwacht wordt en je zelf dus niet altijd mag kiezen wanneer wel en wanneer niet. Dit is een voorbeeld, maar er zijn er veel meer te noemen. Seks in het openbaar is zo'n voorbeeld waarvan het wel duidelijk is hoe men hier binnen het naturisme over denkt en wat voor houding men van de naturisten hieromtrent verwacht. Maar ook b.v. je houding t.o.v. de natuur en het milieu en natuurlijk, last but not least, het onderwerp van vele discussies, de mate waarin je je weer mag uitdossen met allerlei versierselen nadat je eerst alle kleren van je hebt afgegooid.

Het is dus van belang je te realiseren wat naturistische vrijheid inhoudt, voordat je voor het naturisme kiest omdat de vrijheid je aanspreekt. Het is natuurlijk wel zo dat er binnen de naturistische wereld verschillen zijn in opvattingen en in geschreven en ongeschreven regeltjes. Laat je dus niet te gauw afschrikken door deze waarschuwingen. Het is heel goed mogelijk dat je binnen het naturisme een plekje vindt waar jij jouw vrijheid vindt.

Terug naar inhoudsopgaveB4) Naturisme en de wet

De Nederlandse wet zegt het volgende:

Artikel 430a, Wetboek van Strafrecht:

"Hij die zich buiten een door de gemeenteraad als geschikt voor ongeklede openbare recreatie aangewezen plaats ongekleed bevindt, op of aan een voor het openbaar verkeer bestemde plaats die voor ongeklede recreatie niet geschikt is, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie."

Artikel 239:

"Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid:
 1. op of aan een plaats, voor het openbaar verkeer bestemd;
 2. op een andere dan onder 1. bedoelde openbare plaats, toegankelijk voor personen beneden de leeftijd van zestien jaar;
 3. op een niet openbare plaats, indien een ander daarbij zijns ondanks tegenwoordig is.."
In principe komt het dus hierop neer dat men overal bloot mag recreëren, zolang de gekozen locatie niet direct voor Jan en Alleman toegankelijk dan wel zichtbaar is (je eigen achtertuin, een afgelegen plek in het bos of aan het water, etc.). Ben je niet alleen, zorg er dan voordat andere aanwezigen zich niet in hun eerbaarheid aangetast voelen.

In de praktijk zal de politie niet snel tot actie overgaan. Voor wat betreft de achtertuin: als die door de buren min of meer vrij bekeken kan worden kan een goed gesprek vooraf helpen...

Terug naar inhoudsopgaveB5) Onwaarheden betreffende het naturisme

 • Naturisme is gelijk aan seks

  Hoewel het ons vroeger op school zo vaak al is gezegd. Het feit dat een ezel een dier is wilt nog niet zeggen dat elk dier een ezel is. Toch maken mensen steeds weer diezelfde denkfout. Toch houdt ook nu, omdat seks over het algemeen naakt wordt bedreven, dit niet in dat als je naakt bent je je automatisch met seks bezig houdt. Ook al willen veel tijdschriften ons anders doen geloven.

 • Ik vind de naakte mens maar lelijk

  Diegene die dat zegt zou het zich heel wat makkelijker maken als hij zijn mensbeeld niet zou laten bepalen door foto's in tijdschriften. Wat je op die foto's ziet is geen man of vrouw met een gemiddeld uiterlijk. De mens is, als je hem tegenkomt op naturistenterreinen, dat in al zijn schoonheid/lelijkheid wel. Het is trouwens vreemd dat je nooit iemand iets hoort zeggen als men 90 tot 95 % van zijn kleding van zich af gooit, b.v. in een textielzwembad, maar wel als men die laatste 5 à 10 % uit doet.
Terug naar inhoudsopgaveB6) Wanneer wel en wanneer niet bloot op een naturistenterrein of -camping

 • Wanneer mag bloot

  Dit is heel simpel. In principe mag bloot altijd en overal binnen de grenzen van het terrein. Het bloot zijn is voor de naturist de normaalste zaak van de wereld. Niemand die een naturistenterrein of -camping bezoekt hoeft zich dus op een bepaalde plek op het terrein af te vragen of het bloot zijn op die plek of op dat tijdstip wel is toegestaan. Uiteraard is er altijd een mits, maar dat komt hieronder.

