bijlagen - merken

         

Een beperkte opsomming van de bekendste merken (of series), die zich bezighouden met het uitbrengen van laag geprijsde cd's in de klassieke sector.


Apex
Een serie van Warner Music, met daarin de merken Erato, Finlandia, Nonesuch en Teldec. De cd's zijn in Nederland maar zelden te vinden. De prijs per cd is ongeveer E 6,00. Het repertoire van Erato (veel minder gangbare Franse muziek) en Finlandia (Scandinavische muziek onder andere) is avontuurlijker dan dat van Teldec.
Er is een afzonderlijke tabel met Apex cd's.

Arte Nova
Oehms Classics
Dit is een zelfstandig merk, dat eigen opnamen uitbrengt. Er is veel kaf onder dit koren.

Internationaal zeer geroemde uitschieters zijn de Beethoven simfonieŽn, gedirigeerd door David Zinman, en de Bruckner simfonieŽn, gedirigeerd door Skrowaczewski. Ook de Beethoven-opnamen van pianist Perl hebben "goede papieren".
De prijs per cd ligt in de buurt van de E 6,70.

In principe is dit merk overal verkrijgbaar; in de praktijk is het overal slecht verkrijgbaar. Sommige "geroemde" uitgaven (zoals met muziek van Carter, of Zemlinsky) heb ik nog nooit ergens gezien. Zelfs de Bruckner simfonieŽn met Skrowaczewski "liggen moeilijk".
Sinds ongeveer half 2003 zijn veel van de titels, zoals de Bruckner simfonieŽn,  uit de Arte Nova catalogus overgegaan naar een nieuw label: Oehms Classics; dit ging gepaard met een prijsverhoging (naar E 10,00).
Er is een afzonderlijke tabel met Arte Nova / Oehms cd's.


Brilliant Classics
Het merk "van" Kruidvat. Maar sommige uitgaven ook - of uitsluitend - te vinden bij Trekpleister

In veel gevallen betreft het oudere opnamen, waarvan de licenties door Brilliant zijn gekocht bij bestaande merken (de catalogus van het failliete merk Collins is door Brilliant Classics opgekocht - er staat ons nog veel Collins te wachten). Er zijn ook vrij vaak recente opnamen afkomstig uit de catalogi van min of meer bekende merken, zoals ASV en BIS. 

Maar ook zijn er gloednieuwe opnamen bij, door Brilliant zelf gemaakt; veelal met onbekende uitvoerenden, die hierdoor een eerste kans op de markt krijgen. HŤt voorbeeld is de complete Bach editie natuurlijk, die in ieder geval wat de kerkelijke cantates betreft geheel nieuw is opgenomen; ook veel clavecimbelwerken zijn speciaal voor Brilliant "ingespeeld". Daarnaast mogen worden genoemd: de pianowerken van Chopin, de sonates van Mozart, Haydn en Schubert; pianowerken van Satie en Grieg; de sonates van Scarlatti.

Natuurlijk mag u van cd's die in de meeste gevallen nog geen anderhalve euro per stuk kosten, geen topkwaliteit en top-uitvoeringen verwachten (voor 25 euro per cd is die garantie er trouwens ook niet). Maar er zijn ware uitschieters te vinden (bij voorbeeld die Vivaldi doos, of de simfonieŽn van Shostakovitch door Barshai). Niemand kan als excuus voor het niet kopen van klassieke cd's aanvoeren, dat die onbetaalbaar zijn. Je zou je site haast "Klassiek voor een piek" noemen; of "Classics for nix".
Ongeregelde verkrijgbaarheid.

Het merendeel van wat Brilliant uitbrengt, is slechts tijdelijk bij Kruidvat verkrijgbaar, en incidenteel worden sommige uitgaven opnieuw in de winkels aangeboden. Kruidvat streeft er niet naar de voorraad op peil te houden, en wie bij voltreffers de boot mist, heeft pech gehad. Bovendien bestaat er niet ťťn Kruidvat; elk filiaal schijnt een eigen, onafhankelijk beleid te voeren, en wat u in de ene Kruidvat aantreft, zal in de andere nooit te vinden zijn. En deze willekeur lijkt bij Trekpleister nog groter; als u daar een Brilliant album vindt, staat dat gelijk aan puur toeval.

De komst van de Kruidvat-site brengt enige uitkomst, voor internetters.

