Home   
Info 
Damkalender
Tiental  
Virtuele ratinglijst

Onderlinge

 

Archief
Overige clubs in Utrecht
UDG/Vriendenkring
Speellocaties
Links
Clubbladen
         

      

Damvereniging Ons Genoegen Utrecht

Raes DC Maastricht - Ons Genoegen 8-12

Ons Genoegen genoot volop van " Magic Maastricht"
De laatste ronde voor de korte winterstop vertrokken de dammers van Ons Genoegen Utrecht al vroeg naar het zuiden, voor de uitwedstrijd tegen Raes DC Maastricht. Vier man met de auto, de rest met de trein. In verband met de kerstmarkt in Maastricht dit weekend en volgend weekend werden er extra lange treinen ingezet en dat bleek geen overbodige luxe. Van heinde en ver stroomde het (vrouw)volk toe op weg naar "Magic Maastricht". In de trein was het al snel gezellig, vooral doordat de NS verschillende muzikanten inzette. Na aankomst in Maastricht volgde nog een busreis van 20 minuten en een korte wandeling naar het speellokaal café Aajd Vroeghove. In een ruime, maar wat curieus aangekleed achterzaaltje keken Romeinse bustes op houten pilaren, Egyptische slavinnen met toorts, leeuwekoppen en een soort Vrouwe Justitia met schaal ietwat verwonderd naar de damactiviteiten onder hen vanaf een uur of twaalf. 
De serene stilte werd na zo'n drie kwartier verbroken door Wouter van Beek, die na wat schijvengekletter tegen Ber ten Haaf een schijfje voorkwam. Een klassieke truc zoals Wouter het fijntjes omschreef, bleek 'gewoon' een foutieve Bomzet van Ber ten Haaf te zijn. Maar veel keus had ie niet, anders was z'n lange vleugel in een dodelijke opsluiting terecht gekomen! Wouter maakte het vervolgens netjes af (2-0).
Teus de Mik verving de door droeve familieomstandigheden afgehaakte Toys Sheoratan met verve. Hij kwam met fraai klassiek spel uit de opening tegen sponsor Maurice Raes, maar vergat vervolgens via aanvalsklassiek de lange vleugel van z'n tegenstander op te blazen. Na een slecht getimed terugruiltje werd Teus verrast door een combinatie van een Coup Philippe en een Coup Raichenbach, met schijfverlies tot gevolg. Maar Teus speelde actief verder en met wat hulp van z'n tegenstander wist hij zelfs een gelijkwaardige remise uit het vuur te slepen! (3-1)
Dick de Boer trof in Gijs Schoenmakers de sterkste troef van de Limburgers. Gijs verkreeg na de opening duidelijk makkelijker spel, maar in het late middenspel leek Dick de zaak toch onder controle te krijgen. Gijs combineerde naar dam, maar duidelijk was het eindspel niet. Dick miste enkele zetten later de beste voortzetting waardoor Gijs even later opgelucht de felicitaties in ontvangst kon nemen (3-3).
Cock van Wijk trof aan bord 2 Karel Leemreize, die na wat wederzijds aftasten een halve hekstelling innam. In een interessante positie vertrouwde Karel z'n stand niet meer en nam een twee om twee terugruil. De halve hekstellig kwam daardoor als het ware wat in de lucht te hangen en Cock rook z'n kans. Eerst zette hij een achtergebleven schijf op veld 6 vast om vervolgens ook op de andere vleugel de controle te pakken. In een 6 -om - 6 positie liep Karel helemaal vast en kon opgeven (5-3).
Arne van Mourik heeft z'n openingsrepertoire wat opgepoetst en verkreeg al snel prettig spel tegen Leo Nagels. Laatstgenoemde kwam in het late middenspel klassiek in de problemen en had geluk dat Arne in hevige tijdnood de winst niet kon vinden... Beiden braken door naar dam en de remise werd getekend (6-4).
Kopman Auke Zijlstra kwam in z'n favoriete opening niet tot bevredigd spel tegen Harry Velraeds. In een laat klassiekachtig standje ging Auke ook nog eens in de fout en had vervolgens geluk dat Velraeds de slechtste voorzetting nam, met al vrij snel remise (7-5). Dat was een meevaller voor OG!
Peter Kolkman viel in voor Wim Vlooswijk en deed dat goed. Andy Damen ging direct in de aanval, maar Peter vond tegenspel. In de tijdnoodfase kwam Peter toch in de problemen, maar een doorbraak naar dam ten koste van een schijf bleek toch voldoende voor een punt! (8-6) 
Gerard Morsink kreeg langzaam maar zeker terreinnadeel tegen Dick Huitink. Op de 48e zet keerden de kansen ineens na het te scherpe 35-30?? Gerard forceerde schijfwinst en gaf die later terug voor een winnende doorbraak naar dam. In het eindspel maakte hij echter een knullige fout, waardoor Dick nog net met remise kon ontsnappen (9-7).
Peter Meijler kende z'n tegenstander Janes de Vries nog van twee jaar terug en wist dat hij behoedzaam moest opereren. Na veel strijd kreeg Peter toch de overhand, en zag Janes niets beters dan ten koste van enkele schijven door te breken naar dam. Peter bouwde een vangstelling op en zette het eindspel keurig in winst om! (11-7).
Ruurd Klaarenbeek tenslotte vocht een principieel flankspelduel uit met Eric Conrad. Conrad verkreeg in het late middenspel alle centruimvelden en winst was een kwestie van techniek. Hij zat echter in enorme tijdnood en toen Ruud ten koste van wat schijven naar een 4-om-2 dammeneindspel kon vluchten, bleek winst niet meer mogelijk voor de zeer teleurgestelde Conrad (12-8).
Na afloop werd de overwinning gevierd met een etentje bij de Chinees in de buurt van het Vrijthof waarna opgewekt de terugreis werd aanvaard. "Magic Maastricht" was de dammers van Ons Genoegen Utrecht zeer goed bevallen!!