Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Dammend Tilburg 2 - Ons Genoegen 13-7

De laatste kans om ons direct te handhaven was een overwinning op Tilburg 2, die maar 1 punt meer hadden voorafgaand aan de wedstrijd. Tilburg was zich hier terdege van bewust en kwam uit in de sterkst mogelijke opstelling. Vooraf was dus al duidelijk dat het erg mee moest zitten, en dat zat het niet.

Gerard Morsink gaf goed partij tegen Wil van den Braak, maar toen hij een wel heel erg dure dam nam die bovendien opgesloten werd en kort daarna goedkoop gevangen, was het snel uit. Arne van Mourik speelde een mooie opening tegen Theo van den Hoek, waarbij hij zijn korte vleugel liet ztaan, om te proberen op links controle te krijgen. Dit staat bekend als het Van Ingen-systeem, en Ingen ligt natuurlijk ook vlak bij Maurik. Theo slaagde er echter in schijf 1 los te weken, en hierna was er niet veel meer aan de hand. Ook Peter Meijler wist niet veel te bereiken tegen Harry Verdoolage. Ruud Klaarenbeek speelde naar eigen zeggen de slechtste partij van het seizoen, al zal ook de sterkte van tegenstander Joeri Hezemans een rol gespeeld hebben. Ruud werd in elk geval weggespeeld, zodat de tussenstand al 6-2 was.

Lex van Amerongen viel in voor Johan Strous, en deed dit met verve, ondanks een gebrek aan wedstrijdritme wist hij de sterke Toby Hage (260 ratingpunten meer) op remise te houden. Een prima prestatie! Bij analyse met de computer bleek Lex tussendoor nog wel verloren te hebben gestaan. Datzelfde overkwam overigens Cock van Wijk tegen Bryon Wollaert. Een ondoordachte zet van Cock had Bryon schijfwinst op kunnen leveren (positioneel), maar hij zag het niet, en kwam erg moeilijk te staan. Bij analyse bleek dat asl Cock met schijf 50 was opgekomen in plaats van 49, hij heel dicht bij de winst was gekomen. Nu werd het vrij simpel remise. Toys Sheoratan kwam er niet echt aan te pas tegen Sarah Rijgersberg, waarmee Tilburg al op tien punten stond. Het wer vervolgens 12-4 doordat Wim Vlooswijk verloor van Eddy Budé. Wim speelde zijn favoriete centrumvoorpostsysteem, maar na een onnauwkeurige opbouw kwam hij een schijf achter, waarna hij nog wel lang doorspeelde, maar geen kans meer kreeg.

Auke Zijlstra kon nog iets terugdoen door te winnen van Kees van Bakel. Auke nam in de opening een hekstelling in die er mooi uitzag, maar niet te handhaven bleek (in elk geval niet zoals Auke het speelde). Hierna bouuwden beide spelers klassiek op, de stand liep vast, en via een bomzet-achtige afwikkeling kwamen beiden op dam. Auke had alle schijven aan de rand staan, en hierdoor makkelijker spel. Bovendien was inmiddels, zeker bij Kees, sprake van tijdnood. Auke won hierdoor vrij makkelijk een schijf, en toen hij bovendien kon doorlopen naar tweede dam gaf Kees op. Wouter van Beek leek de eindstand te bepalen op 12-8, maar Laura Timmerman wist het vijf om twee windspel toch nog remise te houden. Analyse zal nog moeten uitwijzen of de stand inderdaad remise was.