Welkom op de fanpage van

Jerry Bey

 

Home
Biografie
Discografie
DVD
Download
Songteksten
Schakende Jerry
Mary
Gedicht
Gouden Plaat
Golden award
De maker
Rustplaats
Gastenboek
Links
Fotoalbum


Contact

oprichting site 1-1-2004


Gigantenteam (tip)

Levenslied
Lodewijk
Willy Derby
Zangeres zonder Naam
Smartlappenforum
Fonos

Forum Jerry Bey

Smartlap, wat is dat?
Medianieuws Jerr
y

fanpagina sponsoren?
Jerry Bey uw startpagina?


Wist u dat er in 2007 een straat naar Mary is vernoemd? Ja, de Mary Bey straat, in Leiden is geopend!

 

Zangeres zonder Naam

 

Leiden
19 mei 2007 - Heel Leiden was 19 Mei  uitgenodigd bij de officiële opening van de Mary Beystraat in het nieuwe Leidse wijkje Vlietpoort. Enkele honderden kwamen er opdagen en zongen uit al dan niet volle borst mee met het koor Leedvermaak dat een aantal bekende liedjes van 'De Zangeres' ten gehore bracht. Aansluitend onthulde Alexander Pechtold (oud-wethouder, oud-minister en huidig fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer) het straatnaambordje, zodat niemand nu meer om de Straat Zonder Naam heen kan.

Johnny Hoes
Pechtold zou bij de opening eigenlijk terzijde worden gestaan door de ontdekker van de Zangeres Zonder Naam, Johnny Hoes. Deze moest verstek laten gaan wegens een operatie, maar had beloofd om een artiest van formaat in zijn plaats te sturen. We zagen niemand die avond...  "De man is inmiddels 90, hij is het waarschijnlijk vergeten," De after-party in de bomvolle kantine van voetbalvereniging GHC Leiden was een succes...

Grote afwezigen
Wie ook schitterden door afwezigheid waren de Leidse volksvertegenwooordigers en het voltallige College van Burgemeester & Wethouders. Een eerder college, onder leiding van burgemeester Goekoop, deed de Zangeres veel meer eer aan en benoemde haar zelfs tot ereburger van de stad. Dat was in 1988 toen ze nog een laatse keer optrad in de Leidse Schouwburg. Oud-burgemeester Goekoop en Alexander Pechtold vertegenwoordigden Leiden bij de begrafenis van
mary bey in 1998. Goekoop noemde haar bij die gelegenheid de Maria Callas van het Levenslied.

After Party
Na het officiële gedeelte werd er nog de hele avond feest gevierd bij de Groene Hart Combinatie (GHC). Op het podium verscheen daar de ene na de andere Leidse artiest, waaronder Leidse Kees, Danny Plezier, Wesley Klein en Wies Cavé.


Biografie Zangeres zonder Naam
 

 

1919 De Zangeres Zonder Naam wordt geboren in Leiden als Rietje Bey en is de achtste van tien kinderen. Een groot deel van haar jeugd brengt ze door in het ziek(enhuis)bed door een botsplinter die een zenuw in haar been beknelt. Op haar veertiende gaat zij aan het werk in een wolfabriek. Amper zestien jaar oud wordt ze opgenomen in een Leids revuegezelschap en reist heel Nederland door. Bey bekeert zich tot het katholicisme en vertrekt, verstoten door haar vader, naar haar zuster in Kampen. Na de oorlog vindt ze werk als dienstbode in Maastricht en trekt in bij haar broer. Bey trouwt met Jo Servaes, een Maastrichtenaar die ze in het café ontmoet. Haar eerste schreden op het muzikale pad zet ze met haar broer Jerry en later met het accordeonistenduo Bex-Menten. Ze verandert haar naam in Mary en treedt regelmatig op, ondanks de aanvankelijke bezwaren van haar echtgenoot.

