Eenvoudige schema's Audio schema's Hoog frequent schema's Schema's om mee te meten Diversen schema's

HF Schema's

AM radio


Wie nog nooit een radio gebouwd heeft moet dat zeker een keertje doen. Je hebt er niet eens een batterij voor nodig. Het is een heel eenvoudig schema dat zelf een onervaren knutselaar kan uitvoeren. Je moet er wel een andere radio voor uit elkaar halen. Anders kom je in een elektronica winkel voor hoge kosten te staan.

De Onderdelen:
Schema

FM zender


Ook leuk om te bouwen is een FM zender, die kun je met een gewone radio dan weer ontvangen. Een soort afluisterzender dus. Alleen kan de hele buurt dan mee luisteren als ze hun radio op de goede frequentie zetten. Het schema is niet zo moeilijk, alleen moet je netjes werken anders heb je kans dat hij niet werkt omdat dit soort schakelingen meestal heel gevoelig zijn voor fouten.

De Onderdelen: Eigenlijk is dit schema nog niet af maar ik kon zo snel geen microfoon versterker vinden. En ik moet nog even uitzoeken hoe je het beste het geluid er op kan krijgen. Maar het komt eraan!

Schema

27MHz zender


Deze zender zend op de band waar ook de afstands bediening van de modelbouw op zit. De zender kan dan ook goed voor afstands bediening gebruikt worden. Het gaat hier om een balansosillator, dat betekend dat de ocillator bestaat uit twee fets. De hele schakeling werkt op 5V waarbij de ocillator al een flink uitgangsvermogen geeft. In het schema moet weer een spoel zelf gewikkeld worden. Ditmaal op een spoelvorm. Deze is gewoon in de winkel verkrijgbaar. De Onderdelen:
Schema


Basis Weerstanden Condensatoren Transistoren Logica IC's Overigen Schema's
© Joepie de poepie