homeknop     vietnamknop     verslagknop     fotosknop    

Hoe laat is het in

kaart_vietnam

HET LAND VIETNAM

Oppervlakte : 329.566km² (ca. 8x Nederland)
Ligging : Azië, grenzend aan China, Laos en Cambodja
Hoofdstad : Hanoi
Inwoners : meer dan 92 miljoen (2013)
Taal : Vietnamees
Staatsvorm : Socialistische republiek
Valuta : Dong
Tijdverschil : Winter +6 uur, zomer +5 uur
Voltage : 220 V
Volkslied Vietnam : Tiến Quân Ca

Officieel de Socialistische Republiek Vietnam, is een land in Zuidoost-Azië. Het bevindt zich op het schiereiland Indochina en wordt begrensd door China in het noorden, door de Golf van Tonkin en het daarin gelegen Chinese eiland Hainan in het noordoosten, door de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten, door Cambodja in het zuidwesten en door Laos in het noordwesten. Met meer dan 92 miljoen inwoners behoort Vietnam tot de veertien volkrijkste landen ter wereld. De hoofdstad is het noordelijke Hanoi (Hà Nội) en de grootste stad is het zuidelijke Ho Chi Minhstad (Thành Phố Hồ Chí Minh), het vroegere Saigon. Na meer dan duizend jaar Chinese overheersing, werd Vietnam in de tiende eeuw onafhankelijk. In de daarop volgende eeuwen breidde het land zich in zuidelijke richting uit. In de negentiende eeuw werd Vietnam, samen met buurlanden Laos en Cambodja, gekoloniseerd door Frankrijk. De Fransen verlieten de kolonie na de Eerste Indochinese Oorlog (6 december 1946 tot 1 augustus 1954), waarna Vietnam werd opgedeeld in een communistisch noordelijk deel en een anticommunistisch zuidelijk deel. Deze twee delen vochten door gedurende de Tweede Indochinese Oorlog, beter bekend als de Vietnamoorlog (1957 tot 1975), die uiteindelijk leidde tot een Noord-Vietnamese overwinning en een hereniging van de twee delen. Sinds de hereniging in 1976 is Vietnam een socialistische volksrepubliek. De Communistische Partij van Vietnam heeft als enige politieke partij alle macht in handen, hoewel het land vanaf 1986 door politieke en economische hervormingen steeds meer bij de internationale diplomatie en de wereldeconomie is betrokken.

BEVOLKING/CULTUUR

Het dichtstbevolkt zijn de steden Ho Chi Minh City, Hanoi en Danang en tevens de twee grote delta's die het land kent: de Rode Riverdelta in het noorden en de Mekongdelta in het zuiden. Religie is erg belangrijk voor Vietnamezen in het dagelijkse leven. Ook het bijgeloof, kennis van voortekenen, voorouderverering en de natuurkrachten zijn belangrijk. Vietnamese verontschuldigen zich door te glimlachen, zelden door 'sorry' te zeggen. Ook 'nee' zeggen ze niet graag, ze menen dat dit tot gezichtsverlies leidt. Formuleer uw vragen dus altijd zo dat een positief antwoord mogelijk is. Kritiek in de vorm van een grapje is het meest effectief, directe confrontatie het minst. Niet getrouwd zijn en/of geen kinderen hebben duidt in Vietnamese ogen op een groot ongeluk.2152 Daarom kunt u beter aangeven 'nog niet' getrouwd te zijn, of de waarheid in het midden laten. Het is niet gebruikelijk om een Vietnamese vrouw ter kennismaking of begroeting een hand te geven, een knikje en een glimlach volstaan. In het openbaar zoenen stellen Vietnamezen niet op prijs, evenmin als topless zonnen wat zij als ongepast ervaren. Als je in een pagode wordt uitgenodigd om op de grond te gaan zitten, zorg dan dat jouw voeten nooit naar een Boeddhabeeld wijzen. Vrouwen mogen tevens een monnik nooit aanraken. Vietnamezen zijn erg vriendelijk. Je wordt op straat vaak aangesproken, ze willen dan weten waar je vandaan komt. Vooral door jongeren wordt je aangesproken omdat ze hun Engels in de praktijk willen brengen.

KLIMAAT

In Vietnam is het altijd wel ergens mooi en altijd wel ergens slecht weer. Er is dus geen 'beste' tijd om naar Vietnam te gaan, al bieden maart en december de beste kans op goed weer voor reizen door het hele land. Het noorden kent vier jaargetijden, met warme zomers en koele winters. In de bergen kan het zelfs koud zijn. Hier is de regentijd van juni tot september. Het centrum van het land heeft een soortgelijk klimaat als het zuiden, maar kampt in het najaar soms met slecht weer als gevolg van stormen op zee (half oktober tot half december). De regentijd in het binnenland loopt van september tot december. Het zuiden heeft een tropisch klimaat, het is er dus vaak warm en vochtig met van mei tot november regentijd. De natste tijd is van juni tot september. Kijk voor de actuele temperatuur van jouw bestemming op www.klimaatinfo.nl.

