Welkom op de fanpage van

Jerry Bey

 

Home
Biografie
Discografie
DVD
Download
Songteksten
Schakende Jerry
Mary
Gedicht
Gouden Plaat
Golden award
De maker
Rustplaats
Gastenboek
Links
Fotoalbum


Contact

oprichting site 1-1-2004


Gigantenteam (tip)

Levenslied
Lodewijk
Willy Derby
Zangeres zonder Naam
Smartlappenforum
Fonos

Forum Jerry Bey

Smartlap, wat is dat?
Medianieuws Jerr
y

fanpagina sponsoren?
Jerry Bey uw startpagina?


Biografie

 

De biografie over Jerry Bey, die volgens vele in de schaduw stond van zijn beroemde zus, De zangeres zonder naam.

Deze keer geen tante Rie, (zoals wij Mary Serveas altijd noemden) maar Jerry Bey! Uit de schaduw, in het zonnetje. Hoewel de zon niet altijd scheen in die jaren zestig/zeventig, zijn er in die periode door Jerry prachtige liedjes op de plaat gezet.
 

Op 1 Oktober 1923 werd bij de Leidse familie Beij het laatste kind, een jongen, geboren. Voor hem waren er nog 9 die al het levenslicht hadden gezien, 3 zusjes en 6 broertjes had Jerry…Ja, inderdaad Jerry, een aparte naam, omdat de anderen eigenlijk wel gewone namen hadden waaronder; Manus, Bram, Daan, Jan, Arie, Willem, Katrien, Jannie en Rietje (die laatste naam komt u welbekend voor? ZZN!)  Zo bijzonder als de naam Bey is, is ook z'n muziek die later bekend werd als 'smartlap' en/of het levenslied. Volgens de meeste werd hij in de (inmiddels verdwenen) Weverstraat geboren, maar volgens de burgerlijke stand van Leiden in de Alexanderstraat, echt duidelijk was het niet, helaas kunnen we het niet navragen, omdat alle kinderen inclusief ouders, inmiddels allemaal zijn overleden. Over tante Rie zijn veel boeken geschreven, misschien vind men daar wel het antwoord op deze vraag?

van links naar rechts Bram Manus Willem Arie Daan Jan en Jerry Bey

 
Jerry's jeugd in Leiden duurde tot z'n 17de, daarna ging hij naar Limburg, vanaf die tijd pakken we de draad weer op…
 
Daar woonde z'n oudste broer Manus, die speelde in een band en speelde Hawai-gitaar, Jerry had veel succes als zanger bij die band en zong in die tijd ook veel Engelstalig en Duitse liedjes, hij verbleef op kamers hier en daar en vroeg aan z'n zus Rietje om ook eens wat liedjes te komen zingen bij de band, aldus geschiede…

 

Later werd zij ondekt door Johnny Hoes en bleef daar wonen en werken, en het resultaat zal bekend zijn, maar toch hebben wij het gevoel een beetje dat zij het succes te danken heeft aan haar jongste broertje Jerry. Want als hij haar niet naar Limburg had gehaald, was de geschiedenis waarschijnlijk anders geweest en hadden wij als kinderen misschien allemaal een gouden plaat op onze muren hangen van Jerry. Maar wij zijn natuurlijk ook ontzettend trots op onze tante want zij was toch echt wel de koningin van het levenslied en stiekem vinden wij onze pa een koning, dat is een feit.
 
Jerry kwam terug naar Leiden op 24 jarige leeftijd en woonde bij z'n moeder in de Vincentiuspoort een tijdje en trouwde op 26 jarige leeftijd met onze moeder in 1949.
 
Onze moeder verdiend eigenlijk ook een eigen site, omdat zij zoveel voor ons betekend en zij heeft ook zoveel meegemaakt in haar leven, we denken bijvoorbeeld aan de oorlog's jaren, waarin de vroege dood van haar moeder (net in de dertig!) waardoor zij als oudste de zorg kreeg over haar zusjes en broertjes en ze was op dat moment pas 16 (!) Maar zij heeft mij uitdrukkelijk verzocht haar 'rol' te respecteren en wil geen poespas in dit 'verhaal…Typerend voor deze sterke vrouw, ze heeft er toch maar voor gezorgd dat wij als kinderen allemaal goed terecht zijn gekomen.

