Franse schoolplaten


Net als Nederland kende Frankrijk vele uitgeverijen van schoolplaten, t.w. Deyrolle, Librairie Armand Collin, Alexandre Lunois, édition Bourrelier, Chrochard et Cie, Fernand Nathan, Librairie Hachette, Librairie Delagrave, Hatier, A.Quantin, Perrier & Cépède, Librairie Armand Colin, Sudel en waarschijnlijk nog vele anderen. Librairie Hachette heeft schoolplaten uitgegeven in samenwerking met andere uitgeverijen; Ogé-Hachette en Masson-Hachette. Van alle uitgeverijen hebben m.i. Rossignol (inclusief Cooperation Pedagogique), MDI (Maison des Instituteurs) en Deyrolle de meeste schoolplaten uitgegeven. Wat ik hier publiceer zijn de schoolplaten van enkele kleinere uitgeverijen. Het merendeel van deze schoolplaten heb ik gevonden op de Franse site van Ebay.

Delmas.
De serie dateert van ca 1900 en is uitgebracht in 3 series; serie 1 bestond uit de platen 1 t/m 6, serie 2 uit de platen 7 t/m 10 en serie 3 uit de platen 11 t/m 16. Het zijn grote schoolplaten, nl. 118 cm x 84,6 cm Deze serie is ook verschenen in andere talen; Duits, Engels, Spaans, Esperanto, Italiaans, Russisch en Nederlands (Vlaams). Deze schoolplaten waren niet in kleur en waren kleiner van formaat, nl. 35 x 24 cm. De schoolplaten zaten in twee omslagen, één met de afbeeldingen 1 t/m 6 en één met de afbeeldingen 7 t/m 16. Op de achterzijde van de schoolplaten stond een verklarende woordenlijst, die naar de nummers op de plaat verwees.

Hatier.
De uitgeverij is in 1880 opgericht door Alexandre Hatier. In 1886 begon de "Librairie Hatier" met het publiceren van zijn eerste school boeken. De uitgeverij maakt sinds 1996 deel uit van de Hachette groep. Deze uitgeverij is nog steeds actief op het gebied van onderwijs. "Librairie Hatier" heeft, voor zover ik heb kunnen nagaan, alleen nog grote series landkaarten uitgegeven. De schoolplaten die hier zijn geplaatst zijn groot 88 x 110 cm en de tekeningen zijn van C. Dirand en E. & E. Carron.

SUDEL.
SUDEL, (Société Universitaire D’Édition et de Librairie), is opgericht in 1932 en publiceerde tientallen jaren schoolboeken voor studenten, het onderwijs en lesboeken voor leraren. Door de concurrentie van grote uitgeverijen heeft de uitgeverij per 1 januari 2012 haar activiteiten moeten beëindigen. De geplaatste schoolplaten zijn 75cm x 56 cm groot en hebben betrekking op de geschiedenis van Frankrijk Deze uitgeverij heeft, voor zover mij bekend, geen andere schoolplaten uitgegeven.

Nathan.
De bekendste series schoolplaten van uitgeverij Nathan zijn hier gepubliceerd. De schoolplaten zijn 74 x 54 cm en de zijn getekend door Nina Morel.
Éditions Nathan heeft in de zestiger jaren van de vorige eeuw nog enkele series schoolplaten uitgegeven, o.a. "Histoire et de civilisation", "Trente histoires en images sans paroles" , "34 lecons de choses en Images sans paroles" en "Pour faire parler nos petits"
Éditions NATHAN is nog steeds actief op het gebhied van uitgifte van schoolboeken voor het gehele onderwijs in Frankrijk.

Ogé-Hachette.
De schoolplaten die geplaatst zijn is een co-edition van Ogé-Hachette. De serie bestaat uit 32 afbeeldingen met tekeningen van Bonmati en Michel. De schoolplaten zijn groot 99 x 65 cm. Minder bekend van Ogé-Hachette is de serie "Je parle & j'écris". Deze serie bestaat uit 33 zwart-wit tekeningen.