ETEN EN DRINKEN

Het Vietnamese eten smaakt heerlijk en ziet er vaak prachtig uit, met gerechten die in mooie patronen op schalen worden geserveerd.vrouwen op markt Hoewel sommige restaurants maar één of enkele gerechten serveren, biedt de Vietnamese keuken erg veel keuze. De meeste gerechten zijn niet al te scherp van smaak. Het basisgerecht van iedere maaltijd in Vietnam is rijst ('com') of vermicelli ('bun' of noodles) waarbij vis en/of vlees wordt gegeten. Vietnamezen eten ook veel soep ('pho') en stokbrood. Boeddhistische Vietnamezen eten soms vegetarisch, vooral bij volle maan. In de buurt van pagodes zijn vaak prima vegetarische eethuisjes te vinden. De keuze aan dranken is veel beperkter. Aanbevolen dorstlessers zijn: (ijs)thee, (ijs)koffie, limoensap, sinaasappelsap, kokosnootmelk, vruchtenshake's, frisdrank, Vietnamees bier (333, Saigon, Halida, Huda) of buitenlands bier. Wijn is tamelijk duur. Je wordt geadviseerd in restaurants altijd te vragen naar een menukaart met prijzen, dit om teleurstellingen bij het afrekenen te voorkomen. Voornamelijk vis en schaaldieren kunnen in de steden duur zijn, in tegenstelling tot plaatsen aan de kust. 'In de lucht' schrijven is het gebaar om de ober om de rekening te vragen.

GRENSDOCUMENTEN/VISUM

Voor Vietnam heb je een visum nodig en een geldig Nederlands paspoort dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Het paspoort dat je naar de visumdienst stuurt en het paspoort dat je meeneemt op reis dient hetzelfde te zijn! Stuur dus geen bijna verlopen paspoort op naar de visumdienst om daarna een nieuw paspoort mee naar Vietnam te nemen.

TELEFOON/INTERNET

Voor het gebruik van jouw mobiele telefoon tijdens jouw verblijf, kun je het beste bij jouw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. In alle grote steden en ook in de meeste hotels zijn internetvoorzieningen aanwezig. Vrijwel elke bar en elk restaurant biedt haar bezoekers gratis WiFi. Een handige app op je telefoon is Maps.me. Dat is een soort Google maps die zonder databundel werkt. Zo verdwaal je nooit.

VEILIGHEID

Vietnam kent nog weinig criminaliteit, maar uiteraard moet je zich bewust zijn van de mogelijkheid van zakkenrollers in de grote steden en toeristencentra. Je paspoort, geld en andere waardevolle spullen kun je het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Waardevolle sieraden kun je beter thuislaten.

GEZONDHEID

Vaccinaties.
Er zijn geen vaccinaties verplicht, maar over het algemeen worden vaccinaties tegen Hepatitis A en Buiktyfus aangeraden. Neem ruim op tijd contact op met de GGD voor de meest recente informatie of kijk op www.gezondopreis.nl.
Legionella.
Ik adviseer je voor het in gebruik nemen van jouw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die je op deze manier doeltreffend bestrijdt. chr2735

Eten en drinken
In minder hygiënische en warme landen kun je beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat voedsel en water daar soms verontreinigd zijn. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen beperk je het risico:
• eet geen sla en ongeschild fruit en eet alleen voedsel dat goed heet en gaar is
• pas op met schaal- en schelpdieren en niet gepasteuriseerde melk en kaas
• kies een restaurant dat drukbezocht is en waar eten dus nooit lang blijft liggen
• was voor het eten goed jouw handen
• wees voorzichtig met het kopen van voedsel bij stalletjes langs de weg
• gebruik gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes)
• zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt

GELD

De Vietnamese munt is de dong (VND) (voor de actuele koers zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl). In sommige winkels en horecabedrijven kun je ook betalen met Amerikaanse dollars (USD), maar je kunt prima zonder deze munt door Vietnam reizen. In alle toeristencentra kun je makkelijk, veilig en goedkoop pinnen bij zgn. ATM's. Neem bij voorkeur meerdere pasjes mee, zo mogelijk van verschillende rekeningen, zodat je niet in geldnood raakt wanneer een pasje beschadigd of kwijt raakt. Bij banken en hotelrecepties kun je ook contante euro's wisselen. Neem uitsluitende nieuwe, onbeschadigde biljetten mee op reis. Creditcards worden volop geaccepteerd en kunnen tevens worden gebruikt om contant geld mee op te nemen. Let op eventuele extra kosten. Nederlandse banken wisselen geen dong.
Het komt steeds vaker voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. De meeste bankpassen staan tegenwoordig dan ook standaard ingesteld op gebruik BINNEN Europa. Ga je naar Vietnam, dan kan het dus zijn dat je jouw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Informeer ruim voor vertrek bij jouw bank of jouw bankpas geschikt is ('aan' staat) voor pinnen in Vietnam.

PAS JE AAN

Een vakantie in Vietnam betekent andere mensen, andere gewoonten, andere culturen, ander eten, kortom: anders dan thuis. Je dient hier jouw vakantieverwachting op aan te passen. Ook dien je er rekening mee te houden dat het comfort van transport/infrastructuur, verblijf, maaltijden en het klimaat anders zijn dan thuis. Het is belangrijk dat je als reiziger flexibel ingesteld bent. Door je zo goed mogelijk aan te passen aan de lokale gewoonten en gebruiken, zal je jouw vakantie zo optimaal mogelijk beleven.

©Christ Bonneke 2015 webdesign en fotografie                      contactcontact     printprint