Waarom dit boek?

 

Achtergrond

 

Waarom?

 

De auteur

 

In de pers

 

Bestellen

 

Home

 

Het grote Sinterklaasgeheim' is een leuke manier om kinderen het geheim zelf te laten ontdekken.

Het verhaal zo opgebouwd, dat de overgang van geloven naar twijfelen heel geleidelijk gaat. Pedro en Solana willen Zwarte Piet worden en melden zich daarvoor bij de stoomboot. Ze gaan naar de Pietenschool en maken kennis met Sinterklaas, Hoofdpiet en nog meer Pieten. Het vertrekpunt sluit dus aan bij wat uw kind al weet. Langzaam maar zeker komt er twijfel als blijkt dat er Pieten zijn, die zich schminken. Als klap op de vuurpijl blijkt ook de baard van Sinterklaas niet echt te zijn. Uiteindelijk doet Sinterklaas zelf zijn geheim uit de doeken, waarbij hij ten slotte vertelt dat hij een acteur is.

Het is geen kort verhaal met een boodschap, maar een echt boek. Het kost een of twee weken om het (samen) te lezen. De waarheid komt dus niet als donderslag bij heldere hemel. Integendeel, hij zit vervlochten in een leuk, spannend avontuur.

Het boek nodigt uw kind uit om zelf vragen te stellen en het geheim te ontdekken. In het verhaal zoeken Pedro en Solana bijvoorbeeld op internet naar feiten over Sinterklaas. Ze komen erachter dat Sinterklaas op twee plekken tegelijk moet zijn en dat er te weinig pakjes op de boot zijn. De verklaring hiervoor volgt later in het verhaal. Tijd genoeg dus voor uw kind om dezelfde vragen te stellen. Het boek eindigt ook met een uitnodiging om met papa of mama verder te praten over Sinterklaas.

Daarbij is het verhaal zo opgebouwd dat het geheim van Sinterklaas niet de ontmaskering van een leugen is, maar juist een verrijking van de waarheid. Pedro en Solana voelen zich niet bedrogen, integendeel. Ze vinden het Sinterklaasfeest nog steeds fantastisch. Uw kind zal dat ook zo ervaren.

niek_small

Het boek is een prima Sinterklaascadeau als uw kind in groep 5 zit of, als u er vroeg bij wilt zijn, in groep 4. De meeste kinderen kunnen het dan al zelf lezen. Voordat ze het boek uit hebben en het geheim leren kennen, is Sinterklaas al ruimschoots vertrokken. Dat geeft rust. Het is ook prima om het boek pas in de lente of de zomer te lezen. Let er wel op dat u het Sinterklaasgeheim niet vertelt voordat u aan het boek begint. Dan is het effect verdwenen.

Veel leesplezier !