Slagen maken, punten halen
Tijdens het afspel moet je, als koppel, zoveel mogelijk punten zien te maken in de slagen die je haalt. Om dit zo goed mogelijk te doen, zijn er in de loop der jaren een aantal systemen bedacht.

Afspeltechnieken
Er zijn verschillende onderdelen in de afspel, met hun eigen doelen. Technieken als seinen, vierde kleur en het uitspelen van de troeven zijn erop gericht inzicht te krijgen in de mogelijkheden van de kaarten van je maat. Dit maakt het mogelijk om met de goede kleur terug te komen, om zo je maat ook een aantal slagen te laten maken.

Technieken als duiken, snijden en ingooien zijn erop gericht de sterke kaarten van de tegenpartij te
omzeilen of op een slimme manier uit te schakelen.

Overzicht
De verschillende afspeltechnieken worden in verschillende hoofdstukken behandeld en wel zodanig dat een ze groepje vormen, en als een niveau van spelen kunnen worden gecategoriseerd. Zo onstaan de niveaus van beginner, gevorderde en expert.

Op beginnersniveau worden de eenvoudigste systemen uitgelegd. Mensen die de technieken tot en met het gevorderde niveau beheersen kunnen zonder schroom aan elke klaverjastafel plaatsnemen en meespelen. Op expertniveau worden technieken behandeld die de meeste mensen niet zullen spelen, maar wel aardig zijn om eens gelezen te hebben.