A.M. de Jong speelde als pastoor mee in de film die in 1936 werd gemaakt. Marcel Krols vertolkte de rol van Merijntje Gijzen. Marcel Krols, die op jonge leeftijd stierf, heeft in het museum een bijzondere plaats gekregen.
Kurt Gerron, (op de linkerfoto links, op de rechterfoto rechts) was afkomstig uit een Joodse familie in Berlijn. Gerron was zijn artiestennaam, zijn echte naam was Gerson. Hij trad op in films zoals Der blaue Engel met Marlene Dietrich als tegenspeelster en op het toneel in de rol van Brown (het hoofd van de politie in Londen) in de première van de Dreigroschenoper in Berlijn in 1928. In deze opera zong hij de oorspronkelijke versie van het latere wereldberoemde nummer Mack the Knife. Kurt Gerron zou in meer dan 70 films spelen.

(Bron Wikipedia)

In 1941 komt het boekje van A.M. de Jong uit, waarin
hij zijn verhaal verteld over het maken van de film. Ofschoon het werk als fictie wordt bestempeld, wordt in "Merijntje in Filmland" wel een waargebeurd verhaal verteld.
De naam van de filmregisseur wordt in het boek niet genoemd.....dat was Kurt Gerron.

Gerron werd in 1933, nadat de nazi's de macht hadden overgenomen, in Duitsland een reis aangeboden naar Hollywood maar hij weigerde. Hij verliet Duitsland en reisde eerst naar Frankrijk en later naar Nederland. Nadat het Duitse leger Nederland na 10 mei 1940 had bezet, werd hij geïnterneerd in het Kamp Westerbork alvorens te worden getransporteerd naar het concentratiekamp Theresienstadt. Hij verzorgde daar een cabaret genaamd The Karussell voor de kampbewoners.

In 1944 werd Gerron door de nazi's verzocht om een propagandafilm te maken die liet zien hoe humaan het leven was in Theresienstadt. Toen de opname klaar was, moest Kurt Gerron definitief op transport naar de gaskamers (en dat terwijl juist de dag daarop in opdracht van Reichsfuhrer SS Heinrich Himmler de gaskamers definitief buiten werking werden gesteld). Gerrons film had waarschijnlijk de titel Theresienstadt: Ein Dokumentarfilm aus dem jüdischen Siedlungsgebiet met ondertitel Der Führer schenkt den Juden eine Stadt.  (bron: Wikipedia)
A.M. de Jong heeft jarenlang als literatuurcriticus voor de Vara gewerkt. Over dit radiowerk van De Jong is nauwelijks gepubliceerd. Toch valt op basis van archiefonderzoek heel wat over zijn activiteiten als radiocriticus te zeggen. Jeroen Dera is daarin goed geslaagd met zijn werk over de radiocriticus De Jong. Echt de moeite waard om te lezen.
                                                                             Lees het artikel van Jeroen Dera.

De radiocriticus:

‘’k Heb nog lang geen vijanden genoeg!’
Uit Flierefluiters oponthoud (1926):

Flierefluiter knikte tegen de pastoor en zei glimlachend:

Da' manneken is een goeie christen, meneer pestoor. 'Ouwt em in eere: ze woore zeldzoam tegewoorig....
Back
Next