 • Wanneer wordt van je verwacht dat je bloot bent

  Bloot is niet altijd verplicht, maar meestal staat bij het zwembad wel een bordje dat binnen de omheining van het zwembad (zwem-)kleding in het geheel niet is toegestaan.

 • Wanneer mag men gekleed gaan

  Het dragen van kleding is in het algemeen gebruikelijk als het functioneel is.
  In de hierna genoemde gevallen is het heel normaal om kleren aan te hebben.

  • Bij het verlaten of opkomen van de camping

  • Bij het verrichten van bepaalde werkzaamheden waarbij je het lichaam moet beschermen

  • Als je je wilt beschermen tegen de zon

  • Als het te koud wordt

  • Vrouwen als ze ongesteld zijn

  • Bij sommige sporten

  Voor de duidelijkheid, in al deze gevallen mag het wel, maar moet het niet. Uiteraard is er een groot grijs gebied. Waar nu precies telkens de grens ligt is niet te zeggen. Het is aan je zelf om op een bepaald moment een keuze te maken. Hoe anderen er op reageren hangt ook van de omstandigheden en van de persoon af. Als men jou kent als rechtgeaarde naturist zal men het makkelijker accepteren dat jij kleding aan hebt (op het moment dat zij dat niet hebben), terwijl als jij vrijwel nooit je kleren uitdoet men zich wat sceptischer zal opstellen als je je weer laat zien met je kleren aan.

 • Wanneer wordt er van je verwacht dat je gekleed gaat

  Alleen als dat op een of andere manier duidelijk is aangegeven dat daar of op dat tijdstip kleding verwacht wordt. Denk er om: bloot is de normaalste zaak van de wereld. Als men anders van je verwacht geeft men dat dan ook maar duidelijk aan. Wat je soms wel ziet is dat men vraagt kleding te dragen op de receptie, in een winkel of in een restaurant. Overigens, dit komt vaker niet voor dan wel. In een restaurant hangt het wel weer eens af van het tijdstip van de dag.

 • Wat is ongepast qua kleding op een naturistenterrein of -camping

  Het hangt er van af welk terrein of welke camping je bezoekt. Er zijn plekken waar men kleding als een noodzakelijk kwaad ziet en dan moet je het niet vreemd vinden als je vreemd of zelfs kwaad wordt aangekeken als je de blits probeert te maken met een of andere nieuwe creatie. Er zijn echter andere campings waar dat weer wel best kan. Wat over het algemeen niet wordt gewaardeerd is een zwembroek, een bikini of een badpak. Loop je daar in rond dan word je in het gunstigste geval bewust genegeerd (dat wordt mogelijk niet eens opgemerkt, want de nieuweling weet niet eens hoe vriendelijk naturisten wel niet zijn onder elkaar normaal gesproken) en in een minder gunstig geval laat men zelf heel duidelijk blijken dat men vindt dat die kleding daar niet op zijn plaats is.
Terug naar inhoudsopgaveB7) Waar worden piercings wel en waar worden ze niet geaccepteerd

Gemiddeld genomen zal men op commerciële naturistencampings minder problemen hebben met naturisten met een of meerdere piercings dan op verenigingsterreinen. Campings en terreinen hebben normaal gesproken de gedragsregels op papier staan. Indien piercings niet worden toegestaan zal er daar zeker iets over in staan. Je zou deze, voordat je besluit ergens naar toe te gaan, kunnen opvragen.

Terug naar inhoudsopgaveB8) Adressen

In Nederland kun je voor informatie over het naturisme terecht bij de NFN (Naturisten Federatie Nederland), SNU (Stichting Naturistische Uitgaven):

 • NFN-federatiebureau

  Bezoekadres: Vlasakkerweg 48, 3811 MT   AMERSFOORT
  Postadres: Postbus 1767, 3800 BT   AMERSFOORT

  Openingstijden:
  ma-vr: 9 - 16.30 uur
  za: 10 - 13 uur

  Tel.: (030) 602 54 10
  Fax.: (030) 602 54 36
  E-mail: office@nfn.nl

  Dit is tevens het adres van Stichting Financiering Naturistenterreinen (SFN)

