Home
Historie
Geschiedenis Carnaval
Programma Carnaval
Bandleden
Ferry van de Zaande
Foto's
Clips
Discografie
Contact

 

Historie

Net na de carnaval van 2004 zijn er een aantal geïnfecteerde muzikanten rondom de tafel gaan zitten, om eens te zien of ze niet een manier konden bedenken om met hun besmetting om te gaan. Enkelen daarvan waren voorgoed genezen, anderen zijn met de kwaal blijven rondlopen. Uiteindelijk heeft een en ander geleid tot een inheemse therapie, waarbij het belangrijke homeopathische medicijn "pilsner" is toegestaan. De behandelmethode was begonnen, de nieuwe band kreeg gestalte.....

Virus 2004

Al pratende werd duidelijk dat carnaval carnaval niet is, zonder lekkere hangende meedeiners en dat er best animo bestond voor een nieuwe band. Wat zijn dat dan voor nummers die zo lekker deinen Men werd het hierover direct eens en de ideeën en voorbeelden vlogen dan ook over de rijkelijk met bier gevulde tafel: Bij ons staat op de keukendeur, Meepersaant, Op den Bouw en Carnaval 2005natuurlijk een paar lekkere buitenlandse medleys. Voor een volledige band zaten er echter te weinig mensen aan tafel en muzikanten heb je natuurlijk nodig! Waar was iedereen dan toch heen? Op wintersport? Naar de zon? Het was duidelijk: de meeste muzikanten waren genezen van het carnavalsvirus. Maar hoe vind en infecteer je deze mensen dan weer?

Heel secuur werden diverse kandidaten gelokaliseerd. Men ging hierbij uiterst voorzichtig te werk en pakte slechts een muzikant tegelijk aan. Op napoleontische wijze ("ronselen tot dè ge d'r bij nir valt") werd zelfs tot in het Duitse Bremerhaven systematisch de horeca afgeschuimd. Bij het aantreffen van een kandidaat werd meteen met behulp van alle voorhanden zijnde alcoholica begonnen met de besmetting met het carnavalsvirus. Verbroederen 2005En passant werd zo ook de naam voor het nieuwe orkest bedacht: "Virus"! Eenmaal onder invloed werd dan de nieuwe kandidaat zo gemanipuleerd dat hij deelname gewoonweg niet meer kon weigeren. De meest sluwe argumenten werden ingezet: "Ge doet ut nie vur oezelf maor vur ons". Wè motte toch aanders? Ge bent temeeste vaan de straot". Ge wilt toch nie zegge dè gij kunt skiën? En ga zo maar door. Deze techniek bleek uiterst effectief. Zo ontstond er een formatie die de ongewone naam "Virus" droeg en deze vol trots in heus goudgalon op de rugpanden van hun zojuist aangeschafte afgeschafte jasjes van de "harmonie Volt" liet borduren.

Het thuishonk was sneller gevonden dan de muzikanten zelf: Café Karel (de huiskamer van Tilburg) op de Heuvel liet Virus zonder aarzeling op de bovenverdieping resideren. Ook kwam er een heuse CD "Aawerwèts gezellig" tot stand. Iedere Tilburger kent Ferry van de Zaande. Ferry, inmiddels tot op het bot besmet, eiste op zijn bekende wijze een rol (en de revenuen) in de totstandkoming van de CD. Toch wel een hele gezellige vent, diejen Ferry.

Op de vrijdag zag het "Virusfist" het levenslicht. Tijdens dit feest begon iedere carnaval met een krachtige virale besmetting.Partyboot D'n Albatros 2006 Vanuit het oergezellige café Karel werd er heel wat af gedweild. Glimlachend denken de mannen van Virus nog terug aan de "Fouten' Aovond" en ook de Partyboot in de Piushaven was een oase van gezelligheid. Volgens traditie keerde Virus na het dweilen altijd weer terug op het thuishonk om aldaar de tent nog eens flink op z'n kop te zetten. Binnen 15 minuten droop de condens weer van de ramen en gingen alle remmen los!

Toch ontstond het gevoel dat er een groot gedeelte van het centrum onbesmet bleef; er werd een experimenteel uitstapje gemaakt naar het compleet gerenoveerde Miditheater. De nog niet besmette "kaant" van d'n Heuvel bleek al snel de eerste symptomen van het carnavalsvirus te vertonen. Midi Theater 2010Met de sluiting van het Miditheater en beseffende dat de Korte Heuvel ook nog onbesmet was, verhuisde Virus naar Poptempel 013. Net als bij het Miditheater werd men hier vorstelijk ontvangen en kon Virus ongestoord doorgaan met zijn taak. Nu, in 2013, kan er rustig gesteld worden dat de gehele binnenstad van Tilburg aan het carnavalsvirus lijdt. Het kringetje is weer rond.

Tijd om weer terug te gaan naar de bakermat Café Karel! De geweldige orkesten die in dit café hun thuis gevonden hebben, zaten natuurlijk ook niet stil en hebben tijdens de afwezigheid van Virus de honneurs goed waargenomen. Een grote schare carnavalsvierders vindt elke carnavalsdag weer zijn weg naar "de huiskamer van Tilburg". Virus 2011Ook Virus gaat hier, gewapend met alweer de tweede CD (Virus d'n Twidde) de komende carnaval weer flink acte de presence geven. Kom naar Cafe Karel en laat u besmetten met het carnavalsvirus dat zich overigens prima met bier laat bestrijden.

Gedurende de ontwikkeling van het virus heeft men in Kruikenstad ook niet bepaald stilgezeten en is men druk doende geweest om een analyse te maken omtrent de nieuwe band. Op Kruikenstad.com is een forum gaande geweest over het ontstaan van de nieuwe band. Om deze pagina toch nog van enige historische waarde te voorzien, volgen hieronder een aantal quote's vanuit het forum.

"Zou het die band zijn die dur toeval op zaterdag bij zich had?"
"Als ik moet gokken kunnen het mensen zijn van de vipkus die door willen gaan."
"Muzikant schrijf je als "muzikant"en niet als "muziekant" "
"Zooi, Vipkus en Decibel, daar zal een berg lawaai uit komen !! "
"Ze zijn flink muzikanten aan het zoeken."
"En het begint er op te lijken of Leon Schapendonk "The Godfather" onder de muzikanten is."
"Grandioos 1ste optreden jongens op 14-07-2004 "
"Ik heb gehoord dat er helemaal geen nieuwe band is"

Virus 2012