Er was nog een andere kleine uitwijkmogelijkheid: Klassika Z (in Haarlem) had een en ander ingeslagen, dat tegen ongeveer de dubbele prijs werd aangeboden.

De Bach editie (zie bijlagen) vormde op het bovenstaande een uitzondering. Eerder reeds uitverkochte dozen kwamen weer regelmatig binnen, en vrijwel alles was steeds bijna overal te koop.
Zie ook bij: Uitgaven - Brilliant Classics.
Er is een afzonderlijke tabel met Brilliant Classics cd's.


Decca, DG en Philips (Universal)
De merken van Universal (Decca, Deutsche Grammophon, Philips) weten nauwelijks waarmee ze precies bezig zijn. In het ene land brengen ze deze serie uit, in het andere die serie, en in Nederland kom je ze allemaal tegen, maar veelal in verschillende winkel-ketens. Verschillende prijzen voor dezelfde heruitgaven natuurlijk. En doublures en overlappingen bij de vleet. Soms wordt hetzelfde werk binnen ťťn serie twee keer uitgebracht, en soms zelfs twee maal in exact dezelfde uitvoering. De Philips opname van Das Lied von der Erde van Mahler door Bernard Haitink is er inmiddels in vier verschillende aanbiedingen, waarvan alleen de goedkoopste (E 5,--, serie Eloquence) NIET tijdelijk is.

De positieve kant: er zitten echte juweeltjes onder.
Afzonderlijke series
Decca Double (Double Decca) Decca Eclipse
Een midprice serie dubbel-cd's, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

Tijdens akties is de prijs rond de 16 euro per dubbel-cd. Free Record Shop heeft dergelijke cd's langer in voorraad dan de duur van de aktie.
Deze serie is in principe overal verkrijgbaar (voor E 9,00), maar in de praktijk alleen bij V&D. Tijdelijk (maar al heel lang) bij V&D voor rond de 7 Euro.

Er is een afzonderlijke tabel met Eclipse cd's.
Decca Legends Decca Ovation
Een midprice serie, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.
Tijdens akties is de prijs rond de 9 euro per cd.
Een midprice serie, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.
Tijdens akties is de prijs rond de 9 euro per cd.
DG Galleria DG Masters
In principe overal te koop. Begonnen als 13,50 euro label, maar enkele jaren terug permanent in de aanbieding voor rond de 8,20 euro.

Alleen bij Vroom&Dreesmann is de prijs E 6,80, maar daar valt nog maar weinig te vinden.
Een midprice serie, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

Tijdens akties is de prijs rond de 9 euro per cd. Bij V&D was de vaste prijs E 11,35.
DG Originals DG 2CD
Een midprice serie, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

In mei 2006 is de serie uitgebreid met titels van de labels Decca en Philips.

Tijdens akties is de prijs rond de 9 euro per cd.

Er is een afzonderlijke tabel met DG Originals cd's.
Een midprice serie dubbel-cd's, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

Tijdens akties is de prijs rond de 16 euro per dubbel-cd. Free Record Shop heeft dergelijke cd's langer in voorraad dan de duur van de aktie.
DG Classikon DG Heliodor
Dit was een serie van 50 cd's van DG, met een educatief tintje en een tekstboekje in het Nederlands. Sporadisch duiken deze cd's nog op bij Bijenkorf en V&D, voor 3 ŗ 5 euro; dit betreft waarschijnlijk opruiming van restpartijen.

Ook in andere landen is een dergelijke serie verschenen; de Engelse versie omvat 100 cd's.  De artistieke kwaliteit in deze serie ligt hoog. Maar het meeste is ook in andere series van DG te vinden.
Gezien de feitelijke onverkrijgbaarheid zult u cd's uit deze serie niet als zodanig tegenkomen in de overzichten. Maar als u ze ergens aantreft, is de kans groot dat dezelfde uitvoering in een andere serie wel is gesignaleerd, Ťn dat het om goede uitvoeringen en opnamen gaat.
Een heel oud budget label voor LP's van DG (met mono-opnamen die kunstmatig waren gestereofoniseerd), dat tientallen jaren "weg" was en in 1999 ineens weer opdook, met een vreemd uiterlijk: de voorkant van het "kaftje" lijkt op een achterkant.

