Biografie

 

Mijn naam is Vinanda de Vrij, ik woon sinds 1995 in het Friese watersport dorp Grou, en sinds medio 2011 ook partieel in Schoorl NH. Ik ben geboren in Leeuwarden (1963) en heb aldaar de HBO opleiding Hoger Laboratorium Onderwijs voltooid. Sinds 1986 ben ik ook werkzaam in dit vak op verschillende locaties. Mijn specialisatie hierin is de klinische immunologie. Maar het duurde nog tot 1993 voordat ik in aanraking kwam met klei en mijn interesse in de beeldende kunst echt ontstond. Kunst werd een belangrijk deel van mijn leven en ik ben er aan 'verslaafd' geraakt. Alhoewel ik grotendeels autodidact ben is de vorming tot beeldend kunstenaar een combinatie geweest van cursussen, workshops, master classes en vriendschappen. En voor deze uit de hand gelopen hobby ben ik sinds enige jaren in bezit van een eigen atelier aan huis, een Artie oven en een raku oven.

Mijn werk bestaat uit hand gevormde unica, variërend van vrije vormen tot strakke doosjes en alles wat daar tussen zit, die afwisselend

afgewerkt worden met glazuren, brons- techniek of (naked) raku stook. Een duidelijk eigen stijl heb ik me nog niet willen aanmeten omdat ik nog steeds voortdurend door verschillende technieken gefascineerd word. Sinds 2005 houd ik mij ook bezig met het vervaardigen van beelden die daarna in brons worden gegoten volgens de "cire-perdue" methode. Ik ben aangesloten bij de Stichting Keramisten Noord Nederland- SKNN.

Een in kleur geïllustreerde keramiek gids die informatie verschaft over 130 keramisten en galeries is voor 3,50 euro bij mij te verkrijgen.

Verder heb ik naast het maken van mijn eigen website, het webdesign en beheer van websites voor een bedrijf, een auteur en een vereniging (zie links).