 
1957 Een neef van Mary zoekt een opvolger voor de overleden Jo Erens en de zangeres draagt iemand voor. Toevallig doet ze zelf de achtergrondzang op het bandje en wordt daardoor opgemerkt door talentscout Johnny Hoes van Phonogram, die haar naar Hilversum laat komen. In de studio zingt Mary haar lievelingsliedje Moeder Hoeveel Nachtjes Moet Ik Nog Slapen Voordat Paatje Komt, dat haar prompt een platencontract oplevert. Haar opvallende artiestennaam wordt bedacht door Hoes en refereert aan haar kinderlijke stem, waar geen naam voor te verzinnen valt.
 
1959 In maart bereikt Mary's debuutsingle Ach Vaderlief, Toe Drink Niet Meer de top tien. Het levensliedje, spottend smartlap genoemd, wordt kenmerkend voor haar gehele oeuvre. In december verschijnt Bloeiende Twijgen, dat de 20e plaats haalt.
 
1961 Met haar broer Jerry maakt Mary ook platen, wel meer dan 80! Waarvan De Bedelaar Van Parijs maar liefst zeven maanden in de hitparade staat.

1962 Johnny Hoes zorgt voor een constante stroom van hits. De Blinde Soldaat bereikt in januari de top tien. In februari scoort ze met De Meid Van De Straat een hit en in december brengt Rij Voorzichtig haar opnieuw succes.
 
1965 Met Johnny Hoes zingt ze het duet De Voddenraper Van Parijs, dat in februari een bescheiden hit wordt.
 
1966 Johnny Hoes heeft Philips inmiddels verlaten en is in Weert zijn eigen platenmaatschappij Telstar begonnen. Het contract bij Philips loopt af en de zangeres stapt over naar Hoes. Ook verhuist ze van Maastricht naar Stramproy om zo dichter bij haar nieuwe werkgever te wonen. Hoes voorziet haar opnieuw van een lange reeks hits. In september scoort ze een hit met Jongens Van 18 Jaar dat verhaalt over jonge Amerikaanse soldaten die als kanonnenvoer naar het slagveld worden afgevoerd. Het hoge dramatische gehalte van haar liederen maakt haar zeer geliefd onder het 'gewone volk'.
 
1969 In oktober bereikt de single Mexico de 14e plaats in de hitparade.
 
1971 In oktober wordt Het Soldaatje (De Vier Raadsels) een top vijf hit.
 
1972 In de jaren '70 is de zangeres enorm populair en elke plaat wordt een gegarandeerd succes. Van die populariteit maakt ze handig gebruik door in Geleen haar eigen café te openen en daar elke avond op te treden. Helaas moet de kroeg al snel weer sluiten omdat Mary noch haar man Jo over de nodige horeca-diploma's beschikken. In augustus bereikt Mandolinen in Nicosia de top vijf. In december volgt opnieuw een hit met Slavenkoor (De Zwarte Slaven).
 
1973 Rond deze tijd krijgt de zangeres een liedje aangeboden van de beroemde componist Bruno Maderna waarvoor de dichter Lucebert de tekst heeft geschreven. Soldatenmoeder wordt geen groot commercieel succes, maar de zangeres oogst eindelijk waardering onder de Nederlandse cultuurliefhebbers. In juni bereikt Balalaika de top twintig, en in september haalt De Bruid de top tien. Vier albums verschijnen: Liedjes Uit Het Hart Gegrepen, De Beste, De Meestgevraagde Liedjes en De Meid Van De Straat.

1974 Een mager jaar: Een Moederhart, Vissers Van Capri en Parelsnoer komen niet verder dan de Tipparade. De albums Het Parelsnoer en Als Ierse Kinderen Huilen verschijnen.
 