 

Mooi zijn bijvoorbeeld de liedjes die zowel door tante als door mijn vader zijn gezongen, denk aan : Ouden van dagen, Drink en vergeet, Aan de muur van het oude kerkhof, en vele anderen. Tante heeft voor deze nummers goud ontvangen, maar ook pa zong deze echte tranentrekkers op de vele singles en langspelers en een ieder die het hoorden zeiden allen dat vader meer gevoel had voor dit genre en begrepen niet dat hij daar geen goud voor kreeg. Ach, misschien word door middel van deze site meer aandacht voor hem bereikt en wie weet komt er als nog wat edelmetaal in de toekomst. Ik zal proberen op ieder festival of 'talentenjacht' flink wat materiaal van vader naar voren te brengen en wie weet met heel veel succes?
 
In de jaren voor de opnames van de liedjes van Jerry, was deze man ook aktief op het toneel en wel met andere broers, b.v. ome Daan, samen deden zij stukjes opvoeren, men kan het vergelijken met Snip en Snap of Andre van Duin met Frans van Dusschoten… Veel succes in die tijd (de kranten stonden er bol van) was ook bij V.T.L., toen nog de Verenigde touwfabriek Leiderdorp. We zouden nog 7 pagina's kunnen vullen met voorbeelden, maar we gaan toch ook eens kijken wat hij nog meer in petto had…

Schaken !

Bij het woord schaken, moet ik direct denken aan onze broer Jan, die heeft werkelijk alles van pa op schaakgebied, bezoek daarom ook eens zijn site want naast het zingen was pa een hele goeie schaker, hij heeft het doorgegeven aan zijn oudste zoon Jer (en diens zoon) en aan Jan. Zus Maria heeft zijn muziek'talent' en de jongste zoon Henk heeft talent op de computer, getuige deze website. Vandaar dit tot nu toe, mooie resultaat…maar Henk heeft nog veel meer plannen! Blijf daarom de site vaker bezoeken, het word alleen maar completer.

Naast het zingen en schaken had Jerry ook nog tijd om normaal te werken. Hij heeft van alles al gedaan, zijn vader wilde graag dat Jerry een vak ging leren en zo kwam het dat hij leerde voor elektro of iets van dien aard, maar hij kwam ook ooit terecht in een vleesfabriek of later in een schuimwerkfabriek (die ooit is afgebrand). Een hele poos werkte hij in Amsterdam bij een boekhandel (de bekende Ten Have in de Kalverstraat) als boekhouder en daar weer tussendoor had hij een wekelijkse schaakrubriek, in het Leids Dagblad onder een andere naam namelijk 'Bishop'. Bijna 25 jaar was dat een begrip in  de schaakwereld en je zal het niet geloven,  wie gaat daar mee verder? Onze Jan!

 
De laatste jaren van zijn jonge leven (hij werd maar 60 jaar!) was Jerry een concierge op de Leidse houtschool, maar ook daar gaf hij regelmatig schaakles aan de kinderen voor de klas, dus hij was ook nog een beetje een leraar…
 
Er was een periode, dat Jerry vader samen met tante Rie, vele liedjes opnamen bij Johnny Hoes. Als artiestennaam had hij (Johnny Hoes) Jerry en Mary Bey gekozen. Helaas kwam op vele platen te staan bijvoorbeeld:DE ZANGERES ZONDER NAAM En haar broer Jerry. Het kon Jerry niet zoveel schelen, omdat hij niet zo fanatiek was als z'n zus en hij begreep ook wel, dat zij als de Zangeres in het land beter bekend stond als de Zangeres zonder naam, het ging hem om de muziek en niet om de naam, het ging Hoes om het 'produkt' te verkopen, dus was tante het paradepaartje van Telstar.
 
Tot het eind toe is Jerry bij Johnny Hoes gebleven, alhoewel hij van zijn contrakt af wilde, maar in die tijd werd hij ziek, en was er bij een eventueel nieuw contrakt bij een andere maatschappij, nog maar de vraag of men in zee wilde met hem, we zullen het nooit weten want zoals men weet is hij na een ziekbed van maanden in 1983 overleden.

De begrafenis

De begrafenis was een bijzonder iets, Gert en Hermien Timmerman waren er ook bij en via een bandje werd er een lied van hen gespeeld in de aula, dat liedje heet; dankbaar ben ik voor het leven,(in die tijd zongen Gert en Hermien veel geloofsliederen) Mary was er ook en in de kranten stond dan ook de volgende dag; Leiden loopt uit voor de Zangeres zonder naam!  Honderden mensen stonden langs de route en op het graf nog veel meer… Toch geloven we dat Jerry erg geliefd was bij de meeste mensen (denk ook aan alle schaakliefhebbers) en dat hij blij was voor die aandacht!! de meeste mensen kwamen toch voor hém die bewuste dag...

Wat zou hij trots zijn als hij dit van boven kan zien! Vele jaren na z'n overlijden nog steeds in beeld en gelukkig ook in geluid. En over internet maar te zwijgen. Dat bestond niet eens!

 

home