Uitleg (W)Acars ontvangen met een scanner

Voor het ontvangen van ACARS op je scanner heb je de volgende frequentie's nodig:

131.7250: de primaire frequentie voor Europa

131.5250: de secundaire frequentie voor Europa

131.8250: wordt oa door de SAS, Finnair en Easyjet veel gebruikt

136.7500: wordt oa door de KLM en Lufthansa veel gebruikt

136.9000: een gebruikte frequentie in Europa

136.9250: een gebruikte frequentie in Europa

Vervolgens sluit je je scanner aan op je computer, dat kan via de koptelefoonuitgang of scanner line-out van je scanner naar de line-in of de microfooningang op de computer, pas wel op met de microfooningang met je volume.

Het verbinden kan met een gewone audio kabeltje met meestal een 3,5 mm plugje.

Kijk op de computer (dat kan met dubbelklikken op het luidsprekertje in de taakbalk of bij je configuratiescherm op geluiden en audioapparaten) of de line-in is ingeschakeld of als je de microfooningang gebruikt of de microfoon is ingeschakeld. De schuifbalk moet ongeveer in het midden staan.

Gebruik niet Wacars om de data van de scanner te decoderen, ik adviseer daarvoor Airnav Acars Decoder of AcarsD

Zelf gebruik ik AcarsD, omdat dit een gratis programma is.

Om te beginnen om te kijken of alles werkt, zet de scanner op 131.7250 (daar komt de meeste data op) zet de squelch helemaal open, zodat je continu ruis hebt, als het goed is komt dan de eerste data binnen in Airnav of AcarsD, zo niet, probeer wat met die bovengenoemde Sounddriver, en/of probeer wat met de volume van de scanner.

Voortaan altijd eerst Airnav Acars Decoder of AcarsD, dan Posfix en dan Wacars opstarten.

Als je Airnav Acars Decoder dus aan hebt staan hoef je eigenlijk nog maar 1 ding te doen en dat is in het menu "file" bij options kijken of er een vinkje staat voor "Log Everything to File". Die kan je het best uitzetten, want de logfunctie van Airnav is vrij waardeloos, die van Wacars is het beste en als Airnav ook nog eens dingen gaat opslaan is het toch alleen maar dubbel op en kost alleen maar ruimte. (en dat kan flink oplopen met een dagje acarsen)

In de map van AcarsD staat een icoontje met configuratie-instellingen, als je die opent met kladblok dan moet je bijna helemaal naar beneden scrollen dan kom je een gedeelte tegen waar DDE server staat daar moet je alleen 1 regeltje veranderen.
Zo ziet het regeltje bij mij er uit:
[DDE Section]

# Start acarsd as DDE server to connect with other DDEClients?
# Simply provide servername and topic separated with ','.
# For example: SkySpy,ACARS
StartDDEServer ACARSD,ACARS <------- dit is het regeltje wat aanpast moet worden.

Als je AcarsD hebt opgestart moet je mischien onder de Knop DDE, Wacars mode aanvinken, als er tenminste geen goede data van je scanner naar je computer gaat.


Dan Posfix, Posfix logt niks, dat scheelt al. Als je posfix opstart moet je de volgende dingen doen:
1. In het menu "DDE Source" moet je AirNav ACARS Decoder of AcarsD kiezen.

Het kan zijn dat als je SkySpy/AcarsD aangevinkt hebt, dat Posfix een foutmelding geeft dat de DDE source niet draait, dat komt omdat je alleen AcarsD hebt draaien en niet SkySpy, de oplossing hiervoor is om AcarsD bij "other" in te voeren.

In het menu DDE, klik op Settings

En vul dit in:

2. In het menu "Options" Reformat Oceanic en Expand waypoints aanzetten. Dan krijg je de volledigste informatie. En eventueel Beep aanvinken, bij beep krijg je een geluidje als er weer een nieuw vliegtuigje op de kaart geplot wordt. ( posfix gebruikt daarvoor een standaard windows-geluidje, kan wat verwarrend zijn in het begin omdat dat geluidje net het geluidje kan zijn wat op jouw pc als geluidje voor een windows-foutmelding gebruikt wordt). Geluidje werkt ook niet altijd, soms wel, soms niet. Beetje jammer.


3. In het menu "map" moet je map settings kiezen en kan je de kaarten gaan kiezen. Ik gebruik deze kaart: http://www.posfix.co.uk/Zips/NWEurope.ZIP Dat is de grootste voorgemaakte kaart. Je kan op internet wel meer kaarten vinden, maar die zijn niet zo nauwkeurig en worden er dus vliegtuigen op plekken geplot, terwijl ze eigenlijk kilometers verderop vliegen...
Je moet ook net als bij Wacars de bereiken van de kaart invoeren, alleen bij Posfix moet je er 3 nullen bij zetten steeds voor de komma, zodat er dus eigenlijk bij 14 graden 14000 graden staat. Voor de kaart van hierboven zijn de bereiken N60000,000 S45000,000 W-14000,000 E15000,000
Je kan bij Posfix 3 kaarten instellen, als je coordinaten hebt ingevoerd of hebt gewijzigd altijd op "Save Settings" klikken en Posfix opnieuw opstarten.

Posfix maakt gebruik van de Wacars aircraft.wdf en routes.wdf files voor de aircraft informatie (linkermuisknop voor de vluchtinfo, en rechter voor toestelinfo).

 

Voordat je Wacars opstart eerst moet je in de Windows hoofddirectory (bijv. C:/Windows) de file "wacars.ini" zoeken en openen en direct onder [System] de volgende regels erbij zetten:

Server=POSFIX
Topic=ACARS
Item=LiveData

En dan gewoon opslaan.


En dan alleen nog Wacars opstarten. Wacars combineert nu alles van Airnav of AcarsD en Posfix en logt het netjes. Voor de kaartfunctie van Wacars hoef je het in ieder geval niet te doen, want die van Posfix is veel beter, die geeft ook waypoints aan en je kan er ook op klikken (linkermuisknop voor de vluchtinfo, en rechter voor toestelinfo).
Het laatste wat je nog moet doen is bij Wacars in het menu "File" even zorgen dat hij op "Use link to DDE server" staat.

Vervolgens moet je onder "Options" alle Expand functie's aanvinken, alle Log functie's aanvinken behalve "Log only known aircrafts", En onderaan bij Error checking No checking aanvinken.

 

Start de programma's in de juiste volgorde op:

1) DDE source (Airnav Acars Decoder or AcarsD)
2) POSFIX
3) WACARS

Als je deze volgorde niet aanhoudt zal Posfix of Wacars een melding geven dat er geen DDE server is, zorg er ook voor dat jouw DDE source is outputting data in "Airmaster Mode"