HOME        WIJNPAGE        WIJNMAKEN 1        WIJNMAKEN 2        LAATSTE WIJNEN        WOORDENLIJST        DRUIVEN    

 

Mijn Wijn Recepten
2 Druif Boskoop
kleur wijn          : rood                hoeveelheid                 :  15 liter
soort gisting      : pulp                 gistsoort                     :  Maxiferma van Brau Meister
starter              : ja                     hoeveelheid suiker      :  1000 gram
pecto enzymen   : nee                  Rohament P                 :  ja

15 - 18 kg druiven van het ras Boskoop kneuzen en in een vat doen met Rohament P.
Na het toevoegen van de starter gewoon laten gisten, stopt de gisting dan  dagelijks doorroeren met
wat suiker - duurt totaal 10 dagen. [ bedoeling is kleur vrij te laten komen ]
Uitpersen of met een zeef het sap er uit halen en in een 15 Literfles doen.
Resterende suiker opkoken met evenveel water en na het afkoelen toevoegen.
Fles uiteindelijk aanvullen met water of suikerstroop en uit laten gisten - wordt dan wel een droge wijn.
Door te meten heeft men meer controle op het eindresultaat  - zeker op de zuurgraad.

3 Appel - veelvrucht 
kleur wijn         : rosť            hoeveelheid                 : 10 Liter
soort gisting     : pulp            gistsoort                      : Maxiferma van Brau Meister
starter             : ja                hoeveelheid suiker       : 1750 gram
pecto enzymen : ja                Rohament P                  : ja
4 Sinasappel
kleur wijn         : wit              hoeveelheid               : 10 liter
soort gisting     : sap              gistsoort                    : Maxiferma van Brau Meister
starter             : ja                hoeveelheid suiker     : 2700 gram
pecto enzymen : ja                 Rohament P                : nee
5 Veelvrucht  -  deze naam is voor mezelf om zo te weten dat ik allerlei fruit heb gebruikt.
kleur wijn         : rood               hoeveelheid                : 10 liter
soort gisting     : pulp                gistsoort                    : Maxiferma van Brau Meister - heb ik lange tijd gebruikt.
starter             : ja                    hoeveelheid suiker     : 2100 gram
pecto enzymen : ja                    Rohament P                : ja
6 Framboos - Jostabes   Jostabes is een kruising tussen zwarte bes en kruisbes.
kleur wijn           : rood                hoeveelheid                    : 10 liter
soort gisting       : pulp                 gistsoort                        : Maxiferma van Brau Meister
starter               : ja                    hoeveelheid suiker          : 1600 gram
pecto enzymen   : ja                     Rohament P                     : nee

  500 gram jostabessen
  500 gram zwarte bes
  500 gram bramen
1000 gram framboos
1000 gram rode bessen
    15 gram neerslagkalk
De hoeveelheid suiker is afhankelijk van de in de vrucht aanwezige suikers en het te bereiken alc. %.

7 Kruisbessen  - een vrucht die zeer geschikt is voor wijn maar een typische smaak achter laat.
kleur wijn         : wit                hoeveelheid                     : 10 liter
soort gisting     : pulp               gistsoort                         : Steinberg van Kitzinger
starter             : ja                  hoeveelheid suiker           : 1500 gram
pecto enzymen : ja                   Rohament P                     : ja

8 Boskoop - vlierbes   - Boskoop is het druivenras dat meestal bij iedereen thuis groeit.
kleur wijn             : rood                hoeveelheid            : 10 liter
soort gisting         : pulp                 gistsoort                : Maxiferma van Brau Meister
starter                 : ja                    hoeveelheid suiker  : 1500 gram
pecto enzymen      : ja                    Rohament P             : ja

   10 kg druiven van de Boskoop - zonder de stelen
750 gram vlierbessen - 30 minuten zacht laten koken met 1,5 liter water
Druiven zo veel mogelijk kneuzen.
Na de pulpgisting sap scheiden met pers of zeef en overbrengen in 10 liter fles
Resterende suiker opkoken met water en na afkoelen toevoegen.
Daarna de fles aanvullen met water tot 10 liter.
Zie eerder recept 2 - Druif Boskoop

9 Boskoop - bosbes  -  echte bosbessen geplukt in de natuur
kleur wijn            : rood                    hoeveelheid            : 10 liter
soort gisting        : pulp                     gistsoort                 : Maxiferma van Brau Meister
starter                : ja                         hoeveelheid suiker  : 1250 gram
pecto enzymen    : ja                         Rohament P             : ja

