Regionale Informatie

 

Rondleidingen:

   . Seefront IJmuiden, Duitse Bunkers in de kustverdediging van de Festung IJmuiden.  

Door de jaren heen zijn er in en om IJmuiden vele verdedigingswerken aangelegd. Was het eerst het Nederlandse leger dat op grote schaal de havenplaats versterkte met kazematten en forten later zou de Duitse bezetter ook de strategische waarde inzien van een versterkte havenplaats. Wat van de voormalige Festung IJmuiden overblijft, wordt met het jaar minder. Door deze publicatie willen wij de geïnteresseerde bezoekers, maar ook de betrokken instanties, wijzen op het unieke van het Seefront in de regio.

Het boek telt: 160 pagina's / 120 veelal unieke foto's / 95 tekeningen / 50 situatie schetsen e/o kaarten, prijs: € 22,00. Levering via de Boekhandel, Bunker Museum IJmuiden of direct via www.BunkerArchief.nl.
                                        
Seefront IJmuiden, Duitse Bunkers in de kustverdediging van de Festung IJmuiden. W.N. 2000 S.K. 2.,
Uitgave: Ruud Pols & Leo de Vries, Auteurs: Ruud Pols & Leo de Vries

- meer informatie

 

   . Voormalige Kustbatterij Heerenduin en Olmen

17 cm geschut, Batterij Heerenduin [A.K.H.]Dit jaar zullen er, door de Stichting WN2000, Beheer en Behoud Verdedigingswerken IJmuiden, weer een aantal rondleidingen langs de bunkers van de batterijen Olmen en Heerenduin verzorgd worden.

Voor informatie over activiteiten in de regio kunt u contact opnemen met de VVV.

- informatie

VVV, IJmuiden, www.vvvzk.nl / 0255 515611

 

   . Forteiland / Kernwerk IJmuiden

Forteiland [F.E.]Regelmatig worden er door de werkgroep Forteiland rondleidingen verzorgd, hiervoor neemt u contact op met de VVV IJmuiden.
Voor groepen is een rondleiding op afspraak mogelijk hiervoor kunt u contact opnemen met de VVV.
(gaarne incl. opgave van voorkeursdatum, aantal deelnemers en evt. anderen bijzonderheden)

VVV, IJmuiden, www.vvvzk.nl / 0255 515611

 

   . Mini Atlantikwall museum

Mini A'wall Museum "Paasdal" in de Kabelschaltstelle, [HH]In een Kabelschaltstelle op de midgetgolfbaan "Het Paasdal" te Wijk aan Zee is een heus mini Atlantikwall museum ingericht, middels poster en kaarten wordt u een indruk gegeven van de bunkerbouw in deze regio.

Het museum is te bezoeken tijdens de openingstijden van de midgetgolfbaan.

Het Paasdaal, Wijk aan Zee, www.paasdal.nl

 

   . Het Bolwerk

In de vuurleidingpost van het type M120 van de voormalige kustbatterij, kunt u de tentoongestelde artefacten uit de tweede wereldoorlog bekijken of een hapje en drankje gebruiken op het terras.
De bunker is eveneens voorzien van ruimten voor het houden conferenties, bedrijfsfeesten etc..

Het Bolwerk, Wijk aan Zee, www.hetbolwerk.com

 

   . Landfront IJmuiden, Duitse Bunkers in het Landfront van de Festung IJmuiden. (Herdruk)

Landfront IJmuiden, Duitse Bunkers in het Landfront van de Festung IJmuiden, W.N. 2000 S.K. 1Door de jaren heen zijn er in en om IJmuiden vele verdedigingswerken aangelegd. Was het eerst het Nederlandse leger dat op grote schaal de havenplaats versterkte met kazematten en forten later zou de Duitse bezetter ook de strategische waarde inzien van een versterkte havenplaats. Wat van de voormalige Festung IJmuiden overblijft, wordt met het jaar minder. Door deze publicatie willen wij de geïnteresseerde bezoekers, maar ook de betrokken instanties, wijzen op het unieke van het Landfront in de regio.

Het boek telt: 60 pagina's / 30 veelal unieke foto's / 29 tekeningen / 17 situatie schetsen e/o kaarten / 1 losse kaart (op A3 formaat) / prijs: € 12,95. Levering via de plaatselijke boekhandel of direct via de WN2000.
Levering via de boekhandel Erasmus IJmuiden of Bredero Santpoort.