Een kleine serie; alleen bij Van Leest gezien, voor rond de E 5,50 per cd.
DG Resonance
Een wat ouder budget label van DG, en vrijwel nergens meer te vinden.

 

Philips Duo Philips Solo
Een midprice serie dubbel-cd's, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

Tijdens akties is de prijs rond de E 16 per dubbel-cd. Free Record Shop heeft dergelijke cd's langer in voorraad dan de duur van de aktie.
Een midprice serie, waarvan sommige titels soms in akties worden aangeboden.

Tijdens akties is de prijs rond de 9 euro per cd.
Gezamenlijke series
Belart Edition Classic
Opnamen van Decca, DG en Philips.

Deze serie is nergens meer te vinden.

Het was het enige label op de markt dat in prijs steeg: van 5,50 naar 6,80 euro. Het is misschien een zelfstandig label, dat licenties koopt bij Universal.
Een nauwelijks vindbare serie, waarvan ik alleen enkele titels heb aangetroffen bij Donner (Rotterdam), bij Spui Records (Den Haag) en in dumpbakken van de Bijenkorf.

De prijs is bijzonder laag: onder de E 4,50.
Eloquence Panorama
Opnamen van Decca, DG en Philips voor een zeer lage prijs.

Bij V&D, Bijenkorf, Free Record Shop en Van Leest, voor E 4,55 ŗ E 5,00; bij Bravo 3 voor E 11,35, maar daar hebben ze bepaald niet de gehele serie (en de voorraad slinkt steeds met drie tegelijk!). In andere winkels vaak niet verkrijgbaar; indien wel, dan rond de E 6,00. 

Er is een afzonderlijke tabel met Eloquence cd's.

Een element van verwarring is dat Universal ook in AustraliŽ en in Noord-Amerika series uitbrengt met de naam Eloquence; de hier verkochte serie komt uit Duitsland. Deze drie series hebben meer overeenkomsten dan louter de naam, maar die berusten op toeval.
Een serie dubbel-cd's, voorzien van het logo van Deutsche Grammophon, maar wel degelijk ook gebaseerd op de catalogi van Philips en Decca.

E 19,00 per dubbel-cd (hoewel de prijzen van deze serie sterk van winkel tot winkel verschillen). Zie de Panorama-bijlage.

 

Trio
Doosjes met drie cd's, voor ongeveer E28,00. De serie is algemeen verkrijgbaar.

 

 

Mega Classics The 100 Classics
Alleen in aanbiedingen bij de Bijenkorf gezien, en incidenteel bij V&D; kost dan rond de E 6,80. 

Opnamen van Decca, DG en Philips.
Alleen incidenteel gezien bij V&D, voor E 6,80.
Opnamen van Decca, DG en Philips.

De serie bestaat voor een deel weer uit doublures van de andere series; sommige cd's hebben een iets andere inhoud dan achterop de cd vermeld wordt.


Disky, Royal Classics
Disky is een Nederlands product, dat in Nederland niet verkocht wordt! Wel in Engeland bij voorbeeld. De opnamen zijn vrijwel zonder uitzondering afkomstig uit de EMI-stal. Royal Classics is het bekendste label van Disky. Incidenteel duiken er voorraden op bij V&D (voor een euro of 3). In Engeland verschijnen ook dubbelaars onder de naam Royal Long Players.


EMI
EMI kent vele goedkope series, waarvan meerdere een vluchtig en onzeker bestaan leiden. De verkrijgbaarheid is erg streek(land)gebonden. Er zijn soms wel incidentele aanbiedingen.

Net als bij Universal zijn er vele doublures en overlappingen. Sommige opnamen figureren in wel drie of meer series, en vůůr je het weet heb je hele (of halve) doublures met alleen een verschillend kaftje.

Half 2013 is EMI (met Virgin) overgenomen door Warner. Nieuwe uitgaven en heruitgaven zijn voorzien van het Warner logo.
Soms "promoveren" bepaalde opnamen van bij voorbeeld de Seraphim serie naar de forte serie, en worden daarmee dus eigenlijk duurder dan voorheen, maar zijn dan wŤl van goede documentatie voorzien, en in sommige gevallen ook opnieuw "geremasterd"  (hetgeen een verbetering van de klank kŗn betekenen); een voorbeeld hiervan: simfonieŽn van Bruckner door Eugen Jochum met de Staatskapelle Dresden.