10 kg druiven zonder stelen - geen grote stelen
  1 kg bosbessen
Druiven zo veel mogelijk kneuzen.
Bosbessen 1 of 2 keer afkoken op laag vuur - je staat verstelt van de kleur die er uit komt
Volg dezelfde manier als de eerder genoemde Druif Boskoop - recept 2.
Ik kan niet genoeg herhalen : meten is weten ! 
'n Droge of zoete wijn met veel of weinig alcohol heb je zelf in de hand.
10 Boskoop - wit
Sinds ik een [ zelfgemaakte ] wijnpers bezit is dit mijn favoriete wijn ]
kleur wijn            : wit                 hoeveelheid                : 15 liter
soort gisting         : sap                gistsoort                     : Steinberg van Kitzinger
starter                 : ja                   hoeveelheid suiker      :  1900 gram
pecto enzymen     : ja                   Rohament P                  : nee

10 liter geperst sap van Boskoops Glorie
  1 theelepel lichte tannine
10 gram neerslagkalk
Gisting gebeurt direct in de 15 literfles - schuimt meestal enorm dus eerst uit laten gisten.
De suiker opkoken met 2,5 liter water en na afkoelen in meerdere keren toevoegen.
De gisting laten stoppen als er nog wat restsuiker in zit vind ik het lekkerst.
In 2005 ga ik kijken wat het resultaat is van eikenhouten krullen mee laten trekken.

11 Rabarber - kruisbessen
Rabarber die bevroren is geweest is erg gemakkelijk van zijn sap te ontdoen.                                    
kleur wijn            : wit                hoeveelheid                : 10 liter
soort gisting        : pulp               gistsoort                    : Steinberg van Kitzinger
starter                : ja                  hoeveelheid suiker      : 1500 gram
pecto enzymen    :  ja                  Rohament P                 : ja

1700 gram kruisbessen
1700 gram rabarbersap
    15 gram neerslagkalk
1000 gram water + 1 sulfiet tablet
Kruisbessen gaan gemakkelijk spontaan gisten daarom de sulfiet, zie eerdere kruisbessen recepten.
Na de pulpgisting de fles aanvullen met water tot 10 Liter.
Dit is een lichte wijn die in de zomer erg lekker is en kan op de fles gaan mousseren.
Rabarber bevat veel zuur dus zeker hier zeg ik weer : meten !                                                       

12 Vogelkers wijn
Deze wijn was zo donker dat ik hem gebruik om te lichte rode wijn bij te kleuren.
kleur wijn           : zeer donker        hoeveelheid            : 10 liter
soort gisting       : pulp                     gistsoort                : All purpose van Brau Meister
starter               : ja                        hoeveelheid suiker  : 1700 gram
pecto enzymen    : ja                         Rohament P            : ja

3500 gram vogelkers - zeer rijp en zoet
  800 gram bramen    - mogen gerust achterwege blijven
2000 gram water
De vogelkers heb ik gebruikt vanuit de vriezer en niet opgekookt.
Na de pulpgisting en zeven aanvullen met water tot 10 liter
Deze wijn gaf bij mij een trage en langdurige gisting - de wijn bevat veel tannine                  

14 Frambozen - appel rosť
kleur wijn            : rose            hoeveelheid                : 10 liter
soort gisting        : pulp             gistsoort                    : Berncastler
starter                : ja                hoeveelheid suiker      : 2300 gram
pecto enzymen    : ja                 Rohament P                 : ja

3000 gram sap van renetten - zuurgraad 12 gram per liter
2000 gram frambozen - zijn duur maar uit eigen tuin niet
een beetje lichte tannine - ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid
Ik pas een pulpgisting toe van 5 dagen omdat alle fruit vergaat en zeef het door fijne zeef of kaasdoek.
De suiker kook ik met 2 liter water en voeg het in 2 keer toe.
Licht gekoeld is deze wijn in de zomer echt lekker met een goed frambozen aroma.
Ook deze wijn staat bij mij een jaar voor ik bottel.

