Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Ons Genoegen - Denk en Zet Culemborg 2 14-6

Een regelmatige overwinning op een enigszins verzwakt Culemborg.

We kwamen al snel op voorsprong door een overwinning van Auke Zijlstra op Henk Stoop. Auke kreeg al snel controle, maar ging niet in op het naamloos skeltet dat werd aangeboden, hoewel dat de beste kansen geboden had. Nu kreeg Auke alleen lichte druk op de reachtervleugel, maar op dat moment liep Henk in een eenvoudig damzetje. Al snel werd het weer gelijk door een overwinning van het 12-jarige talent Simon Harmsma (zoon van oud-OG-er Tjeerd) op Toys Sheoratan. Toys speelde een opening uit 1971 (Sijbrands-Gantwarg), maar toen Simon een andere zet speelde raakte Toys de draad kwijt, hij kwam terecht in een KVO op de lange vleugel, verloor al snel een schijf en werd vervolgens vakkundig weggespeeld.

Wouter van Beek, na een lange periode van ziekte weer aanwezig, speelde tegen een andere jeugdspeler van Culemborg, Albert Middelkoop. Wouter bereikte weinig en remise was dan ook een logische uitslag. De derde jeugdspeler van Culemborg, Alijn Kuijer zette de partij tegen Lex van Amerongen ambinitieus op, met al snel een Ghestem-uitval. De verdere opbouw was niet helemaal goed, en toen Alijn ook nog een kettingstelling innam werd de schijf op 22 afgeruild en kwam Lex even later via een onpareerbare dreiging op dam. Wim Vlooswijk had de voorsprong uit moeten bouwen. Hij nam een combinatie met schijfwinst, maar door een verkeerd tempo te maken raakte hij de schijf weer onnodig kwijt en liep de partij vlot  remise.

Teus de Mik  speelde tegen de blinde dammer Peter Kers een gelijkopgaande partij, tot Peter in een zes om zes, waarin nogal snel gespeeld werd door beiden, de voorpost van Teus te laat afruilde, namelijk op het moment dat het door een twee om twee was verhinderd. Peter Meijler speelde een rustige klassieke partij tegen bondsvoorzitter Ebbo de Jong, en liet zien dat hij dit speltype goed beheerst. Ebbo zocht een uitweg via het kerkhofveld, en kwam erachter dat dit veld niet voor niets deze naam draagt.

Hiermee was de tussenstand 10-4 en was de vraag alleen nog hoe groot de overwinning zou worden. Alfons Ottink kwam tegen Henk Ruesink al in de opening een schijf voor door een verrassend offer. Wel stond de gewonnen schijf enigszins op de tocht, waardoor de stand spannend bleef. Henk, de sterkste speler van Culemborg, wachtte lang met de tegenaanval, en toen deze kwam bleek de schijf toch niet te houden, en bleef er een gelijkwaardige stand over die al snel in remise eindigde. Cock van Wijk trof in Jan Riesthuis niet de tegenstander die hij gewenst had. Cock bereikte weinig en moest aan het eind zelfs nog uitkijken om niet te verliezen. Arne van Mourik trof in Ed Kok een tegenstander die er een spannende partij van wilde maken, en dat lukte ook. Na een verkeerde opbouw van Ed forceerde Arne schijfwinst, met nog steeds een betere stand, en won zo eenvoudig.