Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

ADG - Ons Genoegen 11-9

De streekderby, waarbij vooral voor voor ADG de koppositie op de ranglijst in het geding was, kende een spannend verloop, waarbij ADG uiteindelijk met het nodige geluk aan het langste eind trok.

Het begon met een nederlaag van Gerard Morsink tegen Frits Stuger. Gerard had een mooie halve hekstelling, en wilde door een ruil naar 37 een doorbraak bewerkstelligen. Helaas zat er een kleine tegencombinatie in (zetje van Weiss) waarna niet Gerard maar Frits naar dam ging met winst. In de prtij tussen invaller Peter Kolkman en Wim Martin werd het evenwicht niet echt verbroken. Peter Meijler was niet 100%, en dacht met een damcombinatie een snelle remise te krijgen, ervan uitgaand dat de dam er met gelijkspel af zou gaan. Echter de damvangst ging iets goedkoper, en Peter stond een schijf achter. Peter ging er nog eens goed voor zitten en bereikte toch nog remise. Arne van Mourik kwam iets te laat wegens een lekke band, hierna volgde een laveerpatij tegen Ton Bollebakker, waarin Tons aanval en Arnes omsingeling elkaar in evenwicht hielden, en al na 46 zetten tot remise werd besloten.

Wim Vlooswijk moest alle zeilen bijzetten tegen de aanval van Bryan Brank. Met veel moeite en wellicht geholpen door enige minder nauwkeurige zetten van Bryan haalde Wim er toch nog remise uit.Lex van Amerongen had makkelijker spel tegen Marcel Everloo, maar bereikte te weinig en toen in het middenspel wat schijven geruild waren was de positie weer gelijk en werd remise overeengekomen.Hoogtepunt van de dag was de overwinning van Lucien Farzan op de qua rating veel sterkere Harry de Waard.Harry nam een kortevleugelopsluiting in, en van daaruit een damcombinatie. De dam zou  weer worden afgenomen, waarna Lucien remise aanbood.  Harry nam het aanbod aan in de veronderstelling dat Lucien opgaf. Toen allles was opgehelderd (het remiseaanbod mocht ook niet want er waren nog geen 40 zetten gespeeld) ging het spel verder, waarna Harry onnodig een schijf gaf om door te breken, terwijl Lucien sneller doorbrak. Harry moest nog twee schijven geven om op dam te komen en was verder kansloos. Cees Strooper, de sterkste Amersfoortse dammer, kon vandaag geen potten breken tegen een sterk spelende Toys Sheoratan, met een gelijkwaardige remise tot gevolg.

De beslissing over de wedstrijd viel in de partij van Auke Zijlstra tegen Gerrit de Bruijn.In laveerklassiek kreeg Auke makkelijk spel, maar op het beslissende moment overzag Auke een combinatiedreiging. Auke vond eerst nog de redding door een dreiging met een plakker naar dam, maar ging daarna de mist in door naar een eindspel met een schijf minder af te wikkelen, in plaats van een vijftegen vijf eindspel met nog steeds voordeel. Waarschijnlijk nog in de war door de gemiste kansen, slaagde Auke er niet in dit eindspel, dat nog goed remise was te houden, ook remise te maken. Cock van Wijk bereikte weining tegen een stug spelende Jan de Ruiter, en daarmee behield Amrsfoort goede uitzichten op de titel. 

.