Er zijn twee tabellen over EMI cd's:
   de "GROC"-serie
   de rest.
Opsomming van series
EMI forte (fforte) EMI Red Line
Een serie van laag geprijsde (ongeveer E 18,00) dubbel-cd's. Vaak voor E 16,00 verkrijgbaar, soms voor E 9,00. Ook deze EMI serie leek dood te bloeden, maar er zijn onlangs (mei 2000) nieuwe uitgaven verschenen, met een iets andere look.

Er zit veel moois tussen, alleen jammer dat EMI er vaak een allegaartje van maakt .
Een serie van laag geprijsde (E 6,80) en vrij recent opgenomen cd's. Met de prijs wordt regelmatig gestunt (3 cd's voor E 11,35, 1 cd voor E 4,50). 

De verkrijgbaarheid liep terug, en het had er alle schijn van dat  EMI met de serie gestopt is. Er zijn later enkele nieuwe cd's in de serie verschenen, maar het lijkt geen serie die zal worden gehandhaafd.
EMI Classics for pleasure (CfP) EMI Eminence
Deze serie is in Nederland sinds begin 2003 redelijk normaal verkrijgbaar, al zijn er met sommige titels ernstige leverproblemen. De prijs is ongeveer die van Naxos cd's. Deze serie is in Nederland niet normaal verkrijgbaar. De prijs is ongeveer die van Naxos cd's.
EMI Encore EMI Seraphim
Een serie van Nederlandse oorsprong, maar inmiddels vrijwel onverkrijgbaar. De prijs is ongeveer die van Naxos cd's.

In augustus 2001 (oktober 2001 in Nederland) is deze naam nieuw leven ingeblazen, bij het internationaal lanceren van een nieuwe budget-serie met 50 titels, met de bedoeling deze tot 200 titels uit te breiden.
De inhoud van deze serie is te vinden op: http://www.emi-encore.com.
Deze serie - die grotendeels bestaat uit dubbel-cd's - is in Nederland niet normaal verkrijgbaar. De prijs is ongeveer die van Naxos cd's.
Royal Classics EMI Gemini
Een uitgave van Disky. Een voortzetting van de serie forte (dubbel-cd's), tegen een iets lagere prijs.


Erasmus
In Nederland bestaat sinds 12 jaar het label Erasmus Muziekproducties. Alle cd's kosten E 6,80. De catalogus bevat ruim 250 interessante cd's. Een catalogus is echter niet verkrijgbaar. De Erasmus serie was verkrijgbaar bij de VKZ-winkeliers, en met name bij Donner / Wijnand van Hooff in Rotterdam.

Het label is hier en daar in 'dumps' terecht gekomen, en is opgehouden te bestaan.


Erato
Het label Erato is op deze pagina's uitsluitend vertegenwoordigd in de series Apex en Ultima, waarin ook de labels Finlandia, Nonesuch en Teldec figureren.
Er zijn afzonderlijke tabellen met Apex en met Ultima cd's.


Finlandia
Het label Finlandia is op deze pagina's uitsluitend vertegenwoordigd in de series Apex en Ultima, waarin ook de labels Erato, Nonesuch en Teldec figureren.
Er zijn afzonderlijke tabellen met Apex en met Ultima cd's.


Harmonia Mundi (HM)
De Duitse tak (DHM) heeft onder de titel Baroque Esprit een vrij omvangrijke serie van laag geprijsde (rond de E 4,50) cd's met muziek uit de Barok. De Franse tak (HM France) heeft een vergelijkbare serie musique d'abord, met een veel diverser repertoire.

Een derde serie is Classical Express, met grotendeels Amerikaanse producties.
De verkrijgbaarheid van deze series is nogal wisselend (meestal van korte duur), evenals de prijs waarvoor een en ander wordt aangeboden. Er is een afzonderlijke tabel met Harmonia Mundi cd's.


Melodiya
Opnamen uit Rusland, van voornamelijk Russische muziek. Zowel opnamekwaliteit als verkrijgbaarheid zijn nogal wisselvallig; sinds eind 2001 is de verkrijgbaarheid zelfs geheel ongewis.
In 2007 echter is Melodiya (het bedrijf in Rusland) zelf begonnen met het heruitbrengen van oudere opnamen. Voor zover bekend zijn deze heruitgaven in alle - geluidstechnische - opzichten een verbetering vergeleken bij eerdere heruitgaven (zoals die van BMG).
Maar artistiek zijn de uitvoeringen vaak van zeer hoog niveau. De serie met dubbel-cd's, onder de naam Twofer, werd af en toe in tijdelijke acties ondergebracht.