1975 De single Keetje Tippel haalt in april de top tien. Daarna volgt 't Was Aan De Costa Del Sol dat in augustus een hit wordt. In oktober wordt In Hamburg een groot succes. Maar liefst zes albums verschijnen: Keetje Tippel, Mijn Leven, Liedjes Die Je Nooit Vergeet Deel 1 en 2 en M'n eerste Successen Deel 1 en 2. Ondertussen wordt de zangeres onderscheiden met vele gouden platen en treedt veel op in Nederland en België. Ook is ze regelmatig te zien op TV, vooral in de shows van Johnny Hoes: 'n Lach en 'n Traan. Haar werk wordt bekroond met een Gouden Harp van de Stichting Conamus.

 

1976 De twee albums Onder 'N Brug Van Parijs en De Bedelaar Van Parijs verschijnen.

 
1977 In oktober haalt de single Weet Je Waarom Ik Huil de hitparade. Twee albums verschijnen: De Zangeres Zonder Naam Zingt Edith Piaf en Daar Ben Ik Weer.
 
1978 Twee liedjes halen de tipparade: In Eenzame Nachten en In De Haven Klinkt Een Lied.
 
1979 De single In Santo Domingo komt niet verder dan de tip-positie. Het album Dertig Juweeltjes Uit 45 Jaar verschijnt.
 
1980 Inmiddels heeft de zangeres Johnny Hoes verlaten en is in zee gegaan met platenmaatschappij Bovema. Hoewel haar oude arrangeur en muzikanten meewerken aan nieuw materiaal, scoort de zangeres geen echte grote hits. De breuk met Telstar levert haar een slepend proces op, dat haar dwingt nog een plaat te maken voor haar oude werkgever en haar bovendien van alle royalties berooft. In april wordt de single Jongen een kleine hit. De albums De Beste en Een Dozijn Gouden Successen Nr. 1 verschijnen. De zangeres wordt onderscheiden met een Ridderorde van Oranje Nassau.
 
1981 De albums Een Dozijn Gouden Successen Nr. 2, Met Mary De Wereld Rond en Bijna 2000 Jaar Geleden verschijnen.
 
1982 In april en in december scoort de zangeres kleine hits met Denk Toch Goed Na en Vragende Kinderogen. Het album Vrolijk Kerstfeest verschijnt.
 
1983 Twee albums verschijnen: Zangeres Zonder Naam en Zangeres Zonder Naam & Vader Abraham.
 
1986 Na een periode van stilte bereikt in mei de single Komt De Liefde In Gevaar de tipparade. In oktober scoort de zangeres, overgestapt naar Philips; , een grote hit met een live-uitvoering van haar oude Hoes-hit Mexico. Het nummer is op 23 mei opgenomen in de Amsterdamse rocktempel Paradiso. De Zangeres Zonder Naam boort een nieuw publiek aan: theaters en zalen maken plaats voor rokerige en stampvolle discotheken. Tegelijkertijd staat ze met de rockband Normaal in de hitparade met een uitvoering van Rock Around The Clock. De albums Leven In Liefde en Live In Paradiso verschijnen. Live In Paradiso wordt goud en de zangeres ontvangt hiervoor een Edison.
 
1987 Op 26 november geeft de zangeres een emotioneel afscheidsconcert in de Stadsschouwburg in Tilburg en zegt de showbizz vaarwel om met haar man van het leven te gaan genieten.
 
1988 Haar afscheidssingle Mijn Leven wordt in januari een hitje en sluit haar bijna dertigjarige carrière als artieste af. De albums Grootste Successen en Bedankt Lieve Mensen verschijnen.
 
1990 Haar echtgenoot Jo Servaes overlijdt. Het album Het Beste van de Zangeres Zonder Naam verschijnt.
 
1993 Het afscheid van het publiek en het onverwachte overlijden van haar man, vallen haar zwaar. Na smeekbrieven van fans en vorstelijke aanbiedingen van platenmaatschappijen, die ze steeds opnieuw had geweigerd, besluit Mary nog eenmaal een plaat te maken. Het album, Koningin Van Het Levenslied, wordt opgenomen ten bate van de Stichting Zwerfkinderen Nederland. De single Eenmaal In Je Leven wordt in april een bescheiden hit. Het verzamelalbum Grootste Successen verschijnt.

