Kinderen met ADHD op school

Wat kan je allemaal lezen in dit hoofdstuk?

Net zo slim als andere kinderen, maar toch problemen op school?

Je snel vervelen

Dromen in plaats van druk zijn. Kan dat ook bij ADHD?

Zorg dat je alles wat je op school moet doen netjes bijhoudt

Bedenk van tevoren goed wat je thuis wilt doen

Zelf meebeslissen

Dingen die je kunt doen op school om zo min mogelijk last te hebben van ADHD

Email als je vragen of opmerkingen hebt

 

 

 

 

Net zo slim als andere kinderen, maar toch 
problemen op school?

Kinderen met ADHD zijn net zo slim als andere kinderen. Hoe komt het dan toch dat veel kinderen met ADHD zoveel problemen hebben op school? Dat is eigenlijk simpel. Veel van deze kinderen hebben moeite om stil te zitten, constant aandacht te hebben voor hun werk, of met het geduldig wachten op hun beurt.  Sommige kinderen raken snel verveeld en praten teveel in de klas.  Veel van deze kinderen verliezen hun werk of vergeten het in te leveren!  Veel kinderen met ADHD hebben hulp nodig van de leraar, ouders, of een pedagoog of psycholoog om te leren hoe zij deze dingen moeten verbeteren. Het is op zich niet erg om ADHD te hebben, maar het is wel belangrijk dat deze kinderen de hulp krijgen die zij verdienen. Op die manier kunnen zij goed leren op school.

 

 

 

 

 

Je snel vervelen 

Sommige kinderen met ADHD hebben dus moeite met het stil zitten op hun stoel. Dit wordt ook wel rusteloosheid genoemd of hyperactief. Het helpt soms wel om, als je dit voelt, even rond te lopen, maar de leraar moet hier dan wel eerst toestemming voor geven. Doordat deze kinderen snel verveeld raken en moeite hebben om hun aandacht bij hun werk te houden kunnen zij veel onrust brengen in de klas. Zij praten teveel, zijn aan het klieren of verstoren de andere kinderen waardoor kinderen met ADHD vaak op hun kop krijgen van de leraar.  Ook met andere kinderen kunnen zij dan ruzie krijgen omdat zij hun werk willen afmaken en gestoord worden bij het maken van hun werk.

 

 

 

 

 

 

Dromen in plaats van druk zijn. Kan dat ook bij ADHD?

Andere kinderen met ADHD worden niet hyperactief op school, maar hebben meer moeite met het houden van de aandacht op hun werk of naar de leraar. Dit wordt ook wel door veel mensen gezien als onoplettendheid. Het kan helpen als de leraar je er aan herinnert, op een aardige manier! dat je verder moet werken als je aan het dagdromen bent of aan het klieren bent in plaats van jouw huiswerk te maken. Het kan ook helpen als de leraar een kort overzicht maakt op het bord van wat de leerling moet maken. Op deze manier kan je altijd even op het bord kijken als je niet meer weet wat je moet doen. Je kan ook even je hand opsteken en vragen wat je ook al weer moest

 

 

 

 

 

 

Zorg dat je alles wat je op school moet doen netjes bijhoudt

Sommige kinderen hebben moeite met het organiseren van dingen die zij moeten doen. Dat betekent dat zij zich taken niet herinneren die zij moesten doen, of hun huiswerk vergeten mee te nemen. Het kan helpen om een boekje bij te houden waarin je zet wat je allemaal moet doen van je ouders en school. Het is net zoiets als een agenda zoals je ouders gebruiken. Je moet er dan wel voor zorgen dat je niet vergeet om alles op te schrijven anders heb je er nog niets aan. Als leraar kan het helpen om aan het eind van de schooldag, voor de leerling naar huis gaat, even na te kijken of alles is opgeschreven. De leraar kan dan ook kijken of de leerling alle boeken, schriften en andere benodigdheden in zijn tas heeft gedaan. 

