Wim's homepage


Projecten
1. Capaciteitsuitbreiding dataopslag PC
2. Plaatsing zonnepanelen
 
 
1. Capaciteitsuitbreiding dataopslag PC30-12-2001:
Het bijplaatsen van een grotere harddisk
Met 60 GB kunnen we voorlopig weer aan de slag.

 

Werkwijze:
Na het openen van de kast, wordt de houder van de hard-disk en de floppy unit losgenomen. De "oude" hard-disk komt bovenin, na middels een jumper de schijf op "slave" te hebben ingesteld, en de nieuwe onderin vanwege de extra warmteontwikkeling in de 7200 toeren schijf. De nieuwe hard-disk staat al door de fabriek ingesteld als "master". Hierna wordt de houder teruggeplaatst en de voedings- en datakabels op de juiste wijze aangesloten. De kast kan nu weer dicht.


 
2. Plaatsing zonnepanelen

   

Medio 2001 kwam de gemeente Delft met de actie "100 Delfts Blauwe Dakenplan". Dankzij deze actie werd het aanschaffen van zonnepanelen betaalbaar. De drie zonnepanelen en toebehoren werden geleverd door "Fa. Beldezon", die tevens alle papieren voor het aanvragen van de subsidies verzorgde. Eind oktober 2001 arriveerden de zonnepanelen. De bakken, waarop de panelen werden bevestigd, kwamen los op het dak te staan. Om wegwaaien te voorkomen moest elke bak worden verzwaard met 100 kg ballast. Dat kwam ongeveer overeen met 12 grijze stoeptegels van 30x30 cm. Na het bijeensprokkelen van de stoeptegels was het wachten op mooi weer.

16 maart 2002 was het zover. Met behulp van een kompas werd de juiste richting uitgezet (185 gr.) op het dak. Voorzichtig werd het grind weggehaald en werden de bakken geplaatst. In elke bak kwamen 12 stoeptegels, waarna het grind over de 3 bakken werd verdeeld. Daarna werden de laagspanningskabels aangesloten en de panelen op de bakken geplaatst. De kabels werden over de dakrand geleid en door een speciaal geboord gat in de gevel naar binnen gevoerd. Een eerste controle wees uit, dat alle 3 de panelen zo'n 40 volt (onbelast) gelijkspanning opwekten.


   
Chris aan het werk... Wim plaatst stoeptegels...
Chris en Wim bevestigen de panelen... Bart pakt het laatste paneel uit...

Bart plaatst het laatste paneel...

  Duidelijk zijn de laagspanningskabels te zien...