Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

EAD Asten - Ons Genoegen 8-12

Tegen Aswten boekten we een enigszins moeizame, maar verdiende overwinning.

Auke Zijlstra was als eerste uit tegen Hans Berkers. In de opening werd er veel geruild, Auke leek enige grip te krijgen, maar verzuimde veld 24 te bezetten. In een stand die beter was dan hij aanvankelijk dacht bood Berkers remise aan, dat Auke dankbaar aannam. Dick de Boer werd in de opening vastgezet en zag zich genoodzaakt een schijf te geven. Even later kon Dick echter een 5 om 5 naar veld 7 nemen. De schijf moest worden teruggegeven, en er bleef een wat vreemde stand over, die normaal gesproken snel remise had moeten worden, maar tegenstander Ad Boot raakte de kluts kwijt, Dick brak eenvoudig door en won.

Teus de Mik kreeg na de positioneel slechte ruil 33-28 22x33 38x29 een nadelige stand, en kwam verloren te staan doordat hij dacht dat oplopen verhinderd was door een damcombinatie. De combinatie zat er wel in, maar de dam werd meteen gevangen met een verloren eindspel. De tegenstander zag de dam helemaal niet, maar vertrouwde het oplopen toch niet. Hierna kwam de parij langzaam weer in evenwicht met remise tot gevolg. Hierna kwamen we op 6-2 door een overwinning van Peter Meijler, die een kortevleugelopsluiting keurig verzilverde. Arne van Mourik leek voordeel te hebben, maar het was niet voldoende en tegenstander Bert Berkers loste de problemen keurig op.

Asten deed wat terug door een nederlaag van Gerard Morsink tegen Hans van Berkel. Na een verkeerde opbouw liep Gerard in het late middenspel vast. Wim Vlooswijk had wel het betere van het spel, maar het was niet voldoende voor de winst. Alfons Ottink won wel: na een goede Ghestem, die door tegenstander Hellings werd verbroken met een afwikkeling die Alfons had overzien leek Alfons slecht te staan, maar hij kreeg toch nog een gunstig eindspel op het bord. Waar de meeste toeschouwers al dachten dat het nog remise ging worden, bleek Alfons damhalen verhinderd te hebben, en kwam er een drie om drie oppositie op het bord. Een offer was nodig geweest, waarna een einspel zou onstaan met 2 dammen + 2 schijven voor Alfons tegen een dam en 3 schijven. Omdat er geen directe remise in zit was dit een ingewikkeld eindspel gewonnen, en hoewel de computer aangeeft dat het theoretisch remise is waren er ook hier zeker praktische winstkansen geweest.

Lex van Amerongen nam enig risico en had hierdoor slecht kunnen komen te staan, maar Peter Arts zette niet goed voort waarna Lex beter kwam te staan, maar genoeg voor winst was het niet. Cock van Wijk speelde een moeizame partij tegen Ruud Arts, maar na vijf uur spelen kwam er toch een vrij eenvoudige remise uit.