Lankester, Willem Jacobus (Erik)
CodeW J
GeslachtMan
Leeftijd69
Geboren ma 21 mrt 1932
Overleden wo 13 jun 2001 te Amsterdam
Gecremeerd di 19 jun 2001 te Amsterdam
BeroepJournalist/schrijver later boekenwinkel
 
VaderLankester, Johannes
MoederGillissen, Wilhelmina Christina
ZusLankester, Delia Alberdina (Diet) (3)
BroerLankester, Johan Lodewijk Marinus (Hans) (2)
Zus Willy , levend (3)
RelatieGeen publicatie
Kinderen(1) Resi , levend
Notities (1)GK
Westman’s Wereld
Korte Lijnbaanssteeg 1
1012 SL Amsterdam
Eigenaar: W.J. Lankester

Antiquariaat Lijnbaanssteeg 1, Amsterdam
Hield zich bezig met Typografie
Oprichter van de "Stichting Ter Signalering van Stuitend Vormgeven"

Uit PC- Zomernummer
Klinkerhard nieuws
Erik Lankester heeft de sprong - weer - gewaagd en deze keer met meer succes. Een necrologie dus.
Misschien dat een gastredacteur niet de beste figuur is om herinneringen te noteren, maar aangezien oud-redacteuren die hem meemaakten het te druk hadden als diskjockey en dergelijke en Lankester zelfs nooit gastredacteur was en alleen nu en dan losse bijdragen leverde, een stukje van iemand die hem een beetje kende en zeer waardeerde..

In ’Een geschiedenis van Propria Cures 1890-1990’ wordt hij twee keer genoemd: ’Nadat Erik Lankester kritiek heeft geuit op de boekjes die door Carmiggelt in eigen beheer worden uitgebracht ...’ en ’Later publiceert Propria Cures onder andere literaire roddels van Erik Lankester. In januari 1982 geeft deze enige wetenswaardigheden over Martin Ros, redacteur van de Arbeiderspers.’

That’s it.

Waarom schreef hij voor PC. Heel eenvoudig. Lankester publiceerde zijn eigen literaire schotschrift, Westman’s Wereld, een aan beide zijden gekopieerd A4-tje, maar om het nog enigszins een professioneel karakter te geven en niet als een gek als Julius Vischjager door te gaan hij was tenslotte ooit een mainstream uitgever zond hij de kopij voor zijn schotschrift eerst naar PC. Omdat de stukken aardig waren, drukte die ze af, waarna Lankester de kolommen uit kon knippen en het zetsel kon gebruiken voor zijn eigen publicatie. De oplage daarvan bedroeg ooit zo’n 120, maar zakte, door wanbetaling van zijn abonnees, in tot een stuk of twintig.

Beschrijving van zijn winkel "Westmans Winkel" in de Korte Lijnbaanssteeg door een klant:
Een van de interessantste winkels waar oude kinderboeken te koop zijn, is Westmans Winkel aan de Korte Lijnbaanssteeg in Amsterdam. Eigenaar Erik Lankester ziet duidelijk drie generaties kopers die zich in het kader van de nostalgie ("Vroeger was alles toch veel mooier, meneer" ) op tweedehands kinder boeken storten. De 65-plussers lopen de deur plat voor Fulco de Minstreel en Willem Rooda. De vijftigers kijken uit naar boeken als Pietje Bell (eerste drukken, wel te verstaan) en de oude kwartjesboeken zoals die voor de oorlog op ruime schaal werden verspreid en de midden-dertigers zoeken zich een ongeluk naar Bob Evers.

Westmans Winkel bestaat voor een belangrijk deel dank zij de belangstelling voor die oude boeken. De eigenaar is ook medewerker van uitgeverijen en literair agent voor Engelse en Amerikaanse science-fiction, maar het accent ligt nog duidelijk om die jeugdsentimentverhalen (die in vroeger jaren zo schitterend werden uitgegeven )

De verwachting van Lankester is dan ook dat naarmate de tijd verstrijkt de belangstelling voor die oude boeken zal toenemen. Nu is het nog zo dat kinderen die boeken erven die dikwijls zo snel mogelijk te gelde maken. Maar het zit erin dat dit in de komende jaren wat minder het geval zal zijn, domweg omdat veel erfgenamen ze zelf als basis zullen willen gebruiken om een serie weer compleet te krijgen.

Referentie 932
Datum w 26-12-2009