15 Aardbeien rosť
Deze maakte ik omdat ik veel te veel aardbeien uit mijn tuin haalde in 2005.
Het aroma is veel minder dan de sterke framboos maar na een jaar zien we dat dan wel weer.
kleur wijn             : rosť                hoeveelheid            : 10 liter
soort gisting         : pulp                 gistsoort                : Berncastler                                                       
starter                 : ja                    hoeveelheid suiker  : 2200 gram
pecto enzymen     : ja                     Rohament P             : ja

5000 gram aardbeien - zo rijp mogelijk geplukt
  500 gram rode bessen - voor mijn eerste brouwsel gebruikte ik 1000 gram
  500 gram frambozen   - in mijn eerste brouwsel gingen geen frambozen
    10 gram neerslagkalk
een beetje lichte tannine - zie recept 14
Ook deze pulp heeft maar 5 dagen gegist.
Bij meting van het zuur moest ik 10 gram neerslagkalk toevoegen.
Het eind SG is 1000 en de alcohol 12 % , ook  recept no. 14 was zo.

13 Peer - appel
kleur wijn            : wit            hoeveelheid                : 10 liter
soort gisting        : sap            gistsoort                     : Berncastler
starter                : ja               hoeveelheid suiker      : 1600 gram
pecto enzymen    : ja               Rohament P                 : nee

4,5 liter perensap - kan erg zoet zijn
1,5 liter appelsap  - is bij mij van Renetten en erg zuur - 12 gram per liter
gistvoedingszout volgens de verpakking
 15 gram zuur extra toegevoegd omdat een peer weinig zuur bevat
Toch blijf ik zeuren om het totale sap altijd te meten op zuur.
De suiker kook ik  met ruim water en doe deze afgekoeld zijnde nooit in een keer er bij.
Soms kan er zoveel schuim ontstaan dat het door het waterslot gaat.
Deze wijn heeft een lekker peren aroma en moet je zeker enkele flessen van wegleggen.
Sap win ik zelf met een sapcentrifuge - gaat uitstekend en is goed te bewaren in de diepvries
in pakken van vruchtendrank of appelsap.

2500 gram kruisbessen - niet te rijp
1000 gram blanke rozijnen - bezitten veel suiker
een beetje lichte tannine - volgens verpakking [ ik neem ook wel eens de helft van de aangegeven hoeveelheid ]
De rozijnen enkele keren wassen en 24 uur laten weken waarna ze met de staafmixer fijn gemaakt worden.
De kruisbessen komen bij mij uit de vriezer en gaan dan het gistingsvat in.
Ik doe er direct sulfiet bij omdat de kruisbes snel spontaan wil gaan gisten.
Sulfiet maakt de wilde gist dood zodat ik er de gist aan kan toevoegen die ik wil.
Na de pulpgisting de fles aanvullen met water en suikerstroop tot 10 liter.

1200 gram frambozen
1700 gram rode bessen
1200 gram bramen
 250 gram bosbessen - echte uit de natuur
1500 gram sap van perziken - overgehouden van een groot blik.
    15 gram neerslagkalk
Bij het voor de eerste keer afhevelen aangevuld met 1 liter vogelkers wijn - deze wijn geeft veel kleur en tannine.
Als je zoveel fruit van jezelf hebt pak je gemakkelijk wat meer.

7 Liter sap van appelsientje - zonder vruchtvlees. [ bevat 8,5 gram zuur per liter  en het SG was 1040 }
de geraspte schil van 1 grote sinasappel - niet het wit
Bij mij was het een wijn die na 2 jaar op likeur geleek, SG was 1012 en alcohol was 16 %
Door het hoge alcohol percentage was deze wijn jaren goed te bewaren.
Deze wijn is het proberen zeker waard.

3500 gram appelsap
1500 gram bramen - zelf gekweekte [ wilde braam heeft meer smaak en kleur ]
 750 gram framboos
 Licht gekoeld lekker te drinken in de zomer.
Mijn advies : laat alle wijnen een jaar in het vat zitten voordat je gaat bottelen.   
Wel regelmatig overhevelen.

   


NAAR BOVEN

    