1996 De Zangeres Zonder Naam verschijnt nog eenmaal op TV voor een laatste interview met Willebrord Frequin op RTL4.
 
1998 In oktober overlijdt de 'Koningin van het Levenslied'.Mary Servaes alias de Zangeres Zonder Naam. Al was haar genre misschien niet bij iedereen populair, ze was een specialist in haar genre. De CD-box De Koningin van het Levenslied verschijnt. De Zangeres Zonder Naam zong in totaal zo'n 550 liedjes. Van haar albums gingen er door de jaren heen zo'n 20.000.000 exemplaren over de toonbank. Een resultaat waar menig artiest jaloers op kan zijn.
 
1999 Een groot deel van haar inboedel (waaronder de jurken waarin ze heeft opgetreden) wordt geveild. De opbrengst gaat, zoals in haar testament is opgegeven, naar De Nederlandse Hartstichting, Het Koningin Wilhelminafonds en een vrouwenproject in Papoea-Nieuw-Guinea.
 
2000 Vanaf december tot en met mei 2000 is er in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden een tentoonstelling over het leven van de Zangeres Zonder Naam. Een gedeelte van de japonnen en andere attributen wordt geveild en de opbrengst gaat naar de goede doelen die Mary Servaes in haar leven steunde.

 


Discografie Mary (bron: popinstituut)

Singles

Ach Vaderlief (toe Drink Niet Meer)

type en jaar 7'', 1959
label Philips
hitnotering 1-3-1959, Top 40, 4 weken, plaats 10
1-6-1959, Top 40, 4 weken, plaats 15

Bloeiende Twijgen

type en jaar 7'', 1959
label Philips
hitnotering 1-12-1959, Top 40, 4 weken, plaats 20

De Blinde Soldaat

type en jaar 7'', 1962
label Philips
hitnotering 1-3-1962, Top 40, 32 weken, plaats 8

De Meid Van De Straat

type en jaar 7'', 1962
label Philips
hitnotering 1-2-1962, Top 40, 4 weken, plaats 28
1-6-1962, Top 40, 4 weken, plaats 22

Rij Voorzichtig

type en jaar 7'', 1962
label Philips
bijzonderheden Als John & Mary
hitnotering 1-12-1962, Top 40, 4 weken, plaats 19
1-2-1963, Top 40, 8 weken, plaats 23

Achter in 't stille klooster

type en jaar 7'', 1965
label Telstar
B-kant Witte rozen

De bruid des doods

type en jaar 7'', 1965
label Telstar
B-kant Het konijntje

De Voddenraper Van Parijs

type en jaar 7'', 1965
label Telstar
hitnotering 13-2-1965, Top 40, 1 weken, plaats 40

Hij was maar 'n neger!

type en jaar 7'', 1965
label Telstar
B-kant Het kerstkindje wilden ze zien!

Koekoekswals

type en jaar 7'', 1965
label Telstar
B-kant De speelbal

Jongens Van 18 Jaar

type en jaar 7'', 1966
label Telstar
B-kant Nooit geen oorlog meer!
hitnotering 10-9-1966, Top 40, 13 weken, plaats 20

Mexico

type en jaar 7'', 1969
label Telstar
hitnotering 25-10-1969, Top 40, 7 weken, plaats 14

Het Soldaatje (de Vier Raadsels)

type en jaar 7'', 1971
label Telstar
B-kant Kinderloos
hitnotering 2-10-1971, Top 40, 12 weken, plaats 5

Mandolinen In Nicosia

type en jaar 7'', 1972
label Telstar
hitnotering 5-8-1972, Top 40, 16 weken, plaats 4

Slavenkoor (zwarte Slaven)

type en jaar 7'', 1972
label Telstar
bijzonderheden als Zangeres Zonder Naam & The Walkers
hitnotering 16-12-1972, Top 40, 9 weken, plaats 23

Balalaika

type en jaar 7'', 1973
label Telstar
hitnotering 9-6-1973, Top 40, 7 weken, plaats 20

