Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

 

Ons Genoegen - Gooi- en Eemland 1 11-9

Een enigszins gelukkige overwinning, waarbij Johan Strous weer een hoofdrol speelde door als enige tegen een gelijkwaardige tegenstander te winnen.

We kwaemen op voorsprong door  een, gezien het ratingverschil min of meer verwacht overwinning van Wouter van Beek. Via een combinatie kwam Wouter op dam, en hoewel de dam vrij duur was stonden de schijven dermate goed dat winst geen probleem meer was. Hierna volgde een gelijkwaardige remise van Auke Zijlstra tegen één van de sterkere tegenstanders, Walter Thoen. Ook Ruud Klaarnebeek speelde remise, na een partij waar hij goed uit de opening kwam, maar toen de omsingelingskansen tegen de voorpost van Gerhard de Graaf tegen bleken te vallen was het Ruud die nauwkeurig moest spelen. Vervolgens werd het gelijk door een enigszins ongelukkige nederlaag van Toys Sheoratan tegen de sterke Cor de Jong. Toys nam een dam, maar liep daarna zelf in een kleine combinatie, waarbij de dam van het bord verdween en een stand overbleef die materieel wel gelijk was, maar posioneel vrij hopeloos. Bij goed spel hand Cor de dam ten koste van een schijf moeten afnemen, met mogelijk genoeg compensatie voor remise.

Gerard Morsink was verhinderd, en hierdoor kreeg de sterkste speler van Gooi- en Eemland, Eric van Dusseldorp, te maken met Alfons Ottink, een tegenstander die hem niet goed ligt. Alfons kwam dan ook goed uit de opening, liet daarna nog wel een kans op beter spel liggen, maar ging toch de hele partij aan de leiding, al was het voordeel nergens groot genoeg voor meer dan remise. Ook Wim Vlooswijk speelde remise, al leek hij in een 7 om  stand nog in problemen te komen. Maar een offer met daarna wederzijdse doorbraak bracht uitkomst. Hierna kwamen we nog even op achterstand, doordat Peter Meijler een te sterke aanval over zich heen kreeg. Gelukkig was het even later al weer gelijk door een mooie overwinning van Johan Strous op Jelmer Martens. Johan strafte een al te optimistische  opstoot naar veld 23 keurig af, en won deze schijf. Jelmer had wel enige compenatie, maar liep vervolgens nog in een 4 om 4, waarmee zijn ambitie om de schijf terug te winnen definitief de koelkast in kon. Hierna was de stand nog steeds enigszins onduidelijk, en volgens sommigen had Jelmer zelfs nog enige remisekansen (maar de vraag is of dit juist gezien is). In de partij was Johan eerder op dam, had hij vangstellingen klaarstaan voor de dam van Jelmer, en won hij gemakkelijk.

Met een tussenstand van 8-8 waren Arne van Mourik en Cock van Wijk nog bezig en beide partijen leken remise te lopen. Arne probeerde Leo van der Laan te verleiden tot een onverantwoorde aanval, maar Leo liet zich niet uit de tent lokken, en speelde een keurige remise, waarbij hij zelfs lang het beteree spel leek te hebben. Alles hing nu af van onze voorzitter, Cock van Wijk. Cock leek lange tijd goed spel te hebben tegen Fred van Amersfoort, maar toen de stand uitdunde leek het gemakkelijk remise te worden. Cock kreeg nog wel een dammeneindspel met een schijf meer op het bord, maar dit leek rechtstreeks naar remise te gaan. Echter, Fred deed een slechte zet en verloor zomaar nog een schijf, waarna Cock eenvoudig won.

Dankzij deze overwinning is Ons Genoegen van de laatste plek opgeschoven naar de tiende, en is er nog zicht op handhaving. Hiervoor zal dan over twee weken gewonnen moeten worden van de nieuwe hekkesluiter Dordrecht.