Landfront IJmuiden, Duitse Bunkers in het Landfront van de Festung IJmuiden. W.N. 2000 S.K. 1.,
ISBN 90-807226-1-8, tweede druk.
Uitgave: WN2000, Auteurs: Hans Hoevens & Ruud Pols.

 

   . Festung IJmuiden.

Festung IJmuiden, St. 18Een vestingbouwkundige wandeling langs bunkers van de Atlantikwall in het zuidwestelijke deel van de Festung IJmuiden.

Het boek telt: 48 pagina's / vele foto's / 16 tekeningen / 3 situatie schetsen e/o kaarten / (richt)prijs: € 10,= Levering via de boekhandel of direct via Fortress Books.

Festung IJmuiden.
Uitgave: Fortress Books, Auteurs: Hans Sakkers & Marc Machielse

       

   . Batterij Olmen. (niet meer leverbaar)

Batterij OlmenBatterij Olmen (W.N. 82) is een van de luchtafweerbatterijen, die tijdens de tweede wereldoorlog in de regio IJmuiden door de Duitsers is aangelegd. In dit boek beschrijft Hansje Bunker de werking van de Duitse luchtafweer zoals die ook voor batterij Olmen van toepassing zou kunnen zijn.

Het boek telt: 80 pagina's / 50 foto's / 10 tekeningen / 1 situatie schets, helaas is dit boek uitverkocht.

Batterij Olmen.
Uitgave: Hansje Bunker, Auteur: Hans Hoevens, Tekeningen: Ruud Pols.

 

   . De Wachter tussen de Pieren, Kustfort IJmuiden

De Wachter tussen de Pieren, Kustfort IJmuidenUitgave van de Historische werkgroep die de geschiedenis van het Forteiland in de begin jaren uit de doeken doet.
De verhalen zijn te verdelen in drie onderwerpen; De beknopte historie van het Fort, de techniek van de kanonnen en de bepantsering en soldatenverhalen. Het bevat 64 pagina’s met 57 afbeeldingen met foto’s van het fort en de gelegerde soldaten aangevuld met geïllustreerde tekeningen van het geschut in de pantserkazemat en de geschutskoepel.

Het boek telt: 64 pagina's  / 28 foto's  / 27 tekeningen / 3 kaarten  / prijs: € 8,=.
Verkoop via de plaatselijke boekhandel, bij een rondleiding op het Forteiland of telefonisch bij dhr.
H.Haver tel: 0255-530584

De Wachter tussen de Pieren, Kustfort IJmuiden, ISBN 90-6455-402-1
Uitgave: Werkgroep Historisch Onderzoek Forteiland IJmuiden, Uitgever: Pirola, Auteurs: Henk Tol & Ger van der Burg.

 

   . Luister, het Fort Vertelt

'Luister, het Fort vertelt' is de opvolger van 'De wachter tussen de pieren', het eerste boekje van de werkgroep dat in augustus vorig jaar verscheen. "Voor dit nieuwe boekje hebben wij bijna veertig inmiddels hoogbejaarde ex-militairen, hun familieleden en andere betrokkenen geïnterviewd", vertelt medeauteur en werkgroeplid Henk Haver. Naast de verhalen en de foto's staan in 'Luister, het Fort vertelt' ook formulieren, tekeningen, pasjes, brieven en krantenknipsels afgebeeld, zoals een bericht uit de IJmuider Courant van 1940 over schietoefeningen van het kustgeschut.

Het boek telt: 80 pagina's  / - foto's  / - tekeningen / - kaarten  / prijs: € 9,=
Verkoop via de plaatselijke boekhandel, bij een rondleiding op het Forteiland of telefonisch bij dhr.
H.Haver tel: 0255-530584

Luister het Fort Vertelt, ISBN 90 6455 4218
Uitgave: Werkgroep Historisch Onderzoek Forteiland IJmuiden, Uitgever: nb, Auteurs: Ton Kalkman & Henk Haver.

 

   . De schnell- en raumboot bunker in IJmuiden.

De schnell- en raumbootbunkers in IJmuidenEen onderzoek oor Henk T.B. Rebel voor de stichting 'Crash Research in Aviation Society Holland 40-45'.
Door de toenemende dreiging uit de lucht besloot men tot de bouw van bomvrije onderzeebootbunkers. Tijdens de bouw van de vijf U-bootbunkers aan de franse kust werden er ook onderkomens ontworpen om er S-boten en R-boten te laten afmeren.

Het boek telt: 54 pagina's  / - foto's  / - tekeningen / - kaarten  / prijs: € 12,50,=
Verkoop v
ia stichting Crash

Uitgave: stichting Crash / Henk T.B. Rebel