 • Stichting Naturistische Uitgaven (SNU)

  Bezoekadres: Vlasakkerweg 48, 3811 MT   AMERSFOORT
  Postadres: Postbus 1767, 3800 BT   AMERSFOORT

  Tel.: (030) 602 54 30
  Fax.: (030) 602 54 37
  E-mail: snu@wish.net

In België bij de FBN (Federatie van Belgische Naturisten)

 • Postbus 66
  1000 Brussel 22
Terug naar inhoudsopgaveB9) Naturistische boeken/tijdschriften

Boeken

 • Naturisme NL (Eerste editie)
  Gids voor naturisme en naaktrecreatie in Nederland
  Utrecht: Stichting Naturistische uitgaven, 2000
  ISBN 90 72900 06 5

  Deze gids geeft een compleet overzicht van alle naturistenterreinen, alle naaktstranden en alle naaktzwemuren en andere indooractiviteiten in Nederland.

 • Wereldgids Naturisme 2004-2005
  ISBN 3-930376-28-8

  Deze gids geeft een overzicht van alle terreinen en vakantiecentra, wereldwijd, welke onder de INF-vlag vallen (De INF is de overkoepelende organisatie van nationale organisaties, waaronder de NFN en de FBN). Verder bevat het boek een overzicht van vrije stranden.

  De boeken zijn te bestellen via de NFN en de FBN, maar natuurlijk ook verkrijgbaar in boekhandels of bij vestigingen van de ANWB.

 • Overzichtskaart Naturisten kampeerterreinen Frankrijk
  ISBN 90 73472 02 4

  Uitgever 'Deu Hey'
  Een praktische overzichtskaart van alle verenigingsterreinen en vakantiecentra in Frankrijk. Ook die niet bij de FFN aangesloten zijn.
  Dit boekje is te bestellen via: http://start.at/france_naturisme

 • Zo puur in de natuur (naturisme toen en nu)
  ISBN 90 202 4747 6/CIP

  Auteur: Leonard de Vries
  Jaar van uitgifte: 1987
  Uitgeverij Ankh-Hermes bv. Deventer

  De geschiedenis en ideologie van het naturisme en de beste publicaties hierover ontleend aan de tijdschriften 'Zonnewijzer' en 'Naturisme'.

Tijdschriften

 • Naturisme
  Het blad is de spreekbuis van de NFN in Nederland. Alle donateurs van de NFN en alle leden van de diverse verenigingen (die dan automatisch lid zijn van de NFN) krijgen het blad 5 keer per jaar thuisgestuurd.

  Abonnementen kosten € 14,00 per vijf nummers en zijn te verkrijgen door het bedrag over te maken op Postbank-nummer 3198427 t.n.v. SNU Nieuwegein onder vermelding van 'Abonnement'. Buitenlandse abonnementen kosten € 20,00 per vijf nummers.

  Voor mensen met een leeshandicap verschijnt Naturisme ook op cassette.
Terug naar inhoudsopgaveC1) nieuwsgroepen betreffende het naturisme

Naast nl.naturisme zijn er de volgende nieuwsgroepen met naturisme als onderwerp op het net.

Terug naar inhoudsopgaveC2) Naturisme mailinglists

Terug naar inhoudsopgaveC3) IRC kanaal '#nl.naturisme' (chatten)

Via IRC kun je inloggen op het kanaal '#nl.naturisme' via de server irc.sorcery.net. Tegenwoordig wordt geprobeerd om elkaar hier op zondag- en woensdagavond te treffen (vanaf ongeveer 20 uur). Naturisme is, zoals wel duidelijk zal zijn, het onderwerp en de voertaal is Nederlands.

Informatie over IRC is o.a. te vinden op http://huizen.dds.nl/~irchelp/.

Een handleiding voor het gebruik van het programma mIRC (Windows) is te vinden op http://home.wanadoo.nl/letteboer.j/naturisme/mirc.htm.

Terug naar inhoudsopgaveC4) Links naar pagina's over naturisme op het WWW

De links staan op een aparte pagina, als U klikt komt U op die pagina terecht!

Terug naar inhoudsopgaveOp- en/of aanmerkingen en aanvullingen sturen naar:
Joop Letteboer