Omstreeks 1904
Omstreeks 1904 laat A.M. de Jong zich in Zeeuws kostuum fotograferen.
1910, de schrijvende schoolmeester
7 september 1917, officiersopleiding Harderwijk
Het wekelijkse radiopraatje bij de VARA
A.M. de Jong als pastoor in de Merijntjefilm van 1936
A.M. de Jong
De Nederlandse schrijver Adrianus Michiel de Jong werd op 29 maart 1888 geboren in een straatarm landarbeidersgezin in Nieuw Vossemeer (in het westen van Noord-Brabant, gemeente Steenbergen).
Vijfenvijftig jaar later, op 18 oktober 1943, werd De Jong, op de drempel van zijn villa in Blaricum, door leden van de Germaanse SS lafhartig vermoord.
A.M. de Jong is geruime tijd een "verboden" schrijver geweest voor Katholiek Nederland. Omdat hij het opnam voor de zwakkeren in de maatschappij en de machtshebbers in de weg zat, kreeg hij het besmette etiket "socialist" opgeplakt.
De romanfiguur Merijntje Gijzen is bij een breed publiek bekend….. maar de auteur A.M. de Jong biedt veel meer.
In het A.M. de Jong-museum is een permanente tentoonstelling te zien over het leven en werk van de meest gelezen Nederlandse schrijver van de 20e eeuw.
Passie voor Scheepvaart
A.M. de Jong had vele passies. In zijn museum vind je die passies terug, zoals bijvoorbeeld zijn passie voor Brabant, zijn passie voor literatuur en zijn passie voor het socialisme. In 2018 wordt daar één passie aan toegevoegd…

Van 14 april tot en met 29 september 2018 heten we je van harte welkom voor een bezoek aan de expositie "Passie voor Scheepvaart".