Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

Ons Genoegen Utrecht Ė DíAmateurs 11-9 (3-2)


Ons Genoegen Utrecht heeft zín eerste thuiswedstrijd in winst omgezet. Na een spannende strijd werd nipt met 11-9 gewonnen van DíAmateurs uit Brabant. 
Cock van Wijk zette de thuisclub al snel op voorsprong. Tegenstander Antoine van Zandvoort verloor vorig jaar in het flankspel en koos daarom voor het wat behoudender klassiek. Lange tijd niets aan de hand, tot Cock plots met een kerkhof-aanval probeerde van de gaten in de witte stelling te profiteren. Antoine ruilde de indringer af, maar overzag daarbij een Coup Raichenbach van Cock (2-0).
Gerard Morsink speelde open klassiek tegen Peter Klaassen. In het late middenspel ging het ineens mis na een zwakke opbouw aan zín linkervleugel. Klaassen vlocht een Coup Philippe in de stand waar Gerard in een al lastige stand inliep (2-2).
Auke Zijlstra had in het middenspel een op het oog gevaarlijke klassieke stand na het opspelen van de kroonschijf. Met de ruil 17-22xx21 probeerde hij het centrum van Arno Bloks te ondermijnen en tot lukte wonderwel na de foutzet 32.34-30? Via het tijdelijke offer 24-29 33x24 en de achterloop 21-26 won Auke altijd een schijf en de partij (4-2). Op Toernooibase gaf Arno aan dat hij zich had kunnen redden door 34-30 te vervangen door de kerkhofruil 27-22xx22.
Lucien Farzan liet zich na een goede opening terugdringen door tegenstander Tom Vissers. Deze kreeg een mooie aanvalsstand, maar Lucien schakelde op tijd over naar de verdediging. Door om het centrum heen te spelen en uit te dunnen kwam er een gelijkwaardige remise op het bord (5-3).
Wim Vlooswijk koos voor een scherpe Roozenburg-aanval tegen Leo van Vlerken. Die ging mee in het scherpe spel. Een opbouwfout van Leo stelde Wim in staat een standaard damcombinatie te nemen. Wim kon de dam opbergen in de eigen linies en won gemakkelijk (7-3).
Fraai klassiek spel van Toys Sheoratan leidde ertoe dat tegenstander John Wilsens al rond de 20e zet naar de rand ruilde om speelruimte te krijgen. Toys speelde scherp door en plaatste een Ghestem-doorstoot. Vermoedelijk heeft Toys op de 42e zet de kansrijkste voortzetting (18-23 en 13-18) gemist. Nu kon John nog net het evenwicht bewaren en nadat beiden naar dam doorbraken werd remise overeengekomen (8-4).
Peter Meijler had ook al snel gemakkelijker spel tegen Willem Peter Berkelmans. Die beperkte zich tot zoveel mogelijk afruilen en taai verdedigen. In een 7-om-7 stand miste Peter op de 54e zet het sterke 34-29! Daarna werd al snel de vrede getekend (9-5).
Lex van Amerongen kwam beter uit de klassiekachtige opening tegen Erik Spenrath. Deze nam even later de vreemd ogende ruil naar veld 27. Lex vond geen goed plan om de wat labiele linkerflank van Erik aan te pakken en vond zich rond de 40e zet terug in een slechte klassieke stand. Vermoedelijk is 42Ö15-20 de beslissende fout. De doorbraak naar veld 42 koste even later een schijf en leverde een verloren eindspel op (9-7).
Daarmee was de spanning plots terug in de wedstrijd. Arne van Mourik had mogelijkheden tegen Jacques Brouns, maar vond geen winnend plan (10-8). 
Teamleider Alfons Ottink moest de wedstrijd voor OG in het slot gooien, maar had een zware middag. Tegenstander Wil van den Braak had met 1350 een nog betere rating en liet zich niet afbluffen door een wat speculatieve opening van Alfons. Hij verkreeg duidelijk voordeel en even leek het erop dat Alfons er hard af zou gaan. Gelukkig voor OG gebruikte Alfons zín tijd goed en vond net voldoende tegenspel om een benauwde remise uit het vuur te slepen (11-9). Daarmee was de eerste overwinning van OG een feit!