Naxos
Een zelfstandig merk dat de "grote jongens" tot de andere hier genoemde series heeft gedwongen. Naxos streeft in haar uitgaven naar een verbazende compleetheid (alles van Chopin, alles van Vivaldi, alles van Lutoslawski, alles van Strausz, om maar wat te noemen), maar laat elk project door verschillende artiesten realiseren, zodat er nogal wat mixed bags ontstaan met sterk uiteenlopende kwaliteit, zowel artistiek als technisch.

Een heel groot merk inmiddels. Alle cd's kosten E 6,80, maar er zijn vaak acties of aanbiedingen als "drie voor de prijs van twee", of een bepaalde selectie uit de serie voor E 4,50 per stuk.

Ook hier is veel kaf onder het koren, en het kost wel wat moeite om uit te vissen welke Naxos cd's nu echt de moeite waard zijn, nu de andere merken wel erg veel opnamen uitbrengen die zowel technisch als artistiek boven het Naxos gemiddelde uitsteken. Maar ik zal meer Naxos cd's gaan vermelden; gebaseerd op wat ik aan recensies aantref, want dit kan niet allemaal gekocht worden.
Naxos is In principe overal verkrijgbaar. Er waren winkels die wat de klassieke sector betreft allťťn maar Naxos hebben, en soms zelfs meer dan een "echte" winkel. 

In de praktijk valt de verkrijgbaarheid soms erg tegen; de Free Record Shops waren lange tijd goed van Naxos voorzien, maar sinds de komst van Eloquence is dit bergafwaarts gegaan. 

Sinds de aktie 3-halen-2-betalen in 2002 zijn diverse winkels weer redelijk voorzien van Naxos-cd's, al is dat soms minder opvallend omdat deze cd's vaak niet afzonderlijk zijn uitgestald.
Er zijn afzonderlijke tabellen met Naxos cd's:
   Naxos A-B
   Naxos C-G
   Naxos H-L
   Naxos M-O
   Naxos P-R
   Naxos S
   Naxos T-Z
   Naxos verzamelingen


Nimbus
Eind oktober 2001 als zelfstandig label verdwenen. Het merk Nimbus is altijd zeer slecht op de Nederlandse markt vertegenwoordigd geweest. Nog niet zo lang terug - een jaar of twee - waren er diverse aantrekkelijke dozen te koop, zoals de Beethoven simfonieŽn (plus oevertures en Missa Solemnis) met Huggett en Goodman, voor E 22,70. Voor ongeveer dezelfde prijs de strijkerssimfonieŽn en concerten van Mendelssohn. Goodman deed een reeks simfonieŽn van Haydn voor Nimbus (en deed dat later voor Hyperion nÚg een keer, maar nu allemaal). Er was een set met strijkkwartetten van Schubert door het Chilingirian Kwartet. Alles voor een habbekrats of daaromtrent. En nergens meer te vinden (wat op zich te begrijpen is).


Nonesuch
Het label Nonesuch is op deze pagina's uitsluitend vertegenwoordigd in de series Apex en Ultima, waarin ook de labels Erato, Finlandia en Teldec figureren.
Er zijn afzonderlijke tabellen met Apex en met Ultima cd's.


Point Classics, en Pilz
Voor E 2,70 of E 3,20 per cd zeer goedkope series, die te vinden zijn in de Free Record Shops. Over de kwaliteit van uitvoeringen en opnamen zijn geen recensies te vinden. Zie ook: Point Classics Er is echter een site waarop een groot aantal van deze opnamen kort wordt aangestipt, en voorzien van een waardering: cheapweb


RCA
RCA is erg wisselvallig met bepaalde series, die meestal een beperkte levensduur kennen. Er was een serie dubbel-cd's met de naam Artistes + Rťpertoires. Een nieuwere serie heet Classic Library, met heruitgaven van soms vrij recente opnamen. Een serie doosjes met de naam Complete Collections bevat enkele aantrekkelijke heruitgaven.

