Sardinie Startpagina
 
SARDINIE NIEUWSBRIEF
   
Sardinie Nieuwsbrief biedt belangrijke en interessante informatie over het eiland Sardinie.
    No. 1
           

inhoud

 


Sardinie Introductie
Waar vind je transparante, heldere zeeen en niet-toeristische stranden, en tegelijkertijd Wild West-achtige landschappen met overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk?.....

Torenbouwers
De nuraghe is een rond in de punt toelopend bouwwerk dat het centrum van het dorp vormde. Om de toren heen
......

Reizen naar Sardinie (1)
...Er kan op verschillende manieren afgereisd worden naar Sardinie. Om te beginnen bestaat er de keus tussen vliegtuig...

Vakantiewoningen

Ontdek Sardinie / Sassari
De stad wordt gekenmerkt door haar prachtige "palazzo's", het oude centrum, de pleinen en de kerken.

 


 

Costa Orientale
Vind de beste vakantiehuizen aan de oostkust van Sardinie. Kijk op
costaorientale.it

   
     
 
 

Introductie
Sardinie Intro

Waar vind je transparante, heldere zeeen en niet-toeristische stranden, en tegelijkertijd Wild West-achtige landschappen met overblijfselen uit het Bronzen Tijdperk?
"Sardinie is het meest on-Italiaanse deel van Italie", wordt wel gezegd. Dit niet alleen door haar geografische ligging, maar meer nog door het contrast in landschap en cultuur met het vasteland. Terwijl Italie meest pittoresk en vol stijl is, blijft Sardinie een bijna onaangetast eiland, die haar natuurlijke schoonheid door de eeuwen heen behouden heeft.
Haar mooiste monumenten zijn de "kale" stenen bouwwerken zoals de nuraghi, de menhirs, de heilige waterbronnen, de enorme graftombes en de "domus de janas".
Om op de eerstgestelde vraag terug te komen: Dat is Sardinie! Of zoals de Italianen dat liever horen: Sardegna!

In dit (voorlopig) maandelijks e-zine ruim aandacht worden besteed aan bovenstaande monumenten. Maar hiernaast ook volop aandacht voor de mooiste toeristische plekken, vakantietips, de Sardijnse cultuur, taal en folklore
. Deze eerste uitgave blijft enigszins beperkt, maar de volgende versies zullen uitgebreider behandeld worden. Voor tips en suggesties, mail ons!

Allereerst een aantal gegevens op een rij:

Sardinie
- Klimaat: subtropisch, met zachte winters en zeer warme droge zomers
- Gemiddelde temperatuur: in zomer 25 tot 30 graden aan de kust
- 1800 kilometer lange kustlijn
- oppervlakte 24000 vierkante kilometer
- 4 provincies : Cagliari, Oristano, Nuoro en Sassari
- hoofdstad: Cagliari

>> | Return to Index

"There is not in Italiy what there is in Sardinia, nor in Sardinia what there is in Italy"
F. Getti
18e eeuwse wetenschapper

 

 


 

 

Het Sardisch heeft een lange geschiedenis, maar lijkt maar op een andere taal, Latijn. Zou de uitspraak dan niet hetzelfde zijn? Meer aandacht voor Sardijns in volgende nieuwsbrief!

Cultuur
De Torenbouwers

De opvallendste sporen die je op Sardinie tegenkomt zijn die van de mysterieuze Nuraghen-bouwers, de zogenaamde Nuraghi of Nuraxi. Dit onbekende volk heeft verspreid over het hele eiland meer dan 7000 tomben, huizen en bouwwerken achtergelaten, waarvan een honderdtal gegroepeerd als dorp. Ook zelfs van voor deze Nuraghe-tijd stammen bouwwerken.

Nuraghi
Sardinie wordt ook wel gezegd is een groot openluchtmuseum. het landschap van het eiland wordt opgescrhikt door de profielen van de Nuraghi, de enorme stenen torens. Ze zijn gebouwd in de periode 1200 tot 900 voor Christus.
De nuraghe is een rond in de punt toelopend bouwwerk dat het centrum van het dorp vormde. Om de toren heen werden allerlei huizen en vertrekken gebouwd. Velen van deze nuraghen kunnen vrijuit bezocht worden: de meest imponerenden, waarvan de complexen uitgestrekt zijn, doen denken aan echte kastelen van een gemeenschap van herders en krijgsmannen, zoals de nuraghe-complexen "Santu Antine" en "Su Nuraxi".
Voor een overzicht van alle Nuraghes met afbeeldingen klik hier

Tombe dei Giganti
Een andere vorm van overgebleven monumenten uit de Nuraghe-tijd (tussen 2000-200 v. Chr.) zijn de graven die bekend staan als "tombe dei giganti" (=reuzengraven). Deze "tombe" dienden ook als een tempel waar verschillende offers werden gebracht. Over het hele eiland zijn meer dan driehonderd van deze tombes gevonden, vaak niet ver van nuraghendorpen af.


