......Deel van website Drents Hopbier  
   

 Links naar mijn receptenpagina's. Bij het ontwerpen van nieuwe recepten maak ik (soms) gebruik van het  Amerikaanse programma ProMash. Ander hulpmiddelen zijn BrouwVisie, Brouwhulp, e.v.a.

 

 alcohol arm  Dortmunder Münchener Steinbier  Winterbier
 Altbier  Dubbel  Oud Bruin  Stout  Witbier
 American  Eisbock  Pale ale  Strong Ale smalbier
 Barley Wine    Fruitbier  Pilsener   tafelbier  dikbier
 Berliner Weisse  Hooggegist bijv.Duvel  Porter  Trappist   volbier
 Biere de Garde  IPA  Quadrupel  Tripel  aparte bieren
 Bitter  Irish Red  Rauchbier  Tarwebok  
 Bo(c)k  Kruidenbier  Rijstbier   Vienna  
 Brown Ale    Kölsch  Saison  Vlaams bruin  
 Christmas ale  Light Ale  Schwarzbier  Weizen  
   Märzen / Festbier    Scotch Ale   Weizenbock  

  Recepten pagina's van andere brouwers

 Ik zie een recept als leidraad en niet als een mogelijkheid om een bier "te klonen". Want zelfs als het recept volledig is*, zijn er onzekere factoren. Waarmee ook de noodzaak van geheimzinnig te doen over een  recept, onzin blijkt te zijn.

 Er zullen verschillen zijn in:

  • gebruikte apparatuur
  • grootte van het brouwsel                                   
  • manier en nauwkeurigheid van werken
  • grondstoffen (leverancier, versheid, kwaliteit)
  • verschil in waterkwaliteit
  • verschil in gistkwaliteit (ouderdom) en vergistingstemperatuur (niet iedereen meet en vermeldt de temperatuur die bereikt wordt als de vergisting op z'n felst is)
  • ???????

 * Veel van de door mij verzamelde recepten zijn uit tijdschriften, boeken enz. De waarde van een recept stelt weinig voor als een (groot) aantal zaken niet wordt vermeld (hou dan liever het recept voor jezelf). Ondanks dat, heb ik er toch een aantal vermeld, met het idee dat het iemand misschien op een idee kan brengen.

 Wat ik vaak mis in een gepubliceerd recept:

  • kleur van de mout (van veel mouten bestaan verschillende variëteiten)
  • of de pH tijdens het proces gecorrigeerd is
  • of de watersamenstelling gecorrigeerd is
  • welke hopvorm gebruikt is (pellets, bellen, extract, plugs ???)
  • hoe lang de kooktijd was
  • hoe lang en hoe de verschillende doseringen hop meegekookt zijn (hopzak??)
  • hoe lang kruiden meegekookt zijn
  • of en hoe het wort belucht is
  • welke gist er gebruikt is en of deze van te voren opgestart was, of alleen gerehydrateerd of zo op het wort gestrooid
  • welk begin s.g. en of welk eind s.g. (schijnbaar of werkelijk) gemeten is. En hoe.
  • hoe het bier smaakte!

 

 Laatste keer dat ik iets op deze pagina veranderde: 2 mei 2015