Nawoord :
Ik maak sinds 1984 wijn en heb alle gegevens van alle wijnen nog op papier staan.
Ik weet ook nog precies hoe een bepaalde wijn smaakte maar het namaken van een bepaalde lekkere wijn
valt vaak nog niet mee en valt altijd net iets anders uit.
Opnieuw ben ik begonnen met het opslaan van enkele flessen wijn van ieder brouwsel.
Veel soorten gist heb ik uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat ze eigenlijk weinig verschillen.
Vaak gebruik ik neutrale gist die maar 13 of 15 % alcohol kan bereiken.
Wel is er groot verschil tussen bijvoorbeeld een Duitse en een Bordeauxgist.
Ook het soort fruit in combinatie met het type gist geeft verschillend resultaat.
Een droge of zoete wijn met veel of weinig alcohol heb je door te meten zelf in de hand.
Probeer - experimenteer en beleef er plezier aan en dat het dan ook nog lekker is, is mooi meegenomen.
18 Bessen  - rode en witte bessen bevatten beide veel zuur
kleur                    : rood                    hoeveelheid                        : 10 liter
soort gisting         : pulpgisting           gistsoort                            : Bourgogne van Kitzinger
starter                 : ja                         hoeveelheid suiker             : 2100 gram
pecto enzymen     : ja                         Rohament P                        : ja
20 Ananaswijn
kleur                    : wit                        hoeveelheid                    : 10 liter
soort gisting         : sap of pulp            gistsoort                         : Sauterne van Kitzinger
starter                 : ja                          hoeveelheid suiker          : 2700 gram
pecto enzymen       : ja                         Rohament P                     : ja

3000 gram ananassap - zijn ongeveer 4 vruchten  - dus of klein snijden of sap maken.
2000 gram eigen appelsap - of ongeveer 3 kg appels
3 gepelde bananen klein snijden en een half uurtje koken - het kooknat gebruiken
tannine - halve hoeveelheid van de verpakking
wat extra gistvoedingszout
Bij sapgisting de suiker opkoken met water en na afkoelen toevoegen - niet in een keer [ schuimvorming]
Bij mij heeft deze wijn meestal rond 14 % alc, wil men minder alcohol dan minder suiker gebruiken.
Sommige wijnen smaken beter met een tikkeltje meer alcohol.

1000 gram zwarte bessen
2500 gram rode bessen
  150 gram vlierbessen of bosbessen
   4 bananen 25 minuten koken met 1 liter water - vocht gebruiken.
Alle fruit kneuzen, pecto enzymen en Rohament P toevoegen en 24 uur laten staan. 
Starter toevoegen en 10 dagen pulp gisten - zie recept 2
Hierna zeven en in een 10 liter fles doen met de suikerstroop.
Deze is gekookt met een dubbele hoeveelheid water en is inmiddels afgekoeld.
Fles uiteindelijk aanvullen met water.

19 Perzikenwijn  - zijn ze goed rijp geplukt dan kunnen ze een lekker aroma hebben.
kleur                    : wit                        hoeveelheid                        : 15 liter
soort gisting         : pulpgisting            gistsoort                             : Tokayer van Kitzinger
starter                 : ja                          hoeveelheid suiker              : 3250 gram
pecto enzymen     : ja                          Rohament P                         : ja   

7500 gram perziken - ontpitten en invriezen - na ontdooien rode vel verwijderen.
5000 gram heet water
sulfiettablet
Perziken in gistingsvat doen en overgieten met kokend water.
Wat door roeren en na afkoelen sulfiet - pecto en rohament P toevoegen.
5 dagen laten pulp gisten en dagelijks 2 x roeren en indien nodig suiker toevoegen.
Ik laat de pulp altijd gisten bij 24 - 25 oC en dan werkt ook de pecto en Roh. P het beste.
Zeven en eventueel door kaasdoek - opgevangen vocht in fles doen.
De inmiddels gekookte en afgekoelde suikerstroop toevoegen - maar niet in een keer. [schuimvorming]
Het geheel uit laten gisten en dan zal het SG 995 zijn en 12 % alcohol bevatten.
De zuurgraad is dan ongeveer 6.1 - niet alle perziken zijn hetzelfde.
Ook kan men voor het bottelen nog on-vergistbare suiker toevoegen.

16 Rozenbottelwijn - rozenbottels zijn gratis maar je mag ze niet altijd zo maar plukken.
kleur                    : wit - niet echt        hoeveelheid                : 10 liter
soort gisting         : pulpgisting             gistsoort                     : Tokayer van Kitzinger
starter                 : ja                           hoeveelheid suiker      : 1600 gram
pecto enzymen      : ja                           Rohament P                  : ja

3750 gram grote rijpe sappige rozenbottels - er zijn zeer veel soorten
3000 gram kokend water
gistvoedingszout volgens de verpakking
1 theelepel citroenzuur
eventueel 1 of 2 liter zelf gemaakt appelsap - wel rekening houden met het zuur.
Rozenbottels laat ik ontdooien uit de diepvries in mijn gistingsvat.
Als je kokend water er op giet komen alle pitten bovendrijven die je er zo af kunt scheppen.
Na afkoeling 24 uur warm laten staan met pecto enzymen en Roh. P.
Dan de starter toevoegen en dagelijks roeren met wat suiker.
Na 10 dagen zeven en in een 10 liter fles doen met de opgekookte suiker.
Fles aanvullen met water - zuur meten is eigenlijk bij deze soort wijnen onmisbaar.

