Hilke Lagrand


Al zo lang Hilke zich kan herinneren is ze bezig met tekenen. Op de middelbare school leerde ze vooral tekenen naar object en hoe ze kleuren in haar werk kon gebruiken. Ook deed ze eindexamen in kunstgeschiedenis. Ze raakte geinspireerd door De Stijlgroep en Jugendstil, een heel contrast. Nog steeds maakt ze veel gebruik van primaire kleuren, zo kenmerkend voor De Stijl, maar nog meer zijn de krullerige vormen van de Jugendstil in haar abstracte werk te herkennen.

Pas op haar zeventiende begon Hilke echt met schilderen. Heel voorzichtig eerst met aquarelleren en gouache. Op school leerde ze alles volgens de regels, thuis bepaalde ze zelf de regels. Ze schilderde meestal landschappen en soms dieren.

In 1983 begon Hilke aan de Lerarenopleiding, studie Tekenen en Textiele werkvormen te Delft. Hier leerde ze o.a. modellen tekenen, perspectief tekenen, etsen en zeefdrukken. Deze opleiding heeft Hilke na 3 jaar door omstandigheden afgebroken. Ze heeft in deze periode wel een eigen kunststijl ontwikkeld.

Later concentreerde ze zich vooral op het aquarelleren van landschappen.

Pas in 1994 maakte Hilke haar eerste abstracte werk. Geinspireerd door het werk van Kandinsky raakte ze geinteresseerd in zijn composities die kleurrijk en geheel in balans zijn. Al heel snel vond ze haar eigen weg in het schilderen van vlakken en kleuren tot een evenwichtige compositie. Hilke gaat bij het maken van composities af op haar gevoel en haar stemming op dat moment bepaalt welke kleuren er op het doek komen. Muziek speelt hierbij een grote rol.

Vervolgens is Hilke steeds meer gaan experimenteren met andere materialen zoals aquarelkrijt en pastelkrijt. Haar werken met pastel hebben een dromerig effect.

De laatste jaren hebben haar abstracte schilderijen Keltische invloeden. Ze begon met het tekenen van Keltische mandala's. De vlechtwerken uit die kunst verwerkt ze in haar eigen werk. Ook de dierfiguren die zo typerend zijn bij de Kelten komen in haar schilderijen terug.

De laatste tijd is Hilke begonnen met het maken van stadsgezichten. Auto's zijn op haar schilderijen taboe. Op veel stadsgezichten is water te zien, zoals schepen in grachten. Haar stadsgezichten bestaan vooral uit oude gebouwen. Met oog voor architectuur en de bijzondere details van oude panden.