 

 

 

 

Bedenk van tevoren goed wat je thuis wilt doen

Thuis kan het helpen om elke dag een vaste tijd uit te kiezen welke alleen gebruikt mag worden voor het maken van huiswerk en het leren. Televisie, telefoon en computerspelletjes zullen dan moeten wachten totdat de studietijd voorbij is! Het is handig om vriendjes en vriendinnetjes dit ook te vertellen zodat die ook weten dat zij dan niet mogen bellen of langs mogen komen. Veel kinderen vinden het ook handig om een multomap bij te houden waarbij elk schoolonderdeel een andere kleur krijgt bij het eerste blad. Dus bijvoorbeeld taal ‘blauw’, rekenen ‘rood’ en zo verder. Het is ook goed om de schooltas al de avond voordat je naar school gaat in te pakken en bij de deur te zetten zodat je zeker weet dat je de tas ziet als je naar school gaat!

 

 

 

Zelf meebeslissen

Veel kinderen met ADHD zijn erg goede leerlingen, die hun huiswerk goed doen en hoge cijfers halen. Dat kan jij ook, maar je moet dan heel goed je best doen om er voor te zorgen dat je die dingen doet die je kunnen helpen om te gaan met ADHD! Jouw ouders, leraar en een pedagoog of psycholoog kunnen samen met jou uitvinden wat het beste voor je is. Het is dan wel belangrijk dat jij ook mee mag beslissen. Het resultaat zal heel goed zijn.

 

 

 

Dingen die je kunt doen op school om zo min mogelijk last te hebben van ADHD

 

Ga naast de leraar zitten en dicht bij het bord om je aandacht er beter bij te kunnen houden.

Ga naast kinderen zitten die hun werk goed doen en niet de hele tijd klieren en praten.

Gebruik een takenboekje en schrijf iedere taak en opdracht goed op als de leraar deze opgeeft. Denk hierbij niet; “Ik schrijf het later wel op”, want dan zou je het kunnen vergeten!

Laat de leraar dagelijks of wekelijks een rapportje geven waarin staat hoe je het in de klas gedaan hebt en hoe je het werk gemaakt hebt. Op deze manier kunnen jij en je ouders beter in de gaten houden hoe het gaat. Zorg er gewoon voor dat je niet achteropraakt in de klas!

Als je heel erg hyperactief wordt in de klas, vraag dan je ouders of zij met de leraar willen praten en te vragen of je soms even mag lopen. Misschien kan de leraar jou wel een kleine opdracht geven zoals bijvoorbeeld boekjes opruimen of een kopje koffie halen voor de leraar, het bord schoonmaken, water halen of andere dingen. Maar vergeet niet dat je dit alleen mag doen met toestemming van de leraar!

Soms kan de leraar jou toestaan om even zachtjes te spelen met een klein dingetje die je in je kastje hebt, zoals bijvoorbeeld een zachte bal. Dit kan echter alleen als je andere kinderen niet afleidt. Veel psychologen zeggen dat dit helpt om minder hyperactief te zijn.

Als je veel afgeleid wordt tijdens het maken van proefwerkjes, en dit voor jou een groot probleem is, vraag dan of je het proefwerkje in een rustiger ruimte mag doen. Als de leraar weet dat je ADHD hebt dan zal hij hier waarschijnlijk wel in toestemmen. Op veel scholen krijgen kinderen met ADHD ook vaak wat meer tijd om hun proefwerken te maken. Het kan helpen als je ouders met de leraar gaan praten en dingen bespreken. 

Ga er samen met je leraar of een pedagoog of psycholoog hard mee aan de slag om er voor te zorgen dat je beter kan werken op school. Hierdoor kan je jouw werk beter doen en leer je ook hoe je dingen goed moet organiseren. Je leraar weet wel welke dingen dat zijn.

Hou alle taken goed bij in je multomap en controleer elke dag een keer of alles klopt en of je alle taken gemaakt hebt die je moest maken!

Voordat je van school gaat, kun je nog even nagaan of je alles bij je hebt dat je nodig hebt voor het maken van je huiswerk voor de volgende dag.