Daliena's Cattery

FOKPLAN

update: 6 februari 2015

please click flag for short english version

english

 

     

Daliena's Catlijntje, Davine en Gazpachov, hier nog in Spanje

 

Hieronder volgt een korte beschrijving van mijn fokplan en de huisvesting van mijn dieren. Mocht u interesse hebben in het aanschaffen van een Daliena Rusje, neem dan alstublieft even de tijd om dit te lezen.

 vanaf juli 2014 zijn wij te vinden in Kimswerd, Friesland

Homepage:

mijn naam is Tineke Hofma

 Bijna 30 jaar, woon ik al temidden, en ben hevig ge´nteresseerd in alles wat er maar speelt rondom de schitterende kat genaamd: 

DE BLAUWE RUS! 

In 1996 ben ik begonnen met het fokken van deze prachtige creaturen. Na bestudering van de verschillende types, heb ik besloten welk fokplan te volgen. Alle katten van wisselende families welke ik nodig had voor mijn cattery, heb ik verzameld in de loop der jaren. Ik probeer zo veel mogelijk te weten te komen over de voorouders van mijn fokdieren vˇˇr dat ik ze gebruik in mijn fokprogramma. Mijn eerste keus is derhalve ook altijd voor gezondheid en karakter!

Mijn voorkeur gaat uit naar de robuuste engelse Blauwe Rus met zijn "Russian Look", hoge oorstand en zijn sto´cijnse karakter. Voor de verscheidenheid van genen, en ook om sommige standaard details te verbeteren heb ik ook een aantal, zorgvuldig uitgekozen, amerikaanse Blauwe Russen  gebruikt om dit te bewerkstelligen (korter en lichtere vacht, rechtere neus, bredere ooraanzet en eleganter van belijning) om zo, de in mijn ogen, perfecte mix te creŰren. 

 

Cava met een jonge Gazpacho, een heerlijke combinatie

 

 Nu ben ik, na invoering van Azreal Serafin uit compleet australische lijnen, weer terug waar ik begon: een traditionele, natuurlijke, medium gebouwde kat die niet in het oog springt door extremiteiten maar juist door een soberheid waarbij je de schoonheid pas echt ziet wanneer je de tijd neemt om even goed te kijken. Het eerste wat m.i. hoort op te vallen is de rust en zekerheid die uit de prachtige groene ogen straalt. Een elegante kat, hoog op de benen, met een vachtstructuur welke geen ander kattenras bezit: het is als pluche; super zacht, vol en dubbel. Het uiteinde van het haar bevat geen pigment waardoor de kat zilver oplicht in het (zon)licht. De rest van het haar is middelblauw. De grote oren zijn breed aan de basis en staan verticaal op de kop, wat DE specifieke look geeft tesamen met de zwoele blik in de amandelvormige wijd geplaatste groene ogen, en de volle snorhaarkussens. Nog een opvallend iets aan de verschijning van de Rus is de, zogenaamde convexe hoek, waar de lijn van het voorhoofd over gaat in de lijn van de neus ten hoogte van de ogen. Het mooiste is als deze beide lijnen even lang zijn of de neuslijn iets korter. De neuslijn is recht of met een nauwelijks zichtbare lichte glooiing. De kop hoort niet zo lang te zijn als bij een Siamees, maar het snuitje hoort een korte wig te zijn: afstand van neuspunt tot pupil is net zo lang als afstand van pupil tot ooraanzet. De lijn van het puntje van de neus tot het puntje van de kin hoort verticaal te zijn: een sterke kin. Mooi vind ik zelf nog wanneer ze een zilveren snoetje en zilveren voetjes hebben. Ook wanneer het licht daar niet op schijnt. Het lichaam is lang en gespierd. De staart in balans tot het lichaam. Een natuurlijk dier dat alles in huis heeft om hoog en gecontroleerd te springen, en een lang en gezond katwaardig leven te leiden. Ik fok mijn Daliena Rusjes volgens de FIFÚ-standaard!!!

 

Een Daliena's nestje showt het Daliena karakter

 

Zoals u kunt zien op de foto's op deze site, is zo'n Daliena Blauwe Rus, een erg gemakkelijke kat, vol van zelfvertrouwen en niet snel in stress. Het is een gezinskat; trouw, en heel erg gesteld op zijn eigen mens(en). Toch vinden de meeste Daliena's het prettig als u hen komt bewonderen op een katten-show, waar zij meestal de aandacht trekken door hun super relaxte houding tesamen met hun, altijd lieve, maar daarom niet verkeerd te begrijpen licht aristocratische "air"....

 

 

DE HUISVESTING

 van... 

Makkinga/

Friesland

 

 

 

 

 

via...

Comares/

Andalucia

  

 

en...

Alcanar/

Catalunya

terug naar huis...

Kimswerd/

Friesland

 

"Daliena" is het russische woord voor "vallei". Ik ben in 2006 met mijn Cattery verhuisd van de Friese Tjongervallei, naar een heuveltop met spectaculair uitzicht over de wijdse vallei van Benamargosa, toen naar een heuvel nabij Alcanar ( Tarragona ) om vervolgens thuis terug te komen: eindelijk een eigen huis in Friesland! Het reizen is over.

 

 

 Ik probeer zo veel mogelijk een natuurlijke situatie na te bootsen. Ook door uitsluitend 1 klein familiegroepje poezen te houden, dus er komt nooit een poes van buiten mijn cattery. Dit houdt de onderlinge hiarchie zoals die hoort te zijn: moeder/zus, dochter, kleindochter. Complete balans in de onderlinge verstandhoudingen. DE absolute basis voor een evenwichtige kat voor de rest van zijn leven.

 

Great International Premior Daliena's Piotr (14 jaar, november 2010)

Piotr is rustig ingeslapen op 4 juli 2011 op ruim 15 jarige leeftijd. Lichamelijk was hij nog prima in orde, maar geestelijk was het op. Ik mis mijn grote kerel nog iedere dag.

 

 

De volle katers hebben hun eigen verblijven ( zie ook "mijn dekkaters" ) afgezonderd van de rest waardoor er ook geen onrust onstaat. Precies zoals dat in de natuur ook zou gebeuren. Langzaam worden de jonge katers met dat verblijf vertrouwd gemaakt. Natuurlijk ben ik heel vaak in dat ruime katerverblijf en hebben ze contact door de tralies met de anderen. De oudere poezen blijven, als dat maar even kan, deel uit maken van de meidengroep. Zij hebben allemaal hun eigen functie binnen het geheel. Ik creŰer zo rust en stabiliteit. Een stabiele onbezorgde jeugd, opgroeiend in de woonkamer (!) te midden van het dagelijkse huiselijke leven inclusief hond(en), is de kroon op de, zo belangrijke, basis.

 

 

 

 

 

u kunt een berichtje in mijn gastenboek achterlaten:

gastenboek

Gastenboek

Liefs,

tineke@daliena.eu 

 

U kunt de andere pagina's bekijken door op de foto te klikken. Homepage volgt hieronder...

mijn dekkaters

mijn poezen

show-news

Nadja's pagina

my studcats

my queens

show-news

Nadja's page
my kittens Perro de Agua Espa˝ol

kitten-wens

Comares

mijn fokplan  

Perro de Agua Espa˝ol

kitten-wens!!!

Comares

 

back to the top

 klik op de foto om terug te gaan naar het begin