17 Vlierbessenwijn - ook gratis maar er zijn minder goede soorten met een vieze smaak dus proef eerst.
kleur                 : rood                        hoeveelheid                    : 10 liter
soort gisting      : pulpgisting               gistsoort                        : Bourgogne van Kitzinger            
starter              : ja                             hoeveelheid suiker         : 2250 gram
pecto enzymen   : ja                            Rohament P                     : ja

3000 gram vlierbessen
1500 gram appelsap - zelf gemaakt !
3000 gram water
De vlierbessen ontdooien - stampen en koken met het water
Af laten koelen en sulfiet er bij doen om de wilde gist te vernietigen.
Na 24 uur de starter toevoegen en laten gisten maar.
Dagelijks 2 x roeren en wat suiker toevoegen - ik noem dit de gist voeden.
Na 10 dagen door zeef of kaasdoek doen en in 10 literfles.
Fles aanvullen met suikerstroop en water tot 10 liter.
Ik hou altijd een beetje ruimte in de fles als ik schuimvorming verwacht.
Deze wijn moet je minstens 2 jaar laten rijpen en dan liefst op de fles ook nog een jaartje.
Vlierbessen bezitten zeer veel tannine en deze wijn wordt zachter als ze ouder wordt.

                                                                          
                                                                                      

Eerst een korte toelichting achter mijn wijnmaken.  

a - Fruit heb ik bijna allemaal uit  mijn eigen tuin in alle soorten.
b - Ik heb het al eerder gezegd van water kun je geen wijn maken, gebruik voldoende fruit.
c - Meet altijd het zuur in de vruchten of de pulp, te veel of te weinig zuur geeft een teleurstellende wijn.
     Een droge of een zoete wijn met veel of weinig alcohol heb je zelf in de hand.
d - Te veel zuur kan men neutraliseren met neerslagkalk maar niet onbeperkt, te veel krijt geeft 'n nare smaak.
e - Experimenteer gerust met allerlei soorten fruit door elkaar, je zal verstelt staan van de smaak.
f - Sommige vruchten hebben een erg sterke aroma  o.a. framboos - zwarte bes.
     Appelsap - wel zelf gemaakt - kan overal bij gebruikt worden als aanvulling van fruit.
g - 'n Rode wijn kan wel eens te licht van kleur zijn, gebruik dan sterk kleurende vruchten er bij.
      Zwarte bessen - vlierbessen - bramen - bosbessen en vogelkers geven extra kleur bij 1 of 2 keer afkoken.
h - Drink niet alles meteen op maar probeer eens wat flessen 1 of 2 jaar te laten liggen maar
      ......... bottel niet te vroeg, bij mij staan alle wijnen  minstens een jaar.
i  - Ik gebruik bijna altijd een starter die ik maak met zelfgemaakt appelsap uit de vriezer.

Starter :
500 cc appelsap + 50 tot 100 gram suiker tegen de kook aan brengen.
4 gram gistvoedingszout + vit B + vit C bij de lauwe vloeistof doen
1,5 gram gist [30 minuten geweekt in 10 delen lauw water] toevoegen en de fles afsluiten met dikke prop watten.
24 - 48 uur op een warme plaats wegzetten en dagelijks enkele keren goed schudden.

Pulpgisting duurt bij mij meestal 8 - 10 dagen, 2 x daags roer ik  wat suiker door de pulp
om de gisting op gang te houden als de suiker uit de vruchten al vergist is.

1 Kruisbessen - dadel
kleur wijn         :  wit                hoeveelheid              : 10 liter
soort gisting     : pulp                gistsoort                  : Maxiferma van Brau Meister
starter             : ja                    hoeveelheid suiker   : 1900 gram
pecto enzymen  : ja                   Rohament P              : ja

2750 gram kruisbessen - niet al te rijp
1800 gram dadels zonder pit - je loopt wel eens ergens tegen aan.
2000 gram water + 1 sulfiet tablet - kruisbessen gaan gemakkelijk spontaan gisten.
Na de pulpgisting zeven en de fles aanvullen met water tot 10 liter.
Het lekkerst als je de gisting stopt bij  SG van 1000 - is natuurlijk een kwestie van smaak.