Zeer aantrekkelijk zijn ook heruitgaven uit de serie Living Stereo die als hybride SACD op de markt verschijnen voor een prijs van rond de 12 Euro.
RCA had een serie met de naam Classical Navigator, die vrij algemeen verkrijgbaar is (geweest) voor E 4,50. In deze serie zaten zowel oudere als nieuwere opnamen, en daaronder bevonden zich enkele artistieke toppers.
De serie is in Engeland een stuk uitgebreider dan hier, want vele titels uit de Penguin Guide ben ik hier nooit tegengekomen. Er bestaat weinig kans dat dat nog komt, omdat de serie niet meer wordt uitgegeven.
Er is een afzonderlijke tabel met RCA cd's.


Regis
Een in Nederland nauwelijks vindbaar label met over het algemeen heruitgaven van opnamen die afkomstig zijn van andere labels, waaronder Brilliant Classics. De serie is in Engeland veel beter (of algemeen) verkrijgbaar. In Nederland is de aangetroffen prijs E 10,00.


Sony Essential Classics
Een serie heruitgaven uit de tijd dat dit merk nog CBS heette. Artistieke hoogtepunten zijn de opnamen met de dirigenten Ormandy en - vooral - Szell, pianisten als Fleisher, Gilels en Serkin, violisten als Oistrach en Stern.

De opnamen van CBS zijn technisch heel wisselvallig (het lijkt wel alsof de oudste opnamen - rond 1960 - de beste waren), en de transfers naar cd zijn dit ook (let op de naam Bejun Mehta, als producer betrokken bij de remastering; deze man verricht wonderen).
Per cd ongeveer de Naxos-prijs.

De serie is nieuw leven ingeblazen, al bestaat het merendeel van de nieuwe items eigenlijk uit herverpakkingen. Zie de site Essential Classics.
Er is een afzonderlijke tabel met Sony cd's.


Teldec
Teldec heeft een serie Classical Diamonds. Daarin zitten simfonieŽn van Brahms (door Dohnanyi), Haydn (door Wolff) en Bruckner (door Inbal). Ook veel orkestwerken, concerten, kamer- en pianomuziek Teldec figureert ook - samen met Erato, Finlandia en Nonesuch - in de series Apex en Ultima serie
Er zijn afzonderlijke tabellen met Apex en met Ultima cd's.


Ultima
Een serie van Warner Music, met daarin de merken Erato, Finlandia, Nonesuch en Teldec. De serie bestaat uit dubbel-cd's die worden aangeboden van E 18,15 voor E 13,60, en soms ook voor E 11,30 (Donner in Rotterdam, Van Leest - inmiddels E 12). Het repertoire van Erato (veel minder gangbare Franse muziek) en Finlandia (Scandinavische muziek onder andere) is avontuurlijker dan dat van Teldec.
Er is een afzonderlijke tabel met Ultima cd's.


Virgin
Het merk Virgin (dochter van EMI) is enige tijd druk doende geweest om allerlei bestaande - en zelfs heel recente - opnamen opnieuw uit te brengen in duo-doosjes, onder de naam "veritas x2", waarmee de prijs wordt teruggebracht van 45 euro naar 13,20 euro voor twee cd's. Dus een Naxos-prijsje. 

Er is daarnaast een serie met de naam "Virgin de Virgin", die als twee druppels water op de serie "veritas x 2" lijkt.

Een zeer kleine serie bevat enkele "dubbele dubbel-cd's": "4 Pleasure", tegen de prijs van ťťn dubbel-cd.

Sommige van deze opnamen staan nog voor de volle prijs (E 22,70) als "losse" cd's in dezelfde bakken als de dubbel-cd's uit deze serie. Alsof men niet heeft willen wachten tot die dure cd's een beetje op waren. Het duidelijkste signaal ooit gegeven om geen dure cd's te kopen.
Soms ontstaan er vreemde, uitermate gekunstelde koppelingen, bij voorbeeld kamermuziek van Dvorak met kamermuziek van Saint-SaŽns. De Forte-serie van EMI (dezelfde moedermaatschappij als Virgin) lijdt aan ditzelfde euvel. Een soort koppelverkoop waar niemand op zat te wachten

Half 2013 is Virgin (met EMI) overgenomen door Warner. Nieuwe uitgaven en heruitgaven zijn voorzien van het Warner logo.
Er is een afzonderlijke tabel met Virgin cd's.  2013