De Bruid

type en jaar 7'', 1973
label Telstar
hitnotering 22-9-1973, Top 40, 8 weken, plaats 10

Soldatenmoeder

type en jaar 7'', 1973
label Telstar

De Laatste Roos

type en jaar 7'', 1974
label Telstar
hitnotering 7-12-1974, Top 40,  weken, plaats 

Een Moederhart

type en jaar 7'', 1974
label Telstar
B-kant Zeven witte zwanen
hitnotering 9-2-1974, Top 40,  weken, plaats 

Het Parelsnoer

type en jaar 7'', 1974
label Telstar
hitnotering 17-8-1974, Top 40,  weken, plaats 

Vissers Van Capri

type en jaar 7'', 1974
label Telstar
hitnotering 27-4-1974, Top 40,  weken, plaats 

't Was Aan De Costa Del Sol

type en jaar 7'', 1975
label Telstar
hitnotering 2-8-1975, Top 40, 5 weken, plaats 26

In Hamburg (loop Ik Langs De Straten)

type en jaar 7'', 1975
label Telstar
hitnotering 25-10-1975, Top 40, 6 weken, plaats 25

Keetje Tippel

type en jaar 7'', 1975
label Telstar
B-kant Vele Vele Malen
componist Aad Klaris
hitnotering 5-4-1975, Top 40, 8 weken, plaats 10

Weet Je Waarom Ik Huil?

type en jaar 7'', 1977
label EMI
hitnotering 15-10-1977, Top 40, 5 weken, plaats 25

In De Haven Klinkt Een Lied

type en jaar 7'', 1978
label Negram
hitnotering 2-12-1978, Top 40,  weken, plaats 

In Eenzame Nachten

type en jaar 7'', 1978
label Bovema-Negram
hitnotering 9-9-1978, Top 40,  weken, plaats 

In Santo Domingo

type en jaar 7'', 1979
label Negram
hitnotering 6-10-1979, Top 40,  weken, plaats 

Jongen

type en jaar 7'', 1980
label EMI
componist Jack de Nijs
producer Jack de Nijs
hitnotering 12-4-1980, Top 40, 3 weken, plaats 34

Denk Toch Heel Goed Na

type en jaar 7'', 1982
label EMI
componist Ad Kraamer
hitnotering 1-5-1982, Top 40, 4 weken, plaats 34

Vragende Kinderogen

type en jaar 7'', 1982
label Philips
componist Ad Kraamer
hitnotering 4-12-1982, Top 40, 3 weken, plaats 32

Komt De Liefde In Gevaar

type en jaar 7'', 1986
label Philips
hitnotering 3-5-1986, Top 40,  weken, plaats 

Mexico (live)

type en jaar 7'', 1986
label Philips
hitnotering 1-11-1986, Top 40, 10 weken, plaats 4

Rock Around The Clock

type en jaar 7'', 1986
label Philips
bijzonderheden met Normaal
hitnotering 20-12-1986, Top 40, 5 weken, plaats 13

Mijn Leven

type en jaar 7'', 1988
label Varagram
hitnotering 9-1-1988, Top 40, 4 weken, plaats 26

Eenmaal In Je Leven

type en jaar CDS, 1993
label Bunny
hitnotering 10-4-1993, Top 40, 4 weken, plaats 29

Luister Anita

type en jaar CDS, 1994
label EMI
B-kant Waarom, Waarom, Waarom
Albums

Mijn Levenslied

type en jaar LP,
label Telstar

Proficiat!

type en jaar 3LP,
label Philips

Zoals Vroeger

type en jaar LP,
label EMI

De Beste

type en jaar LP, 1973
label Philips

De Meestgevraagde Liedjes

type en jaar LP, 1973
label Philips

De Meid Van De Straat

type en jaar LP, 1973
label Fontana

Liedjes Uit Het Hart Gegerepen

type en jaar LP, 1973
label Philips

Als Ierse Kinderen Huilen

type en jaar LP, 1974
label Telstar
hitnotering 7-9-1974, Albumlijst, 3 weken, plaats 38