Words of the week
Reizen naar Sardinie (1)

Er kan op verschillende manieren afgereisd worden naar Sardinie. Om te beginnen bestaat er de keus tussen vliegtuig en trein/auto +ferry. De keuzemogelijkheden voor beide opties zijn tevens zeer uitgebreid. Hieronder allereerst een beknopte schets van de reismogelijkheden per vliegtuig.
Per vliegtuig kan indirect naar Sardinie gevlogen worden vanaf Amsterdam. De bestemmingen zijn dan Alghero (Noordwest), Cagliari (zuiden) en Olbia (noordoost). Dit zijn de zogenaamde lijnvluchten, waarbij over het algemeen moet overgestapt worden op Milaan of Rome.

Hierna wordt de vlucht doorgezet naar de Sardijnse bestemmingen.
In tegenstelling tot de dure lijnvluchten is er een goedkoper alternatief voor in de zomermaanden. Dan kan met zogenaamde chartervluchten direct gevlogen worden op de bestemmingen Cagliari, Olbia en Alghero. De gemiddelde prijs voor zo'n retourticket is €
300.

Er is nog een goedkoper alternatief, wat wel iets meer werk met zich meebrengt. In de laatste jaren worden zeer goedkope vluchten naar steeds meer bestemmingen aangeboden door low-fare airlines, zoals Easyjet, Ryanair en Basiqair. Op deze vluchten worden geen extra services geleverd.
Alleen Ryanair heeft een bestemming op Sardinie, te weten Alghero. Hiervoor moet echter wel eerst vanuit Amsterdam naar Londen gevlogen worden. Vandaar wordt een directe verbinding naar Alghero genomen.
De besparing die hierop gemaakt kan worden kan oplopen tot honderden euro's afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van boeken.
Ziek www.ryanair.com voor meer info en tarieven.


 

> Return to Index 


Vakantiewoningen

In de volgende editie van de Sardinie Nieuwsbrief zal een vakantiewoning-gedeelte toegevoegd worden. Hier kunnen particuliere bezitters van woningen op Sardinie deze laten vermelden voor verhuur.
Heeft u vakantiewoning(en) ter verhuur, stuur ons een mail voor meer informatie.


Ook voor bedrijven is het mogelijk om hier uw advertenties te plaatsen voor vakantiewoningen op Sardinie en andere delen van Italie.
Stuur ons een mail voor meer informatie.

 

>> | Return to Index


 

 

 

 

 

 Ontdek Sardinie / Sassari
Sassari is de op een na grootste stad van Sardinie en tevens hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad wordt gekenmerkt door haar prachtige "palazzo's", het oude centrum, de pleinen en de kerken. Deze stad biedt een goed uitgangspunt voor een tour door de regio. Hieronder volgt een beschrijving van niet te missen plaatsen in de directe omgeving van Sassari.
Voor meer info over Sassari zie:

Insassari.net

Sassari info

Castelsardo
Klein havenstadje dat uittorent boven een rots met prachtig uitzicht over zee. De antieke stad, gesticht door de Doriers in de middeleeuwen is bijna perfect bewaard bebleven. Onder het kasteel bevindt zich de intacte middeleeuwse wijk; door de kleine gangetjes beweegt men zich over trapjes die uitkomen bij de heilige kerk van Santa Maria en de Kathedraal.

Torralba
In Torralba, vlakbij Sassari, kan het nuraghencomplex Santu Antine bzocht worden; dit is een van de meest belangrijke en best geconserveerde van Sardinie.
Zie ook : Santu Antine

Porto Torres
De oude havenstad Porto Torres is als er met de boot overgestoken wordt vanaf het vasteland een van de meest gebruikte havens. Het was vroeger een kolonie tijdens de Romeinse overheersing. In Porto Torres zijn verschillende oude bouwwerken uit deze tijd terug te vinden. Het meest bekende is de Romeinse brug van 135 meter lang.
Ponte Romano

Uiteraard zijn er nog vele andere interessante steden te bezichtigen in de provincie Sassari, maar daar komen we in de volgende uitgave van deze nieuwsbrief verder op terug.

>> | Return to Index