Pronkzitting   muziek "Buuttemars" Uit? >> Esc

Veel carnavalsverenigingen organiseren een of meerdere keren een pronkzitting, ook wel carnavalszitting genoemd. Het gaat dan om een avondvullend programma met optredens van buuttereedners, dansgardes, komische acrobaten, zangers e/o zangeressen, een muziekkapel enz. De Vorst is vaak degene die de verschillende onderdelen aan elkaar praat en de artiesten voorstelt. Soms wordt hij daarbij geholpen door de Prins en/ of de ceremoniemeester.

In Venlo is er elk jaar slechts n pronkzitting van Jocus en wel in de maand november. Kort na de opening van het carnavalsseizoen (11 november) vindt deze zitting plaats. Ook die zitting wordt geleid door de vorst. Tijdens die zitting treden prins en adjudanten van vorige carnavalsseizoen af. De nieuwe prins wordt pas enkele weken voor carnaval tijdens een gala-avond, het hofbal, bekendgemaakt.

Heel bekend zijn de zittingsavonden van Keulen en Mainz (zie foto's rechtsonder) in het Duitse Rijnland. Enkele ervan worden nl. uitgezonden op de Duitse televisie. Ze zijn prachtig verzorgd, maar je moet natuurlijk wel Duits (vaak ook het plaatselijke dialect!) kunnen verstaan om te kunnen volgen wat er gezegd en gezongen wordt. 

  

De pronkzitting van Carnavalsvereniging De Pielhaas in Venray heet Circus Mk (zie foto linksboven). Er zijn elk jaar wel 5 voorstellingen die allen binnen de kortste keren uitverkocht zijn. Circus Mk vindt plaats in de schouwburg en het toneel is dan omgetoverd in een circuspiste. In de piste treden de diverse artiesten op. De vorst praat het programma aan elkaar en de prins bedankt alle artiesten na elk optreden. Sinds enkele jaren is er ook voor kinderen een "Circus Mk Vur Kiender" waarin de artiesten k kinderen zijn.

De BuuttereednerPierre Cnoops, diverse malen Limburgs Kampioen Buuttereednen

Der Bergische Jung uit Keulen

De nar of "buuttereedner" kwam in heel oude culturen al voor. Bijvoorbeeld in het Egypte van 2300 v. Chr., toen farao Pepi I er een dwerg als hofnar op na hield. Deze nar moest bij het begin van het nieuwe jaar het hof zijn fouten voorhouden. Voor n keer mocht hij, zonder angst voor enige straf, de mensen aan het hof ongezouten de waarheid zeggen. De farao en anderen aan het hof hoopten dat ze zo in de gunst van de goden kwamen, vergiffenis kregen en weer met een schone lei konden beginnen.De "buuttereedner" mag tijdens geen enkele carnavalszitting ontbreken. Een buut is een ander woord voor een ton, een vat. Maar ook de toespraak, de voordracht die een buuttereedner houdt, wordt een buut genoemd. De buuttereedner kruipt in een bepaalde rol en verkleedt zich ook zo. Hij treedt bijvoorbeeld op als pastoor, als dokter, als timmerman of als douanier. In die rol vertelt hij zijn grappen en houdt hij de mensen voor de gek.
Er zijn carnavalsverenigingen met een eigen nar, die elk jaar weer opnieuw vanuit de buut een voordracht (buut) houdt. Vaak heeft de nar een spiegel bij zich waar hij zlf in kijkt, maar die hij nadrukkelijk k zijn publiek voor houdt: hij laat de mensen als het ware kijken naar zichzelf en laat hen lachen om hun eigen fouten. 

 


Ger Frencken was ook Limburgs Kampioen in de buut


Der Hoppeditz uit Dsseldorf


Der Till
uit Mainz