Start
Start
Start
Start
Start
Start
Start
Start
Start
Start

  

  

HOME

onze CATTERY

de BIRMAAN

KITTENS

FOTO'S

LINKS

CONTACT

onze POEZEN

De Geschiedenis

Prachtige verhalen doen de ronde over de geschiedenis van het ras "de Heilige Birmaan". Duidelijk is dat uit de omgeving van Birma, (het huidige Myanmar) zo rond 1900, verschillende personen zijn geweest die katten hebben meegenomen. Deze op Heilige Birmanen gelijkende katten werden o.a. meegenomen naar La France. Het is met name aan een Franse liefhebber te danken dat het ras in Europa werd ge├»ntroduceerd. Een van de meegenomen poezen wierp namelijk een nestje. In de jaren twintig is de Heilige Birmaan waarschijnlijk voortgekomen uit een combinatie van Siamezen, Perzen en huiskatten.  Dit schijnt het begin geweest te zijn voor het verdere fokken van de Heilige Birmaan. In 1925 werd het ras "Heilige Birmaan"officieel erkend.


De Legende

Nog voordat Boeddha bekend was, werden er in het toenmalige Oosten al tempels gebouwd voor vele goden. De Khmers hadden ook een tempel gebouwd voor de godin "Lao Tsun". Een gouden beeld van deze godin stond in deze tempel. Kenmerkend waren haar saffieren ogen. In deze tempel werden witte katten gehouden. Een van de katten, genaamd "Sinh", leefde in de nabijheid van een oude priester "Mun-Ha".

Op een avond werd de tempel overvallen door plunderaars. De oudste hogepriester raakte dodelijk gewond maar vond nog de kracht om alle monniken bijeen te roepen. De kat "Sinh", de metgezel van de hogepriester, week niet van zijn zijde. De kat lag met zijn poten op het witte haar van zijn vriend. Op het moment dat de hogepriester stierf gebeurde er een wonder. De spierwitte kat veranderde van kleur. Het lichaam van de kat werd goudkleurig, de neus alsmede zijn poten namen de donkere kleur van de aarde aan en de ogen van de kat veranderden in hemels saffierblauw. Slechts die delen van de poten van de kat die het witte haar van de hogepriester hadden geraakt bleven sneeuwwit.

Een zevental dagen bleef de kat "Sinh" het beeld van de godin "Lao Tsun" recht in haar saffierblauwe ogen staren. Toen stierf de kat "Sinh", waardoor hij de kracht kreeg om de ziel van de hogepriester naar de godin "Tsun-Kyan-Kse" te brengen. Na deze mysterieuze en wonderbaarlijke dood kregen alle tempelkatten dezelfde gouden vacht, saffierblauwe ogen en witte voetjes. De tempelkatten bepaalden uiteindelijk welke monnik als opvolger van de hogepriester werd gekozen door gezamenlijk rond de jongste monnik te gaan staan. Deze werd de opvolger van "Mun-Ha".


Het Karakter

De Heilige Birmaan heeft van nature een vriendelijk, bescheiden, zachtaardig, rustig en verdraagzaam karakter. Duidelijk is dat de kittenfase van eminent belang is voor het verdere verloop van zijn of haar gedrag. Birmanen houden zeker van rustmomenten, maar zijn zeer sociaal ingestelde katten. Ze houden van gezelligheid en hebben veel aandacht nodig, zodat we ze zeker als aanhankelijk mogen typeren. Het contact met soortgenoten stellen ze meestal zeer op prijs evenals het contact met huisgenoten. Een Birmaan alleen is, zeker wanneer huisgenoten dagelijks werken, niet aan te bevelen. Een soortgenoot erbij doet dan al vaak wonderen. Samen lekker ravotten en spelen vinden ze bijzonder plezierig. Birmanen staan erom bekend soms kieskeurig te zijn voor wat betreft hun eetgedrag.


Verzorging 

De Heilige Birmaan heeft een zachte halflangharige, maar zeer dichte vacht. Deze vacht  heeft vrij weinig verzorging nodig. De textuur zorgt ervoor dat de vacht zelden klitten vertoont. Over het algemeen kunt u met een wekelijkse borstelbeurt de vacht in goede conditie houden. Kam de Birmaan in geen geval met een metalen kam, hiermee zou u de ondervacht kunnen beschadigen. Met een stevige haren borstel gaat het borstelen heel goed, terwijl u de Birmaan mits deze gewend is aan regelmatig borstelen, er een groot plezier mee doet. Veel verzorgende hulpmiddelen worden de laatste jaren bij speciaalzaken te koop aangeboden.

 

Cattery van het Baffelt

"Gewoon..............gezellig"

GASTENBOEK

onze KATER

GEBOORTEKALENDER