Het Parelsnoer

type en jaar LP, 1974
label Telstar

Keetje Tippel

type en jaar LP, 1975
label Telstar
B-kant Vele, vele malen
hitnotering 14-6-1975, Albumlijst, 3 weken, plaats 40

Liedjes Die Je Nooit Vergeet

type en jaar LP, 1975
label Telstar

Liedjes Die Je Nooit Vergeet Deel 2

type en jaar LP, 1975
label Telstar

M'n Eerste Successen Deel 2

type en jaar LP, 1975
label Telstar

Mijn Eerste Successen 1

type en jaar LP, 1975
label Telstar

Mijn Leven

type en jaar LP, 1975
label Telstar

De Bedelaar Van Parijs

type en jaar LP, 1976
label Philips

Daar Ben Ik Weer

type en jaar LP, 1977
label Negram
hitnotering 22-10-1977, Albumlijst, 3 weken, plaats 39

Zangeres Zonder Naam Zingt Edith Piaf

type en jaar LP, 1977
label Telstar

Dertig Juweeltjes Uit 45 Jaar

type en jaar 2LP, 1979
label Negram

De Beste

type en jaar LP, 1980
label Philips

Een Dozijn Gouden Successen Nr. 1

type en jaar LP, 1980
label Telstar

Bijna 2000 Jaar Geleden

type en jaar LP, 1981
label EMI

Een Dozijn Gouden Successen Nr. 2

type en jaar LP, 1981
label Telstar

Met Mary De Wereld Rond

type en jaar LP, 1981
label Telstar

Vrolijk Kerstfeest

type en jaar LP, 1982
label Telstar

Dagelijkse Dingen

type en jaar LP, 1983
label Philips
arrangeur Ad Kraamer
componist Ad Kraamer
Anton van der Heijden
Fred van Dam
Hans van Wiggen
producer Ad Kraamer

Zangeres Zonder Naam

type en jaar LP, 1983
label EMI

Zangeres Zonder Naam & Vader Abraham

type en jaar LP, 1983
label Dureco
gastmuzikant Pierre Kartner
bijzonderheden met

Leven In Liefde

type en jaar LP, 1986
label Philips
arrangeur Ad Kraamer
componist Ad Kraamer
Fred van Dam
Hans van Wiggen
Herman Boterbloem
Thieu Baats
gastmuzikant Anton van der Heijden
producer Ad Kraamer

Leven In Liefde

type en jaar LP, 1986
label Philips

Live In Paradiso

type en jaar LP, 1986
label Philips
hitnotering 1-11-1986, Albumlijst, 12 weken, plaats 27

Bedankt Lieve Mensen

type en jaar LP, 1987
label Disky
arrangeur Ad Kraamer
componist Ad Kraamer
Duco van der Meer
Fred van Dam
Hans van Wiggen
Jacques van Tol
producer Ad Kraamer
tekstschrijver Anton Beuving
Jaap Koeman
Johnny Hoes
Stan Haag
bijzonderheden ook op cd
hitnotering 2-1-1988, Albumlijst, 11 weken, plaats 12

Grootste Successen

type en jaar CD, 1988
label EMI

Het Beste

type en jaar CD, 1990
label Telstar

Grootste Successen

type en jaar CD, 1993
label Arcade
hitnotering 20-3-1993, Albumlijst, 9 weken, plaats 30

Mijn Grootste Successen

type en jaar 2CD, 1997
label Telstar
gastmuzikant Johnny Hoes
bijzonderheden Serie van 10 dubbel CD's
Compilatie

De Allergrootste Hits

type en jaar Compilatie, 2004
label Hunter Music

Mijn Leven

type en jaar Compilatie, 2004
label Hunter Music
hitnotering 20-3-2004, Albumlijst, 2 weken, plaats 76

 

home